Politică

Povestea unui popor condamnat sa-si uite originile si traditiile formate in mii de ani. Tablitele de la Tartaria

18976-01Cred ca deja toata lumea a auzit depre Tablitele de la Tartaria; acest subiect e deja mediatizat foarte mult in mediul online dar nu foarte multi au si inteles care-i treaba cu acestetrei placute incizate si de ce sunt ele importante.

Povestea incepe in 1961 cand Nicolae Vlassa descopera injudetul Alba, la Tartaria, trei placute incizate din lut. Nicolae Vlassa era o “legenda” vie in lumea arheologiei romanesti asa ca descoperirea lui nu putea fi contestata. Anii au trecut, subiectul devine din ce in ce mai viral si apar chiar si aspecte de frauda in acest episod al faimoasei descoperiri.

Povestea de fapt e mult mai veche. Astfel, in 1885, baroneasa Szofia von Torma care a studiat in a doua jumatate a secolului XIX situl arheologic de la Turdas, descopera mai multe tablite cu acelasi tip de inscrisuri dar faptul ca era femeie iar perioada respectiva nu era chiar favorabila pentru astfel de descoperiri, artefacteleraman inregistrate si depozitate in subsolul muzeului din Cluj, soarta lor fiind condamnata uitarii.

Mai trec cam 60 de ani si apare renumitul Nicolae Vlassa care, macinat de situatia respectiva, isi pune in joc cariera exceptionala, angajandu-se sa comita un fals (ceva de nedescris in lumea arheologiei). Acesta insuseste trei tablite si in ultima zi de santier arheologic, cu o ora inainte de strangerea taberei temporare, renumitularheolog anunta descoperirea acestor piese. Toata lumea e fericita si entuziasmata. Piesele fiind recoltate, usor umezite, sunt bagate la cuptorul de ardere de pe santier pentru a fi uscate. In urma procesului de ardere, dispare si orice urma de proba biologica, ceea ce impiedica verificarile ulterioare de datare cu Carbon 14; greu de inteles de ce un arheolog experimentat ar proceda in modul acesta.

Imediat desoperirea se propaga la nivel national si apar desigur, contra-argumentele. Descoperirea este pusa la indoiala de arheologi dar in acelasi timp sunt extrem de rezervati in a face publicatii oficiale datorita reputatiei acestuia. Altii mai ingeniosi, dorind sa-i salveze pielea, arunca pe piata acuze la adresa studentilor de pe santier, cum  ca acestia i-au facut o farsa . Greu de inteles cum ar fi putut studentii sa aibe acces la arhive, sa le sustraga sa-i faca o farsa celui mai respectat arheolog la acea vreme iar acesta sa nu realizeze ca a fost pacalit…

Chiar daca Nicolae Vlassa nu aprocedat tocmai etic si legal, actiunea dansului merita aprecierile noastre si ar trebui sa ne puna pe ganduri: de ce a facut asta, ce dorea sa obtina, cine l-a pus ?

Au trecut peste 50 de ani de la eveniment si romanii tot n-au inteles despre ce e vorba si cum ii poate ajuta aceasta descoperire. Multi aduc acuze ca nu e adevarat, ca e fals sau oricum ar fi, miroase dubios si nu ne bagam nasul.

Nu multa lume stie despre Harald Haarman sau despre documentarul lui Old Europe. Acest olandez este cel care a cercetat timp de 30 ani civilizatia sumeriana. Tot el este cel care le-a descifrat limbajul si datorita lui avem ocazia sa citim Epopea lui Ghilgamesh. Acest personaj este actualul Indiana Jones al arheologie planetare, dupa ce si-a publicat cercetarile. Sumerul a devenit prima civilizatie de pe glob si poate una dintre cele mai dezvoltate civilizatii de la care mostenim: matematica, muzica, instrumentele muzicale, arhitectura, etc.

Poate va intrebati de ce il mentionez in aceasta poveste a tablitelor. Acest individ face ceva asemnator cu actiunea lui Vlassa, adica dupa 30 de ani de munca si renume, isi pune cariera in pericol, declarand ca Tablitele de la Tartaria sunt, de fapt, dovada primei forme de scriere de pe planeta si s-a intamplat cu 1500 de ani inaintea Sumerului. Decalaratia dansului i-a adus numai necazuri pe plan profesional si ca drept dovada, nici documentarul lui nu se mai gaseste pe piata. Arheologii romani inca dorm prin muzee obscure, asteptand sa-si primeasca salariul mizer de care tot se plang. Nimeni nu a facut cercetare in acest sens si garantez ca nici o institutie a statului roman nu l-a contactat pe H. Haarman sa-l felicite, sa-i multumeasca sau sa-l intrebe daca are nevoie de ajutor.

Tot ne plangeam ca avem nevoie de confirmarea altora. Uite ca a venit si trecem pasivi pe langa ea, cum am facut si in alte cazuri. Tablitele de la Tartaria reprezinta un simbol al Istoriei Planetare, piatra de capatai a oricarui arheolog ce vrea sa studieze evolutia societatii iar faptul ca toate cercetarile conduc la ideea ca teritoriul actual al Romaniei a fost cu adevarat leaganul civilizatiei, cel putin d.p.d.v. social, nu face decat sa aduc un plus de valoare tarii noastre si de ce nu, beneficii financiare in urma turismului, pe aceasta tema.

Autor: Ovidiu Slatineanu

Sursa: Blasting News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • ati observat ca au fost promovati numai istorici scoliti prin fundatii dovedite ca sunt antiromanesti,scoliti in cadrul unor tabere de vara.Adevaratii istorici sunt anatemizati, au fost obligati sa paraseasca Romania,sunt obligati pentru a-si desavarsi studiile sa spele la cur tot felul de dizabilizati prin marile centre universitare din Europa.Ati uitat cu ce mandrie patriotica sunt ironizati toti cei care arata cat de cat ca sunt patrioti.

  • A existat un istoric ce s-a ocupat de perioada preistorica a teritoriului nostru. Pe numele lui Nicolae Densusianu, abordand intr-un stil nonconformist studiul Istoriei acolo unde sursele scrise sau arheologice lipseau, s-a aplecat mai mult pe latura mitologica si pe studiul toponimelor. Dupa o munca asidua reuseste sa publice rezultatele eforturilor sale intr-un volum impresionant continanad circa 1200 de pagini sub titlul de Dacia Preistorica. Aparitia lucrarii ii aduce numeroase critici din partea lumi academice ffind acuzat de mistificarea adevarului Istoric. Pe masura ce arheologia evoluiaza, multe din teoriile sale sunt confirmate dar nimeni nu-i recunoaste meritele ba unele teorii sunt desfiintate impotriva evidentei demonstrata arheologic. Faptul acesta ma face sa cred cu tarie intr-o alta teorie ceva mai moderna si anume TEORIA CONSPIRATIEI.