Politică

Politicieni, prada nu mai trebuie îngropată!

http://mrdignity.files.wordpress.com/2008/10/dog.jpgSmardoiala politică şi constituţională din jurul Agenţiei Naţionale de Integritate s-a soldat, în final, cu un efect neaşteptat. Curtea Constituţională a făcut o bucurie politicienilor din toate partidele politice, tuturor demnitarilor, tuturor funcţionarilor publici, în general tuturor altruiştilor cu lefuri mici, dar bogaţi, care mânuiesc banul public.

Pe scurt, Curtea a luat la mână legea ANI şi a apreciat că declaraţiile de avere publicate pe internet încalcă “dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private”. Acum, nu e nicio problemă că judecătorii i-au mai luat din atribuţii lui domn’ Macovei, şeful nostru de agenţie care ia înainte de masă microfoane pe stomacul gol. Şi aşa n-a făcut nimic notabil înainte, în afară de nişte stenograme. Problema e că exact aceeaşi prevedere cu postarea pe internet a declaraţiilor de avere şi interese există şi în legea de funcţionare a Parlamentului, şi în legea magistraţilor, şi în legea funcţionarilor publici. Cum nu poţi să scoţi dintr-o lege o bucată rea, neconstituţională, iar în alte legi să păstrezi nedreptatea care îţi atacă viaţa privată, viitorul e sumbru.

E foarte probabil că şi aceste legi vor fi castrate după modelul ANI. Cetăţenilor li se va explica doct că declaraţiile de avere nu vor dispărea, ele se vor fabrica în continuare, dar nu vor mai fi publice. Respectivele declaraţii vor fi păstrate, după caz, în seiful preşedintelui Camerei Deputaţilor, şefului de instanţă, de instituţie etc. Rezultatul secretizării averilor e simplu: miniştrii, primarii, vameşii suspectaţi că se îmbogăţesc ilegal n-o să se mai teamă nici de primitiva formă de justiţie morală care funcţionează în România. În fond, Adrian Năstase a păţit-o din cauza declaraţiei de avere. De acolo s-a aflat de faimoasa mătuşă Tamara, pensionara care l-a împrumutat pe fostul premier cu 1 milion de euro şi care, în final, l-a îngropat din punct de vedere politic. La fel, păstrând proporţiile, vameşii cu vile prea mari şi cu prea multe maşini n-au fost închişi, dar nici n-au mai fost puşi şefi pentru că “bate la ochi”. Cetăţenii interesaţi măcar puteau afla că trebuie să aleagă la vot între un politician cu 4 case sau un altul care are copii îmbogăţiţi din vânzări anterioare.

Dar, acum, gata! O să alegem numai după faţa şi vorbele candidaţilor, pentru că, în cel mai bun caz, o să avem parte doar de declaraţii de avere date “pe surse”. Negocierile şi şantajele cu dosarele de avere vor fi în floare, dar, în mare, lumea se va înţelege. În fond, Al Capone avea dreptate. Gangsterul din Chicago a declarat, în 1931, când a fost agăţat de Fiscul american şi datorită pozelor din presă ale proprietăţilor sale, că “publicitatea este dăunătoare”.

Marius NIŢU
sursa: gandul.info

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Trebuie organizata si intetita lupta maselor de oameni ai muncii,lupta proletariatului, impotriva claselor imburghezite de aglomeratia din decembrie si de comedia democratiei care se joaca in Romania de 20 de ani.Comunismul este bun din cand in cand si este un bun remediu in acest moment. Cine se inscrie primul ?

  • “Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,

    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
    Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,

    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
    Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
    Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

    (…)
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!