Politică

Petru Dandea: FMI va discuta, joi, cu bancile pentru a se asigura ca nu vor scoate bani din tara

fmi_banciFondul Monetar International estimeaza o crestere economica negativa de -4% si un deficit bugetar cruprins intre 4 si 6%, a declarat pentru EurActiv.ro vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, in urma unei intalniri cu reprezentantii FMI. Potrivit acestuia, oficialii FMI considera ca Romania nu poate scapa de efectele crizei mondiale, mai ales ca este dependenta din punct de vedere comercial de state europene care se afla deja in recesiune.

“Ne-au explicat de ce este util acest acord. Imprumutul de la FMI va acoperi o parte din deficitul bugetar. Cea mai mare parte va intra in rezerva Bancii Nationale pentru protectia cursului de schimb. Reprezentantii FMI ne-au anuntat ca vor avea discutii, joi, la Viena, cu principalele bancile-mama care au filiale in Romania pentru a se asigura ca liniile de creditare nu vor fi inchise. Vor sa se asigure ca in urma masurilor pe care BNR le va lua pentru relansarea creditarii, bancile nu vor retrage bani de pe piata romaneasca”, a afirmat Dandea.

In ceea ce priveste conditiile pentru incheierea unui acord, reprezentantii FMI au afirmat ca sprijina ideea guvernului de a avea un sistem unic de salarizare in sistemul bugetar si chiar vor acorda asistenta in elaborarea legii unice a salarizarii. Aceasta este in opinia FMI o masura necesara, in conditiile in care au constatat ca in ultimii trei ani, salariile bugetarilor
s-au dublat, a precizat vicepresedintele Cartel Alfa.

Inainte de intalnirea cu reprezentantii FMI, Cartel Alfa s-a declarat impotriva unui acord cu FMI deoarece Guvernul nu ar mai putea respecta anagajamentele luate fata de sindicate. Dupa intalnire, “as putea spune ca avem o nuantare a opiniei”, a conchis Dandea.

Prezent si el la intalnire, presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca FMI va fi mai flexibil decat pana acum in ceea ce priveste conditiile. “Nu vor fi masurile traditionale cu care ne-am obisnuit deoarece contextul este cu totul altul. Cand i-am intrebat de politica monetara, reprezentantii FMI au spus ca vor sa lase mai mult spatiu de manevra Bancii Nationale, dar si guvernului. Politicile nu vor fi la fel de stranse ca in datile anterioare”, a spus Costin.

Claudia Pirvoiu
sursa: www.euractiv.ro