Analize și opinii Politică

PRESEDINTELE CALCA IN PICIOARE DEMOCRATIA

Klaus Iohannis si-a uitat rolul de mediator intre stat si societate si a incitat la actiuni impotriva Guvernului. Iohannis a descins in rol de sperietoare in birourile lui Ciorbea pentru a-l presa sa atace la CCR ordonanta Guvernului de modificare a CPP si NCPP. Mandatul Avocatului Poporului este autonom si independent, iar acesta nu poate fi obligat sa se supuna niciunui mandat imperativ sau reprezentativ.
iohannis_ciorbea
In ultimele 12 ore, institutiile de forta din sistemul judiciar, in speta CSM, PICCJ, DNA sau DIICOT, au sarit cu picioarele pe Guvern dupa adoptarea, fara aviz, a Ordonantei de Urgenta nr.13/2017 privind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala in vederea punerii in acord a prevederilor din cuprinsul acestor legi cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care s-a stabilit neconstitutionalitatea mai multor articole. Acestor luari de pozitii li s-a alaturat si presedintele Klaus Iohannis care a militat pentru stoparea acestei ordonante, acuzand ca este “inadmisibil, o bataie de joc” ceea ce Guvernul intreprinde.

Practic, in mai putin de 24 de ore s-a intamplat un fenomen extrem de alarmant pentru democratie, asumat chiar de presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis:

-Lumea a iesit in strada pentru a protesta fata de OUG nr. 13/2017, fata de “PSD”, “ciuma rosie”, “Guvernul lui Dragnea”, “jos Grindeanu”, “jos Iordache”, etc.;

-primii care au reactionat in urma acestor proteste nu au fost politicienii, ci CSM, PICCJ, DNA si DIICOT care, in toiul noptii de 31 ianuarie-1 februarie 2017, au dat comunicate de presa si au exprimat pozitii personale pe diverse canale medie impotriva actiunilor Guvernului si ale PSD;
-in dimineata zilei de 1 februarie 2017 Iohannis s-a prezentat la CSM pentru a milita pentru sesizarea CCR fata de OUG nr. 13/2017.

Toate aceste actiuni releva ca asistam la o actiune de forta a presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis impotriva noii puteri instalate in Parlament si la Guvern, dupa alegerile din data de 11 decembrie 2017 unde PSD si ALDE au castigat alegerile cu peste 50%.
Tragem un semnal de alarma fata de actiunile lui Iohannis si amintim ca presedintele tarii are obligatia de a fi mediator intre puterile Statului si nu de a instiga lumea in strada impotriva Guvernului, de a critica, de a incita si de a genera reactii in afara cadrului legal, incalcand chiar Constitutia Romania.
Articolul 80 din Constitutia Romaniei stabileste in clar care este rolul Presedintelui tarii:

“(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.”
Descinderea lui Iohannis de la CSM

Astfel, miercuri, 1 februarie 2017 la orele 9.00, Klaus Iohannis (foto 2 dreapta) s-a prezentat la sediul CSM pentru a lua parte la sedinta Plenului in care sa s-a decis ca presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Mariana Ghena (foto 2 stanga), sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la existenta unui conflict institutional intre puterile Statului dupa publicarea OUG nr. 13/2017 in Monitorul Oficial. La iesirea de la CSM Iohannis s-a declarat “multumit” pentru ca a putut constata ca exista “o solidaritate in interiorul CSM” si ca “intregul sistem este de partea CSM “.

Descinderea de la Avocatul Poporului
In fata sediului CSM, Iohannis a anuntat insa ca isi continua pelerinajul pentru stoparea Ordonantei Guvernului de modificarea CPP si NCPP si se va duce la Avocatul Poporului, intalnirea fiind stabilita pentru ora 12.00: „Ma gandesc sa-i fac o vizita astazi. Nu l-am vazut demult, nu imi este dor de el, dar cred ca trebuie sa-i transmit personal ca asteptam cu totii o luare de pozitie”.

Ceea ce a si facut! Klaus Iohannis s-a dus peste Victor Ciorbea (foto 1 stanga) pentru a-l presa sa sesizeze CCR, fara sa tina cont de prevederile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, care stabileste la art. 2 ca mandatul Avocatului Poporului este autonom si independent si nicio alta institutie sau autoritate publica nu il poate supune unui mandat imperativ sau reprezentativ, obligand Avocatul Poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale.

Iata ce prevede art. 2. din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului:
“(1) Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, in conditiile legii.

(2) In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autoritatilor publice.

(3) Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu il poate obliga pe Avocatul Poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale.”

Pana sa ajunga Iohannis la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat intr-o interventie telefonica la Antena 3 ca nu poate sesiza CCR intrucat OUG nr. 13/2017 nu va intra in vigoare decat peste 10 zile, iar legea prevede ca nu poate avea loc un astfel de demers fata de un act normativ care nu este in vigoare si nu si-a produs efectele: ”Noi nu suntem competenti cu privire la Articolul I din ordonanta, decat peste 10 zile, cand va intra in vigoare. Ca atare, nu ne putem pronunta acum cu privire la acest articol. Pana nu intra in vigoare articolul I, Avocatul Poporului nu este competent sa se pronunte in niciun fel”.

La iesirea din sediul Avocatului Poporului, Iohannis a explicat de ce ar trebui totusi ca Victor Ciorbea sa sesizeze CCR, cerandu-i ca, inainte de situatia juridica sa tina cont de faptul ca “Romania este revoltata”: “I-am explicat de ce dupa parerea mea trebuie sa sesizeze CCR in principal pe lipsa de motive de urgenta, dar si motive de fond. S-a vehiculat ca Avocatul Poporului nu poate interveni pentru ca anumite articole nu intra in vigoare. Impreuna cu juristii am cautat documente si am gasit, exista un precedent din octombrie 2013, cand Avocatul Poporului de la acea vreme a atacat ordonanta de insolventa pe 9 octombrie cu toate ca ea a fost data cu intare in vigoare cu 25 octombrie, iar CCR a decis ca este corecta sesizarea. Deci se poate fara niciun fel de probleme. Aceste date le-am pus la dispozita Avocatului Poporului si a promis ca va analiza cu celeritatea situati. Speranta mea este ca pana maine sau poimanie va lua decizia corecta si va sesiza CCR. Cu siguranta va trebui in afara de situatia juridica sa vada ca Romania este revoltata.”

sursa; luju.ro
Autor: Elena DUMITRACHE

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu