Noi, locuitorii municipiului Bârlad, reuniţi în Piaţa Civică alături de reprezentanţi ai cetăţenilor din celelalte localităţi ale judeţului Vaslui protestăm împotriva explorării/exploatării gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.
În prezent, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist.
Experţii în domeniu atrag atenţia asupra pericolelor majore pe care le prezintă această metodă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, şi anume:
1. contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă;
2. epuizarea resurselor de apă datorate metodei fracturării hidraulice, care foloseşte cantităţi enorme de apă în procesul tehnologic;
3. contaminarea terenului;
4. apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului;
5. risc seismic asociat cu antrenarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră;
6. scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum şi degradarea florei şi faunei spontane.
Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării metodei fracturării hidraulice, astfel:
1. în iulie 2011, FRANŢA a interzis prin lege folosirea acestei metode;
2. în noiembrie 2011, MAREA BRITANIE a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist, ca urmare a seismelor produse în Blackpool;
3. în octombrie 2011, BULGARIA a impus un moratoriu permanent, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară, după Franţa, care a interzis complet, prin lege, explorarea şi exploatarea gazului de şist;
4. în GERMANIA, în landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în acelaşi sens al interzicerii explorării şi exploatării gazului de şist.
Având în vedere atitudinea statelor europene de a-şi proteja cetăţenii şi mediile în care trăiesc aceştia prin interzicerea exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice şi noi, cei care am protestat astăzi, cerem să fim protejaţi de instituţiile statului român pentru a nu deveni eventuale victime ale utilizării în zonă a acestei metode.
În acest sens, cerem tuturor autorităţilor statului român care, prin lege, sunt obligate să ne asigure protecţia noastră şi a mediului în care trăim, să adopte, de urgenţă, următoarele măsuri:
1. Guvernul României, prin persoana primului ministru, să impună Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale anularea sau suspendarea imediată a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorarea/ exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor;
2. Guvernul să susţină în Parlamentul României proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei de fracturare hidraulică a rocilor în explorarea/exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflată în dezbatere la Senat ca primă cameră sesizată;
3. Primul Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, să-l destituie imediat pe preşedintele ANRM, pentru declaraţiile publice prin care respinge a prioriorice dezbatere asupra metodei fracturării hidraulice a rocilor şi pentru partizanatul evident prin care susţine o corporaţie privată în dauna interesului general al cetăţenilor din zonele vizate de explorarea/ exploatarea gazelor de şist.
4. completarea legislaţiei de mediu cu măsurile necesare evitării, acum şi în viitor, a riscurilor de poluare rezultate din explorări/exploatări de hidrocarburi lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice.
În conformitate cu art. 2 alin. 1 din Constituţia României, cerem Guvernului să analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ne susţinem punctele de vedere prin semnăturile ataşate în tabelele anexate.
Ca români nu putem concepe să fim părăsiţi de statul român şi instituţiile sale, în faţa unor ameninţări ce vin din partea unor corporaţii ce au ca singur scop asigurarea profitului şi nicicum sănătatea oamenilor şi protejarea mediului înconjurător. Sperăm ca Guvernul României să fie la fel de responsabil, atunci când este în pericol viaţa cetăţenilor săi, ca şi alte state din Europa cum sunt Franţa, Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda.
Dată astăzi, joi, 22 martie 2012, la Bârlad.
Mii de oameni au cerut blocarea exploatării gazelor de şist
Peste 5.000 de persoane au participat, joi seară, la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care ei o consideră periculoasă.
Acţiunile de protest, la care au participat reprezentanţi din toate categoriile sociale, de la elevi şi preoţi, până la angajaţi din fabrici şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, au început cu un marş desfăşurat pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, între Grădina Publică şi Piaţa Civică din Bârlad.
Adunaţi în centrul municipiului, manifestanţii au scandat împotriva companiei americane care ar urma să exploateze gazele de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracţionării hidraulice, considerată una periculoasă pentru mediu înconjurător şi, implicit, pentru populaţie.
O parte dintre protestatari au luat cuvântul la microfonul instalat în Piaţa Civică, motivându-şi acţiunea de respingere a proiectului de extragere a gazelor de şist.
“Noi sperăm ca prin această manifestaţie să sensibilizăm Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist. A fost un miting paşnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Bârlad, ci şi din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judeţului Galaţi. Din nefericire, firma Chevron nu a venit până acum să explice populaţiei ce presupune această metodă de extracţie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni să fie şi mai sceptici”, a declarat, joi, primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.
Mitingul organizat de societatea civilă s-a încheiat în jurul orei 19.00, oamenii intenţionând să-şi continue seria acţiunilor prin care încearcă să blocheze proiectul extracţiei gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui.
În acest sens, societatea civilă va înainta o petiţie către Guvern care, până în prezent, a fost semnată de 20.000 de oameni.
În 15 martie, preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunţa că a iniţiat organizarea unui referendum în Bârlad şi în 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit pentru prima oară, cu ocazia discursului din urmă cu două săptămâni din Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând pentru MEDIAFAX că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial în exploatarea gazelor de şist.
Agenţia MEDIAFAX a relatat despre întâlnirea dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, întrevedere ce a avut loc marţi, 6 martie, şi la care a asistat şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein.
Referindu-se la problema exploatării gazelor de şist în România, ministrul Mediului a afirmat că, în prezent, compania Chevron este încă în faza de explorare, “de prospecţiuni”, la nivelul întregii Uniuni Europene. Directorul pentru România al companiei Chevron, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale.
“Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012″, afirma atunci Holst.
În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, a spus şi el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.
Chevron a avut însă probleme cu operaţiunile din Bulgaria.
La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.
Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică. (Mediafax)
sursa: razbointrucuvant.ro