Politică

”Pilotul automat” german de la Atena: ”Lucrăm asupra unei generații”

greciaGrecia, o tara aflata in cel mai bun caz in convalescenta, a preluat, presedintia semestriala a Uniunii Europene intr-un moment in care este supusa celei mai mari restructurari din istoria sa moderna, scrie Liberation. Atena a imprumutat nu mai putin de 240 de miliarde de euro incepand din 2010 si a beneficiat si de o stergere a unor datorii de 107 miliarde de euro din partea investitorilor privati.

Conditiile pentru aceste imprumuturi constau in privatizari si iar privatizari, o reforma fiscala fara precedent, care sa reduca cheltuielile la nivelul bogatiei reale a tarii, si in punerea administratiei de la Atena pe un pilot automat asigurat de Comisia Europeana. Si cum Germania a devenit cel mai mare creditor al Greciei, la butoanele pilotului automat a fost numit Horst Reichenbach, un birocrat total, fost director general in CE şi fost vicepreşedinte al BERD. El conduce asa-numita Task Force Greece, insituita de Comisia Europeana, o structura care si-a plasat functionarii pe post de consilieri in domeniile cheie ale economiei si administratiei elene. Este de urmarit si in ce masura Atena va promova o agenda proprie in timpul presedintiei semestriale a UE sau va reflecta interesele Berlinului.

A fost nevoie de asemenea masuri pentru ca, scrie Liberation, Grecia are inca multe caracteristici comune cu statele central si est-europene imediat dupa caderea comunismului: un sector public hipertrofiat, o administratie asisderea si pe deasupra si ineficienta.

O buna parte din reformele puse pe pilot automat au ramas doar pe hartie, pentru ca administratia elena este inca paralizata de clientelismul si nepotismul practicat timp de generatii de cale cateva dinastii politice ale tarii. Neamtul Reichenbach este nemultumit ca tara nu are inca un cadastru pus la punct, nu are un program de privatizari functional si cea mai mare parte a masurilor de reforma esueaza in mod misterios. ”Vointa clasei politice si a administratiei de a face aceste reforme este foarte redusa, motiv pentru care trebuie sa mentinem o presiune constanta”, spune Reichenbach.

Potrivit Liberation, FMI si UE ii numara pe degetele de la o mana pe ministri actualului cabinet de coalitie care sunt deschisi pentru reforme. Ei ar fi premierul Antonis Samaras, conservator, liderul socialist Evanghelos Venizelos (vicepremier, ministru de Externe si fost ministru de Finante, considerat, in 2011 de Financial Times drept cel mai prost ministru de resort din Europa) si Kyriakos Mitzotakis, ministrul Reformei Administrative (membru al uneia dintre cele trei dinastii politice care a condus Grecia dupa incheierea dictaturii militare).

”Altii? Alti vor doar sa revina la vechile obiceiuri”, spune un reprezentant al celebrei troici Comisia Europeana-FMI-Banca Centrala Europeana. ”Ne ocupam de 70 de tari incepand din 1945 si pot sa va spun ca Grecia se afla intre cele 5-10% cel mai prost administrate tari pe care le-am intalnit”, spune un functionar FMI, care nu se astepta sa gaseasca la Atena o situatie atat de grava.

Multe reforme nu sunt aplicate in Grecia din cauza lipsei de vointa sau a piedicilor puse de politicieni. 150 de profesii liberale raman astfel inchise, deloc expuse liberei concurente. Coruptia si birocratia descurajeaza initiativa privata. Liberation da exemplul calvarului presupus de deschiderea unei cafenele in centrul Atenei: un an de demersuri birocratice pentru a asigura doar doua locuri de munca (in medie), intr-o tara in care somajul a depasit 27%.

Horst Reichenbach nu vede o solutie rapida. Dar tehnocratul german stie care este misiunea lui: ”Uniunea este in Grecia pentru un timp indelungat: lucram asupra unei generatii. Uitati-va la fosta RDG: in ciuda banilor injectati din 1990, mentalitatile au ramas profund diferite intre cele doua parti ale Germaniei.”

Daca nu exista solutii rapide pe plan economic si administartiv, pilotul automat al Greciei va trebui sa inchipuie una pentru un alt fenomen, nult mai periculos: neonazistii din partidul Zori de Aur au gasit terenul ideal pentru a-si propaga ideile.

Autor: Călin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu