15 septembrie 2014 a fost o zi deosebită. Nu pentru că a început noul an şcolar ci pentru modul în care a început. Cu o premieră nedorită: elevii din clasele I şi II au început şcoala fără manuale. Pare incredibil că aşa ceva se poate întâmpla în secolul XXI. Ministrul de resort premierul Ponta şi evident toată maşina de propagandă a PSD a dat vina pe cei care au contestat licitaţiile organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. O enormitate şi o prostire în faţă a părinţilor şi a românilor în general. Toată lumea ştie, şi nu de azi, de ieri, iar guvernanţi ştiu şi ei chiar mai bine decât toată lumea, că legislaţia prevede contestarea licitaţiilor. Acest lucru trebuia prevăzut, iar licitaţiile trebuiau organizate din timp, pentru ca să existe şi timpul necesar soluţionării contestaţiilor astfel încât pe 15 septembrie manualele să se afle pe pupitre în sălile de clasă.
Dar ce să ceri de la angajaţii unui minister condus de un personaj şters, cenuşiu, lipsit total de iniţiativă şi care pe deasupra are grave lacune la capitolul cultură generală (vezi episodul „naşterii gemenilor Romulus şi Remus într-un cuib”). Ce poţi să-i ceri unui premier (Victor Ponta în cazul de faţă) care este preocupat doar de alegerea sa ca preşedinte şi care nu a avut şi nu are niciun program pentru România în afară de „jos Băsescu”. Şi oricum premierul pare că este rupt complet de realitate, mai ales atunci când spune că „Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet”. Chiar aşa să fie? Crede oare Victor Ponta că toţi bobocii au fost crescuţi cu bone filipineze şi au în dotare telefoane cu internet? Poate toţi copiii de clasa I din „Primăverii” şi din alte cartiere rezidenţiale din Bucureşti şi oraşe mari din ţară. Cu siguranţă însă că cei mai mulţi copii de clasa I din mediul rural nici măcar nu au văzut cum arată un „telefon cu internet”, darămite să mai şi aibe unul.
Cum se vor descurca fără manuale timp de o lună sau două bobocii din 2014 şi bobocii din 2013 îmi este groază să mă gândesc. Bun, cei cu părinţi cu dare de mână vor avea de pe ce învăţa, dar marea masă…
Şi pentru că aşa îi stă bine politicianului în campanie, vina pentru lipsa manualelor este aruncată pe spatele altora. „Noi am luat decizia de a veni în secolul XXI cu manualele, de a trece la digitalizare. O astfel de reformă deranjează multe interese, unii o să piardă bani și au contestat reforma. Au sprijinitori în politică și în mass-media, că cine are bani are și sprijinitori de cumpărat”. Acesta a fost mesajul lui Victor Ponta pentru părinţii care nu mai ştiu ce şi cum să facă. În mod normal premierul trebuia să prezinte scuze în numele lui pentru cei doi incompetenţi Pricopie şi Costoiu în mandatul cărora elevii au rămas fără manuale.
Dar după cum se vede pentru Victor Ponta 15 septembrie a contat mai mult ca acţiune electorală. Altfel nu se poate explica de ce a fost nevoie ca o serie de copii din mediul rural din Gorj să meargă pe jos la şcoală, pentru că microbuzele lor se aflau într-o parcare din Tg Jiu şi aşteptau să fie “inaugurate” cu pompă şi camere de luat vederi de către premier.
Calvarul pe care îi aşteaptă în acest septembrie şi octombrie pe elevii din clasele I şi II nu reprezintă decât începutul. În foarte multe localităţi clădirile şcolilor sunt ca vai de mama lor, multe au încă toaletele în curte iar la iarnă în foarte multe săli de clasă paltonul şi căciula vor fi accesorii obligatorii. Profesorii buni şi foarte buni sunt din ce în ce mai puţini, pentru că salariile pe care le primesc îi fac pe foarte mulţi dascăli să îngroaşe legiunile căpşunarilor. Vor exista şi peste două trei luni, nu scuze, ci mesaje politice şi aruncarea vinovăţiilor pe seama altora. Până atunci să ne aşteptăm ca directorii şcolilor din mediul rural şi primarii să îşi îndemne elevii şi părinţii lor să aducă „mulţumiri partidului şi conducătorului” când premierul şi alaiul său vor preda la cheie, în faţa „ţării întregi” microbuzele care, strategic vor ajunge la destinatari în plină campanie electorală.
Autor:Lucian Gheorghiu
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu