Alegerile prezidențiale din 2014 l-au adus la conducerea țării pe Klaus Iohannis, în detrimentul lui Victor Ponta. Trebuie să fim cinstiți, chiar dacă asta îi va dezamăgi pe ”tinerii frumoși și liberi”, nu românii l-au ales pe Klaus Iohannis, acesta a fost fost numit de Washington. În această situație, instituțiile de forță (DNA, SRI, SIE, Parchet General, Înalta Curte etc.) au căzut total sub influența foștilor PDL-iști. Așa a apărut Dosarul Referendumului pentru Dragnea și dosarele pentru Victor Ponta.
Dosarele împotriva lui Victor Ponta au avut dublu rol, căderea guvernului și discreditarea sa în străinătate, astfel, premierul României a fost pus în fața unei reticențe internaționale. În acest context, Victor Ponta a dat dovadă de o bună înțelegere a situației geopolitice și și-a jucat cărțile excepțional:
-Pe 6 iunie este chemat la DNA
-Pe 13 iunie participă la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku alături de Vladimir Putin și președintele Turciei, Recep Erdogan
-Pe 14 iunie pleacă de la Baku la Istambul, cu avionul lui Recep Tayyip Erdogan
– În perioada 15 iunie – 8 iulie Victor Ponta se află în Turcia pentru o intervenție chirurgicală la genunchi
În perioada iunie – iulie, Victor Ponta obține sprijinul lui Recep Tayyip Erdogan. În acea perioadă, acest pact nu părea o mare victorie, președintele turc fiind asociat cu Vladimir Putin și primind mai multe reproșuri din partea statelor occidentale, iar Ponta fiind aspru criticat în România. Fără să se dezică de relația foarte bună cu Erdogan, Ponta continuă bunele relații româno-turce și sprijină construirea moscheii din București.
În continuare, guvernul Ponta îl numește pe Amet Aledin, fost membru al Parlamentului României, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, şef al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, în locul unui reprezentant al UDMR.
Schimbări la DNA și SRI via Ankara
În actualul context geopolitic, Turcia a devenit un stat mai mult decât important pentru SUA, atât prin prisma influenței în Orientul Mijlociu cât și din cauza apropierii Germaniei de Rusia. Statele Unite au nevoie de un aliat puternic în Orientul Mijlociu, odată cu intervenția rusă, iar Turcia este singurul stat sufiecient de puternic militar să intervină în noul război rece început în Siria. Practic, Statele Unite folosesc Turcia atât împotriva Rusiei cât și împotriva Germaniei/Uniunii Europene. Comunitate turco-musulmană din Germania (apropape 5% din populație) este o pârghie importantă în jocul geopolitic actual iar valurile imigranți musulmani cresc gradul de influență pe care Turcia îl va avea atât în Germania cât și în Uniunea Europeană.
Din toată această situație, pare să aibă de câștigat și Victor Ponta, care, sprijinit de Erdogan este altfel perceput de Statele Unite, mai ales după răcirea relațiilor SUA-Germania (fiind cunoscute afinitățile lui Klaus Iohannis pentru Angela Merkel).
Deși, după câștigarea prezidențialelor din 2014, Klaus Iohannis visa la un guvern PNL, se pare însă că președintele a înțeles exact pe ce poziție se află și faptul că Victor Ponta are un sprijin extern important. În acest context, presiunile pe guvern au scăzut, fiind evidentă lipsa de susținere la ultima moțiune depusă de PNL.
Miza cea mai importantă, în acest moment, este reprezentată de instituțiile de forță, DNA și SRI care vor suferi, cât de curând, modificări majore. Ajutorul Turciei în Siria nu este gratis, iar influența lui Erdogan va crește în România cu ajutor atât din partea ambasadei americane cât și din partea guvernului Ponta. Cel mai probabil Koveși și Coldea vor fi schimbați, fără prea mult scandal, totul va părea un final de ciclul, o schimbare firească. Pentru șefa DNA se speculeză că va ajunge la Curtea Penală Internațională sau la Parchetul European, un nou organism pe cale de constituire. În ceea ce-l privește pe Florian Coldea se pare că va fi propus Ambasador în Africa de Sud. Aceste schimbări vor genera o mutație a politici românești iar republica procurorilor va fi amânată pentru o perioadă.
Pe această cale este important de menționat, mai ales pentru propagandiștii de la televiziunile ce apără statul de drept, că șalvarii și caftanele tocmai au revenit la modă iar noul salut nu mai este Guten Tag/ Auf Wiedersehen ci Gunaydin/Aferim Efendi.
Autor: Laurențiu Nicodim