Scaderea valorii titlurilor bancare din Europa ar putea reprezenta primul semn ca Grecia nu va fi salvata de la faliment de planul comun al Uniunii si al FMI, iar pierderile globale induse de expunerea pe datoriile suverane ale statelor cu probleme ar insuma circa 900 miliarde de dolari, potrivit Newsin.
Datoria Greciei s-ar putea dovedi nesustenabila. Simpla reducere a deficitului nu rezolva problema datoriilor, a declarat Thomas Mayer, economist-sef la Deutsche Bank, Londra, citat de Bloomberg.
Datoria publica a Greciei va atinge 150% din PIB in urma implementarii programului de austeritate, fata de 120% din PIB in prezent. Mayer spune ca nici unul din analistii pe care ii cunoaste nu crede in rostogolirea datoriei Greciei fara restructurare.
“Acestea sunt estimarile specialistilor din toate clasele de active”, a adaugat Mayer. Pierderile cauzate de posibila intrare in insolventa a Greciei ar insuma aproximativ 200 de miliarde de dolari, conform estimarilor lui Jon Peace, analist al Nomura Holdings, Londra, citat de Bloomberg.
La nivel global, bancile ar putea suferi pierderi de pana la 900 miliarde dolari, potrivit celui mai pesimist scenariu, acela in care Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania vor fi nevoite sa isi restructureze datoriile, conform estimarilor Nomura.
Bancile cu expunere pe datoria suverana se confrunta cu “dilema prizonierului”, spune Dirk Hoffmann-Becking, analist al Sanford C. Bernstein, Londra, facand referire la o teorie matematica care incearca sa explice comportamentul a doua entitati, care au de ales intre a coopera sau a-si urmari propriile interese.
“Din perspectiva unei banci, reducerea expunerii sale pe datoria suverana ar fi un lucru minunat”, a continuat Hoffmann-Becking.
“Cu toate acestea, daca toata lumea ar proceda la fel, am avea de-a face cu un colaps rapid al pietei obligatiunilor guvernamentale, ceea ce ar duce la incapacitate de plata. Si cand esti in situatia asta, faptul ca nu mai ai expunere pe datorii suverane nu te mai ajuta deloc”, a mai spus analistul.
sursa: bloombiz.ro
Adauga comentariu