Politică

Presa din SUA, despre prezidenţialele din România

Votanţii români vor încerca la 22 noiembrie să aleagă un preşedinte şi să pună capăt impasului politic care a devalorizat moneda naţională, a alungat investitorii şi a blocat plata unui împrumut internaţional, comentează azi, agenţia americană Bloomberg.

Agenţia menţionează că mai există alţi zece candidaţi care încearcă să-i atragă pe cei 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot. “Guvernul care a funcţionat timp
zece luni a căzut, la 13 octombrie, în urma unei moţiuni de cenzură, iar Băsescu nu a reuşit să obţină sprijinul parlamentar pentru un nou premier”, scrie Bloomberg.

Al doilea cel mai sărac stat european

“Legea îi interzice preşedintelui să convoace alegeri anticipate în ultimele şase luni de mandat, dar îi lasă noului preşedinte sarcina de a pune capăt impasului care riscă să slăbească leul şi să scadă preţurile obligaţiunilor şi ale acţiunilor, în contextul în care investitorii se îndepărtează de al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană”, mai scrie agenţia americană.

Agenţia comentează faptul că, “de nevoie”, premierul Emil Boc rămâne în funcţie, până după alegeri. Bloomberg merge mai departe cu analiza şi comentează, inclusiv, varianata alegerilor anticipate, în cazul în care, după instalarea noului preşedinte, nu se va ajunge la un acord privind înlocuirea cabinetului actual, cu un guvern permanent. “România ar putea trece printr-un nou tur electoral, în martie sau aprilie, preşedintele având posibilitatea să convoace alegeri parlamentare anticipate”, scrie Bloomberg.

De la cea mai mare, la cea mai mică

Economia, care a avut cel mai rapid ritm de creştere din UE anul trecut, a scăzut cu 7,1% în al treilea trimestru comparativ cu 2008, iar rata şomajului s-a dublat, în contextul în care companii precum producătorul auto Dacia, uzina chimică Azomureş şi combinatul ArcelorMittal România au concediat angajaţi, aminteşte sursa citată.

Leul a ajuns la cea mai joasă cotaţie din ultimele şapte luni, iar obligaţiunile s-au prăbuşit la o zi după căderea guvernului, din cauza disputei privind reducerile bugetare necesare pentru îndeplinirea cererilor Fondului Monetar Internaţional şi pentru a ajuta România să se apropie de momentul adoptării monedei euro, în 2015. Rata de schimb şi-a mai revenit de la acel moment, crescând cu 0,4 procente de la moţiunea de cenzură.

“Ceea ce contează cel mai mult pentru pieţe şi pentru economie
este ca ţara să poată menţine directivele FMI pentru relansare”, se menţionează în comentariul americanilor. “Prelungirea impasului ar putea afecta în continuare pieţele, din cauza imposibilităţii de a adopta legile în conformitate cu cerinţele FMI”, a analizat situaţia de pe piaţa românească Raffaella Tenconi, economistă-şef la Wood & Co. din Praga, citată de Bloomberg.

FMI a tăiat elanul promisiunilor de campanie

FMI a amânat plata unei rate a împrumutului internaţional, în valoare de 20 de miliarde de euro, până la adoptarea unui plan de buget. Deşi, în ianuarie, ar trebui făcută o nouă plată, “instabilitatea politică potenţială ar putea amâna” viitoarele plăţi, a spus Tenconi. “Ne aşteptăm la riscuri privind o depreciere semnificativ mai mare a leului pe termen scurt. Contextul politic ar putea submina perspectivele influxurilor de capital”, a precizat ea.

Bloomberg comentează că absenţa acestei tranşe de împrumut a tăiat din elanul promisiunilor de campanie. “Indiferent cine va fi viitorul preşedinte, acesta va trebui să caute compromisuri în rândul partidelor pentru un nou premier, deoarece nici social-democraţii şi nici democrat-liberalii nu au suficiente locuri în parlament pentru a susţine, singuri, un candidat”, comentează analişti de la Bloomberg, care notează că i-ar fi mai uşor lui Geoană să obţină o majoritate, decât lui Băsescu.

Wall Street Journal vede o posibilă victorie a lui Geoană

“Actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, care are legături strânse cu Partidul Democrat-Liberal, abia dacă îşi menţine locul întâi la scrutinul prezidenţial de duminică, 22 noiembrie, fiind creditat cu circa o treime din voturi, plasându-se cu foarte puţin înaintea contracandidatului său, social-democrat Mircea Geoană, căruia i-ar reveni în jur de 30%”, potrivit unor sondaje de opinie realizate de CURS, Insomar şi CCSB. “Dar steaua lui păleşte”, scrie în ediţia sa de azi Wall Street Journal, care îl dă ca şi câştigător pe Geoană.

Băsescu, defavorizat de FMI

Victoria lui Geoană ”ar oferi de fapt un cadru mai stabil”, este de părere Wall Street Journal. Pe de altă parte, Geoană şi PSD au criticat condiţiile puse de FMI, care prevăd reduceri drastice de salarii şi personal în sectorul public. Aceasta face să se întrevadă doar o stabilitate politică, pe seama celei economice.

În orice caz, Băsescu pare să fi fost păcălit, susţine Wall Street Journal. După ce PSD-ul a părăsit coaliţia, el a numit doi prim-miniştri, chiar şi după ce partidele de opoziţie l-au avertizat că nu-i vor susţine candidaţii. Având în vedere faptul că PDL-ul se identifică cu guvernul care negociază cu FMI-ul, aceasta face ca Băsescu să fie asociat cu măsurile drastice de austeritate care vor veni.

Geoană a evitat orice dezbateri electorale, aparent sesizând că are puţin de câştigat. El îşi menţine cu greu mandatul de lider, refuzând să meargă mână-n mână cu rivalii săi în ceea ce, un analist local, numea ”o confruntare între rapperi”.

Silvana Pătrăşcanu
sursa: evz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu