“Un atac împotriva Iranului din partea Israelului şi a altor ţări este din ce în ce mai probabil”. Avertismentul vine chiar din partea preşedintele israelian, Shimon Peres. Declaraţia confirmă o serie de informaţii apărute în presa israeliană, conform cărora în guvernul de la Ierusalim se discută despre un posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
Preşedintele israelian, Shimon Peres, a declarat sâmbătă seară, la postul de televiziune naţională, că un atac împotriva Iranului şi a altor ţări este din ce în ce mai probabil.
Serviciile secrete ştiu şi fac presiuni asupra liderilor ţărilor
,,Serviciile de informaţii din mai multe ţări care supraveghează Iranul sunt îngrijorate şi fac presiuni asupra liderilor lor să avertizeze comunitatea internaţională că Iranul este pe cale să se doteze cu armă atomică”, a adăugat el. Liderul de la Ierusalim a mai subliniat că ,,ţările (care au informaţii) trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate” dar că există o listă lungă de opţiuni privind ceea ce ar trebui făcut.
Numeroase teste militare
Iar Israelul dă o serie de semnale că vorbeşte serios în chestiunea iraniană. Armata stratului evreu a desfăşurat joi un exerciţiu de apărare, simulând un atac cu rachete, inclusiv neconvenţionale, în vecinătatea oraşului Tel Aviv.
Cu o zi înainte a testat cu succes o rachetă balistică care are un nou sistem de propulsie mai performant.
Se pregătesc de zboruri lungi
Ziarele locale au mai scris că avioane militare israeliene au desfăşurat mai multe exerciţii la o bază din Sardinia, în vederea unor zboruri mai lungi, care necesită alimentarea în zbor.
VIDEO – exerciţii ale armatei israeliene
Ce vor locuitorii Israelului
Potrivit presei centrale israeliene, care citează sondaje recente, populaţia este divizată, în mode egal, între cei care vor (circa 41%) şi cei care nu vor lansarea unui atac asupra Iranului. Dar care sunt celelalte state de care spune preşedintele Peres că ar participa la un eventual atac asupra Israelului?
NATO nu se implică
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a negat vehement implicare Alianţei în chestiunea iraniană. ,,NATO nu are nicio intenţie de a interveni” în Iran şi susţine căutarea unei soluţii diplomatice în dosarul nuclear iranian, a declarat el.
Nicio declaraţie oficială a SUA
Nici Statele Unite, care susţin statul israelian şi cer sancţiuni împotriva Iranului nu au făcut vreo declaraţie oficială în acest sens. Însă secretarului de stat adjunct american pentru probleme politice şi militare, Andrew Shapiro (foto), a reiterat sprijinul SUA pentru securitatea Israelului.
Americanii şi isaraelienii exersează împreună apărarea antirachetă
Shapiro a anunţat că Israelul şi SUA se pregătesc de un exerciţiu militar de amploare, în care vor fi implicaţi peste 5.000 de soldaţi israelieni şi americani.În cadrul exerciţiului militar va fi simulată apărarea israeliană cu ajutrorul sistemului anti-rachetă al acestei ţări, relatează cotidianul ,,Haaretz”.
Contribuţie şi în vremuri de criză
Shapiro a mai amintit că SUA contribuie la scuritatea isareliană cu 3 miliarde de dolari pe an, ,,chiar şi în vremuri care reprezintă o provocare pentru bugete”.
Securitatea Israelului este şi interesul SUA
El a subliniat însă că nu este vorba de caritate ci pentru că acest lucru aduce beneficii economiei (echipamentul din dotarea armatei israeliene este de fabricaţie americană) şi securităţii americane.
Tensiuni între Teheran şi Washington
Nu poate fi ignorată accentuarea tensiunilor între SUA şi Iran după ce oficiali americani au anunţat în octombrie că au dejucat un complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir, de către doi bărbaţi care ar avea legături cu serviciile de informaţii iraniene.
Toate aceste declaraţii vin cu doar câteva zile înainte ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să prezinte un nou raport despre activitatea Iranului.
Inspectorii AIEA
O condamnare fără urmări
Potrivit unor surse citate de presa internaţională, Agenţia va prezenta la 8 noiembrie dovezi că Teheranul îşi continuă programul de înarmare nucleară la baza militară Parchin, la 30 de kilometri de capitală.
Este foarte probabil ca AIEA să condamne Iranul în cadrul consiliului din 17-18 noiembrie, însă va fi greu să obţină susţinerea Rusiei şi Chinei, care ar reprezenta primul pas spre noi sancţiuni din partea ONU pentru Teheran.
Autor:
Adauga comentariu