Curtea Constituțională a explicat joi motivele pentru care a respins inițiativele legislative prin care se propunea interzicerea, prin Constituție, a amnistiei sau grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, susținând că măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane.
Deci după ce am avut promovarea intensă a referendumului ”pentru justiție”, tocmai ce am aflat că el este neconstituțional, că se încalcă principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane. Practic, președintele Klaus Iohannis împreună cu USR și PNL și toți consilierii lor juridici trebuie să iasă acum într-o mare conferință de presă și să ne anunțe ori că sunt perfect incompetenți ori că au vrut să promoveze în Constituție un articol de inspirație nazistă care încălcă principiul egalității și echivalează cu o suprimare a demnității umane.
Decizia CCR ajută, dar vine mult prea târziu
Este important că CCR a luat această decizie în unanimitate (doamna Simina Tănăsescu a fost răcită și n-a ajuns la ședință) și astfel am văzut că judecătorii CCR sunt totuși un pic mai sus intereselor politice. Marea problemă este că decizia a venit târziu, după ce răul a fost făcut.
După o campanie de un populism deșănțat, românii s-au dus la urne și au votat în număr mare ceva ce din punct de vedere democratic nu poate exista, la fel au votat românii și la referendumul cu 300 de parlamentari și la referendumul de demitere al lui Traian Băsescu. Și totuși avem aproape 700 de parlamentari, iar Băsescu și-a terminat cel de al doilea mandat fără probleme.
Referendumul a fost folosit pentru a legitima un discurs al urii, pentru a suprima bruma de democrație apărută în România.
Să privim cu atenție
Celor care au selectat întrebările, li se pare absolut în regulă să poată fi grațiați sau amnistiați tâlharii, criminalii, violatorii, pedofilii dar în niciun caz să nu poată fi grațiați sau amnistiți corupții – cei care au devenit obiectul urii lor, chiar dacă și definiția corupției este schimbată în funcție de partidul din care faci parte.
Mai exact, cel care fură o mașină sau sparge o bancă poate fi grațiat, dar cel care face abuz în serviciu, nu.
Asistăm la o mișcare populistă de extremă dreaptă care nu-și dorește câștigarea alegerilor, își dorește puterea efectivă și descreționară, care nu vrea legi prin Parlament, ci direct modificări ale Constituției. Dacă nu au majoritate în Parlament fac legea în stradă, dacă nu cade guvernul îl iau cu asalt, dacă nu ești de acord cu ei ești sigur vândut și demn de dispreț.
Este important de spus că CCR a rămas, cu toate greșelile, o oază de democrație în această mare de populism.
Autor: Alexandru David
D-na Ligia Popescu d-ta n-ai inteles nimic…
Popeasca asta face doar ce fac #rezistentii: nu raspunde cu argumente, ci cu atacuri; din pacate, acest gen de comportamente se vindeca doar prin incarcerare; una fara drepturi europene