Politică

Pretul tradarii politice

Grupul parlamentar al asa-zisilor independenti continua sa creasca. PSD, respectiv PNL se vad in fata unei situatii alarmante, in conditiile in care grupurile parlamentare devin tot mai firave. Puterea seduce. Ea atrage din ce in ce mai puternic, mai ales intr-o perioada de criza economica acuta, precum cea pe care o traversam. Firmele prietenilor, rudelor sunt in pragul falimentului, iar tu, ca parlamentar, esti supus unor presiuni din ce in ce mai mari. Votul tau conteaza, costa, iar pretul pe care ti-l ofera negociatorii de profesie, unii cadorisiti cu functii inalte in Executiv, nu poate fi refuzat. Brusc, descoperi incompatibilitati cu politica partidului care te-a propulsat in Parlament, devii dezamagit, neinteles, de liderii carora pana mai ieri le jurai fidelitate chiar in austeritatea Opozitiei. Lucrurile sunt simple. Oprea, Nicolicea si ceilalti lideri ai grupului de “independenti” nu pot conta in ecuatia Puterii decat daca sunt multi. Cat mai multi. Doar in acest mod se poate apela la argumentele unui algoritm ce a facut ravagii in politica ultimilor 20 de ani. Tradarea este recompensata in Romania anului 2010. Este privita ca o necesitate pentru a asigura stabilitatea unui guvern incompetent si corupt. Cel ce declarase razboi mogulilor strange in brate tradarea. Ce era ieri putred devine astazi util, indispensabil.

Totul, la nivel politic, se reduce la punctul din care privesti razboiul electoral, la tabara in care te pozitionezi. Acuzele de coruptie nu urmaresc decat prejudicierea imaginii adversarilor politici. Niciun cuvant de rau despre partidul care te sustine, despre aliatii tai, despre cei care te sustin. Tactica impartirii actorilor politici in buni si rai reprezinta o caracteristica nociva a scenei politice postdecembriste.

Dosarele pe care le ai in Justitie pot fi stopate ca prin minune, daca te reorientezi si sustii lupta pentru reforma unui stat pe care tu insuti l-ai denigrat in fiecare zi. Pretul unei iluzorii stabilitati parlamentare a costat mult. Foarte mult. Toti cei care au ales sustinerea actiunilor guvernamentale au pus, probabil, conditii numeroase. De la partea financiara si revigorarea catorva firme, pana la uitarea in sertarele unor procurori DNA a unor dosare, pana mai ieri prioritare.

Caile de convingere pot fi multiple si ale dracu’ de convingatoare atunci cand la mijloc se gasesc interesele. Ale tale, ale celor care iti vaneaza votul. Este o iluzie sa crezi ca vreunul dintre cei care au preferat “independenta” politica si, implicit, sustinerea conditionata a Cabinetului Boc, a facut acest lucru din convingerea ca guvernantii merita cu adevarat acest lucru. Repet, totul are un pret si, ca o mica paranteza, as aminti hohotele de ras ale unuia dintre “negociatorii” din PD-L, care, potrivit unor surse de incredere,
s-a aratat surprins de pretentiile marunte ale unuia dintre noii “independenti”. Si anume, angajarea amantei ca si consilier intr-un minister important, bineinteles, fara concurs. Nu tu pretentii financiare, nu tu facilitati acordate firmelor tale sau ale prietenilor, nu tu… Guvernul continua sa lucreze. Sa lupte contra crizei. Sa imparta austeritatea. Ce conteaza faptul ca toate tentativele sunt supuse esecului, cat timp majoritatea parlamentara devine tot mai consistenta, iar sansele unei motiuni de cenzura devin nule. Dar daca motiunea de cenzura va veni din partea populatiei, urmand a fi depusa in strada?

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu