Politică

Pe culmile ipocriziei politice

In fiecare an electoral, ingrijorarea clasei politice fata de soarta Romaniei creste exponential cu apropierea alegerilor, fie ele locale, prezidentiale sau parlamentare. Nici in 2009 realitatea nu poate fi alta. Aceeasi ipocrizie vecina cu demagogia si iresponsabilitatea. Presedintele Basescu trage semnal de alarma dupa semnal de alarma in privinta starii grave in care se scalda Educatia, Justitia, Sanatatea… Niciun domeniu nu scapa temerilor prezidentiale. Verdictele in privinta neajunsurilor sunt de neevitat, ca si identificarea celor vinovati. Nu exista vreun strop de remuscare, vreo zecimala de vina care sa ii apartina locatarului de la Cotroceni. Similitudinea discursurilor se intinde ca o ciuma greu de contracarat si in privinta premierului Boc, a lui Mircea Geoana, a tuturor ministrilor, dar si a liderilor din Opozitie. Situatia este clara, in conditiile in care asumarea raspunderii pentru gafele guvernarii de acum sau din trecut nu reprezinta un subiect pe care cineva sa il accepte.

Actuala Coalitie are, in rarele momente de liniste, o singura versiune: liberalii sunt vinovati pentru starea deplorabila in care se gaseste tara! Mai este introdusa in ecuatie si criza mondiala, dar, de departe, Antonescu, Tariceanu, Orban si ceilalti profitori ai vechii Puteri sunt prezentati opiniei publice drept cei care au umilit Romania. Inevitabil, reactia celor acuzati vine prompt. In rest, tipete, urlete, promisiuni si acuze in piata publica. Romanii o duc din ce in ce mai rau, iar daca privim spre clasa politica motivele de optimism se pierd in ceata compromisurilor si a intereselor de partid. Iresponsabilitate de Stanga, de Dreapta, de Centru, iresponsabilitate a “tinerei generatii” sau a celor “imbatraniti in rele”. Iresponsabilitate cat cuprinde. Soarta sutelor de mii de studenti se afla in bataia vanturilor politice, cat timp Ministerul Educatiei se inhama ascultator la caruta intereselor de partid. Vointa politica necesara identificarii solutiilor combaterii recesiunii exista cel mult in aritmetica parlamentara, lipsind insa cu desavarsire din cea a interesului national. Nici PD-L, nici PSD, nici PNL nu sunt dispuse sa piarda vreun vot atunci cand nemultumirile sociale razbat la tot pasul.

Cu ochii tinta spre sondajele de opinie, partidele uita de milioanele de romani care le-au mandatat cu increderea lor. Puterea trebuie, de la caz la caz, pastrata sau recapatata. Imunitatea, privilegiile, influenta politica, accesul dupa bunul plac la un buget cat de saracit ar fi acesta, sunt singurele prioritati ale alesilor. Prioritatile reale, cele in slujba carora se afla de ani de zile. In rest, vorbarie de doi bani care nu mai impresioneaza pe nimeni. In fapt, o mare parte din cei 25 la suta dintre alegatorii care mai merg la vot este formata din profitorii partidelor, acei paraziti cointeresati prin viitoare functii si afaceri cu statul. Interesul acestora de a aduce cat mai multi alegatori la vot este urias, in conditiile in care carnetul de partid si sustinerea liderilor de la Centru le pot deschide calea spre privilegii la care nu ar avea, in alte conditii, acces. Este greu sa traiesti in Romania anului 2009, indiferent ca esti profesor, miner, pensionar sau proaspat absolvent al unei facultati. Exista riscul sa fii strivit intre interesele politice si sa ajungi o victima chiar daca nu ai facut altceva decat sa incerci sa ai un viitor. Statul, Puterea, politicul, au obligatia de a proteja cetatenii. De a le asigura un trai decent, un sistem de sanatate, de educatie sau de justitie credibil si modern. De asta platim taxe. Faptul ca nu primim decat dispret, promisiuni si incompetenta reprezinta un alt episod. Unul care se va incheia in curand, pe fondul exploziei sociale. Romanii merita mai mult decat o clasa politica putred de corupta, un presedinte care a transformat echidistanta in scandaluri, un premier depasit de situatia economica si niste ministri care nu stiu decat sa isi umple buzunarele. De altfel, se anunta vremuri grele, iar pana pe 29 noiembrie 2009, data cea mai probabila a prezidentialelor, romanii vor continua sa treaca prin “socurile” razboaielor politice. Consecintele economice si sociale sunt, insa, imprevizibile…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro