Site icon gandeste.org

Primitivismul, adevarata fata a Romaniei

La ce primitivism ne caracterizeaza din punct de vedere al infrastructurii, civilizatiei si dezvoltarii economice si sociale, Romania se mai poate mandri in lume si cu un popor care “se caracterizeaza printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica din Europa”.

Concluzia apartine unui studiu realizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Potrivit cercetarii, patru din 10 romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Studiul “Publicul romanesc si stiinta” mai arata ca 35% dintre romani se tem ca daca beau apa dupa o persoana infectata cu HIV se pot imbolnavi de SIDA, 66% stiu ca antibioticele trateaza atat virusii, cat si bacteriile, iar peste 40% cred ca unele numere sunt mai norocoase sau ca zodia unui om ii influenteaza personalitatea, comportamentul si viata.

Pe scurt, mai putin eufemistic, romanii sunt un popor medieval, cu credinte prestiintifice, care isi ghideaza viata si valorile dupa nivelul ridicat, cel mai mare din Europa, de credinta si practica religioasa declarata. Toate statisticile sunt impotriva noastra. Daca ne aducem aminte si de cele mai vechi – suntem poporul care foloseste cel mai putin sapunul si apa minerala, care se spala cel mai rar, care consuma cea mai putina pasta de dinti, care cumpara cele mai putine carti, cu cei mai multi analfabeti insa si cu gradul de incultura cel mai ridicat.

Am putea sa ne oprim aici, orice alta incursiune mai adanca in detaliu asupra caracteristicilor si trasaturilor fundamentale ale acestui popor neavand decat “darul” de a ne intrista iremediabil. Habotnici, dar pacatosi, ne credem poeti, dar suntem semianalfabeti, consideram ca suntem inventatorii lumii, insa ne reglam ceasurile dupa Soare.

Pana la urma, nu exista brand mai puternic pentru aceasta tara decat realitatea necosmetizata si frusta pe care o expune poporul – spatiul primitiv, cu oameni semi-medievali, unde civilizatia nu a ajuns sau a fost prost inteleasa si asimilita, o tara virgina cu oameni aproape salbatici, pe deasupra si nervosi si isterizati de o criza care ii afecteaza tot mai serios. Nu are sens nicio generalizare, insa procentele acestor REALITATI vorbesc de la sine.

Am putea atasa acestui brand al “spatiului primitiv” cateva explicatii si note pe margine, pentru o mai buna intelegere. Cum sa ne mai miram ca intr-o tara cu astfel de procente exista o astfel de clasa politica? De ce sa mai fim surprinsi ca cei care ne reprezinta au o astfel de calitate, daca procentul celor care se prezinta la vot este alcatuit, in mare, din aceasta categorie a celor usor manipulabili si usor de pacalit? Cum sa mai fim socati ca in mijlocul acestui popor politicienii isi permit sa iasa si sa recunoasca ca au mintit, au inselat si ascuns realitatea, iar lor sa nu li se intample nimic?

Nimic din tot ceea ce se petrece cu noi nu este intamplator si exista o explicatie pentru fiecare asa-zisa “pedeapsa” pe care acest popor trebuie sa o suporte. Platim cu totii lipsa de educatie si civilizatie, maturitatea sociala de care ducem lipsa naste monstri de genul celor care ne conduc, iar procesul de vindecare se arata a fi inca asteptat. Pana atunci sa incepem macar prin a ne recunoaste pacatele, prostia si greselile.

Iulian Leca
sursa: ziare.com

Exit mobile version