Analize și opinii Politică

Pretul imunitatii absolute

Imunitatea parlamentara a reprezentat de peste 20 de ani tinta suprema a fiecarui ales. De aici, toate celelalte decurg de la sine: privilegii, influenta, acces la resursele publice. Exista, de altfel, doua tipuri de imunitate. Una conferita de Putere, alta – mult mai firava – care decurge din statutul de reprezentant al unui partid de opozitie. Prima este infinit mai tentanta, iar valul de migratori politici din aceste zile sta marturie in acest sens. La noi, mai ales la nivel politic, totul se negociaza. Totul are un pret. Mai mare sau mai mic, in functie de cerere si oferta. Nimic nu pare imposibil in spatele usilor ferecate ale compromisurilor. Teoria imunitatii a fost, insa, extinsa dincolo de orice granita a decentei. A fost pervertita in modul cel mai abject. Nu mai poate fi vorba de imunitate doar in cazul unor declaratii facute la adresa adversarilor politici. Daca faci parte din arcul Puterii devii imun in fata legii, chiar daca uneori “petardele” aceleiasi Puteri incearca sa arate ca nici macar alesii PD-L nu sunt mai presus de lege. In realitate, Justitia nu te poate atinge, firmele apropiatilor sunt sustinute prin afaceri profitabile cu statul, iti poti numi clientela in functii-cheie din administratia locala.

Imunitatea conferita de Putere iti poate deschide orice usa. Angrenajul guvernarii are nevoie de un mecanism bine pus la punct, in care interesele politice si economice se intrepatrund. Iar pentru ca acest mecanism sa functioneze este nevoie ca piesele care il compun sa fie foarte bine unse. Adica, sa se bucure de protectie in fata potentialelor amenintari. Astfel, aliatul de conjunctura pana mai ieri nociv pentru societate, devine astazi util aceleiasi societati. Cazul Gabriel Oprea face parte din peisaj, alaturi de multe altele si arata in modul cel mai elocvent ca dispretul fata de cetatean se revarsa in fiecare zi dinspre scena politica. Aici nu exista decat interese. Principiile, doctrinele partidelor, respectul fata de cei care te-au trimis in Parlament prin votul lor au incetat demult sa mai conteze intr-o lume in care tradatorii sunt recompensati cu demnitati si platiti cu sume uriase pentru a sustine un guvern corupt si tot mai indepartat de realitatea in care traim.

Iluziile sunt aruncate pe geamurile Palatului Victoria, intr-o tentativa disperata de mimare a actului guvernarii. Puterea imparte politicienii in buni si rai. In slujitori ai interesului national si demagogi care nu au alt scop decat propriile interese. In oameni de afaceri corecti si corupti. Primii fac parte, obligatoriu, din tabara guvernarii. Restul, din cea a Opozitiei. Logic, nu? Tocmai din acest motiv Romania se afla acolo unde se afla. Somajul creste de la o zi la alta, institutiile se afunda in incompetenta, iar economia continua sa piarda teren in confruntarea cu criza. Privind la grupul asa-zisilor independenti, observam disperarea alesilor de a obtine imunitatea absoluta. Nu exista politician care sa nu aiba pe spatele sau, chiar si mascata de costume de firme si zambete mincinoase, macar o pata care sa il faca vulnerabil in fata Justitiei. De aici si toata aceasta disperata lupta pentru Putere. Acest talcioc politic, in care singurul scop este formarea unei majoritati parlamentare cat mai stabile. In realitate, nu este vorba decat de un pact realizat intre Putere si tradatori, prin care celor din urma li se ofera imunitate absoluta. Cu tot ce decurge din aceasta.

Alesii nu mai au timp si nici chef, de altfel, sa mai priveasca spre Romania reala. Romania aceea, in care suferinta populatiei se simte la tot pasul. Ma tem ca geamurile fumurii ale limuzinelor in care va lafaiti, platite tot din bugetul asta de austeritate pe care il clamati in fiecare zi, nu pot masca realitatea, domnilor politicieni. O pot, cel mult, ascunde in spatele lasitatii si arogantei care va caracterizeaza de peste 20 de ani. Si la care nu vreti sa renuntati in ruptul capului. Chiar daca Romania a ramas un taram al nimanui, in care austeritatea indoaie tot mai mult trupurile inconvoiate de neajunsuri ale atator “generatii de sacrificiu”.

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu