Noua putere din Slovacia refuză să dea bani pentru mecanismul de salvare a monedei euro, ceea ce ar putea duce la anularea acestuia. Vestea este cât se poată de proastă pentru Spania, despre care se zvoneşte că ar urma să acceseze o linie de credit de 250 de miliarde de euro din cele 750 de miliarde cât însumează planul.
Noua conducere din Slovacia refuză să-şi plătească partea pentru pachetul de ajutorare a Greciei, în valoare totală de 110 miliarde de euro. De asemenea, există mari şanse ca Bratislava să nu fie de acord cu planul de salvare a monedei euro, în valoare de 750 de miliarde de euro, ceea ce ar putea duce la îngheţarea proiectului.
Potrivit unor surse citate de euobserver.com, toate ţările din zona euro trebuie să semneze până pe 16 iunie documentul asupra cărora au căzut de acord miniştrii de Finanţe la începutul lunii şi care este menit să răspândirea crizei greceşti spre alte economii. Toate cele 16 ţări din zona euro trebuie să semneze documentul, altfel mecanismul de salvare a monedei euro nu va putea intra în vigoare.
Slovacia îşi vede de propria ogradă
Politicialul conservator Iveta Radicova, care are cele mai mari şanse să ocupe postul de premier al Slovaciei, a descris însă mecanismul de salvare a zonei euro ca fiind “cea mai neinspirată soluţie posibilă”. Potrivit pachetului de salvare, Slovacia ar urma să contribuie cu 816 milioane de euro în următorii de ani, sumă care reprezintă bugetul anual al ministerului de Interne.
De asemenea, Radicova a mai spus că nu este de acord ca Slovacia să ajute financiar Grecia. “În condiţiile în care ne confruntăm cu inundaţii devastatoare, nu avem destule resurse financiare şi nu reuşim să absorbim suficiente fonduri europene, ne vom folosi fondurile pentru a rezolva problemele cauzate de inundaţii”, a precizat Radicova.
Spania, prima ţară care are de pierdut
Declaraţiile acesteia sunt cât se poate de proaste pentru Spania, în condiţiile în care se zvoneşte în continuare că această ţară ar urma să acceseze o linie de credit de 250 de miliarde de euro din cele 750 de miliarde cât însumează pachetul, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a negat marţi informaţia. (sursa: realitatea.net)
“Moneda euro este muritoare”
Zona euro nu a fost niciodată mai ameninţată ca acum, este de părere Eloi Laurent, economist la OFCE, care insistă, într-un interviu pentru L’Expansion, pe faptul că în lipsa unei guvernări economice unice, zona euro se poate dezintegra.
Laurent este de părere că dacă statele zonei euro nu vor putea să ajungă la un acord privind o gestionare economică unică, atunci zona euro este ameninţată cu dispariţia, această idee fiind exprimată şi de şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care le-a transmis liderilor statelor din zona euro un mesaj destul de clar: “Dacă nu vreţi uniune economică, ar fi mai bine să uitaţi de zona euro”.
Eloi Laurent spune că zona euro este nevoită să facă faţă la două provocări: pe de o parte, restabilirea sustenabilităţii finanţelor publice ale statelor membre, iar pe de altă parte rezolvarea problemei de competitivitate acumulate de unii membri de-a lungul timpului.
Aceste probleme trebuie rezolvate de fiecare stat în parte, întrucât fiecare stat membru al zonei euro se confruntă cu o problemă specifică. Dificultatea majoră este că planurile naţionale de redresare economică se dovedesc a fi un eşec, motiv pentru care este nevoie de o guvernare coordonată la nivel mai înalt.
Dat fiind faptul că noţiunea de guvernare economică desemnează o coordonare între politica bugetară europeană a BCE, politica monetară şi politicile bugetare naţionale, state precum Germania nu văd cu ochi buni acest concept pentru că supunerea unor reguli dictate de BCE ar putea să-i pună în pericol dezvoltarea economică.
Valentin Vioreanu
sursa: capital.ro
Adauga comentariu