Polonia a reptariat 100 de tone de aur care erau păstrate la Banca Angliei. ”Aurul este simbolul puterii țării”, a spus guvernatorul Bancii Naționale, Adam Glapinski. El a adăugat că Polonia ar putea obține multe miliarde de euro prin vânzarea aurului, însă nu are de gând să facă asta.
În România, PSD a inițiat o lege pentru reptrierea aurului. Legea a fost retrimisă în parlament de președintele Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte ca Polonia să anunțe că a reptariat cele 100 de tone de aur din Anglia. Iohannis consideră că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene. Legea ar fi fost adoptată fără consultarea Băncii Centrale Europene, nu ar avea în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu ar fi clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.
Guvernatorul Gplapinski a declarat, luni, că decizia de a repatria aurul din Anglia a fost luată pentru a demonstra forța economică a țării. În cursul anilor 2018 și 2019, Polonia a reptraiat 126 de tone de aur care erau păstrate în străinătate. În acest fel, Polonia se clasează pe locul 22 în topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur pastrate pe teritoriul lor și este prima țara din Europa Centrala și de Est la acest capitol.
În prima jumătate a acestui an, guvernatorul băncii centrale a Poloniei anunța că este ”mândru” că poate aduce aurul în țară. ”Am reușit să ne sporim rezervele strategice de aur și sa facem pasi pentru reptarierea unei mari părți din aurul polonez. Aplicând angajamentul nostru constituțional și patriotic nu numai că sporim puterea economică a statului polonez, dar creăm rezerve de aur care să ne protejeze suveranitatea economică. Aceasta este tendința globală și aceasta este și așteptarea pe care o are societatea poloneză”, a spus Glapinski.
În 2018 si 2019, Polonia a cumpărat peste 120 de tone de aur. A fost cea mai mare achiziție de aur începând din 1998 și Polonia a devenit prima țară UE care să-și sporească semnificativ rezerva de aur, începând din 1983. Acum, Polonia are rezerve de 228,6 tone de aur, potrivit băncii centrale. ”Aurul este cea mai importantă rezervă: reduce riscul strategic și este o ancoră, în special în vremuri de tensiune și de criză”, a spus Glapinski.
Repatrierea aurului subliniază importanța deținerii aurului fizic într-un loc de unde poate fi lesne accesat. Potrivit publicației Bullion Star, ”deși folosește un limbaj diplomatic în comunicatul de presă, Banca Națională a Poloniei arată limpede că există un risc real când o țară își păstrează aurul la Londra”. Potrivit Bullion Star, confiscarea aurului deținut de Venezuela în Anglia a provocat îngrijorări privind păstrarea aurului în străinătate.
Mai multe țări central și est-europene au decis să-și sporească rezerva de aur și să o reptarieze, Serbia a cumpărat 9 tone de eur, în octombrie 2019. Ungaria și-a sporit de zece ori rezerva de aur sub guvernarea lui Viktor Orban. Rezerva Ungariei era mică și a ajuns acum la circa 32 de tone.
Și Germania a decis să își repatrieze jumătate din rezervele de aur și a transferat 31 de tone de aur care erau păstrate in SUA, Anglia și Franța. Si Australia a început procesul de aducere a aurului în țară, la fel și Olanda și Belgia.
Autor: Călin Marchievici
Sursa: Cotidianul
Eu sunt ferm convins ca aurul Romaniei de la Londra nu va mai fi lasat sa fie repatriat, el ramanand acolo ca un gaj pt asa-zisul „stat de drept”(in realitate, stat de drepti securist-progresist-masonic, controlat exclusiv din exterior). Sunt convins, de asemenea ca Nea’ Mugurel a stiut foarte bine ce face, atunci cand l-a depozitat la Londra, caci atat pt el, cat si pt toti ceilalti slugoi de la BANR(Banca AntiNationala a Romaniei), ordinele primite din Exterior, nu se discuta, ci doar se executa!