Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Partidul captiv

Motto: „Vae victis!”(Vai de cei învinși!)

Partidul de sorginte totalitară este blestemat sau mai degrabă predestinat să dispară devenind captiv în sine însuși, ca urmare a epurărilor determinate de interminabilele conflicte dintre clanurile politice. În cazul nostru este vorba de fostul PCR cu adunătura de UASCR-ști, UTC-iști, clienți politici, neamuri de sânge sau de ideologie. Fostul PCR s-a dezvoltat cameleonic în fragmente-clanuri ajunse să-și dispute puterea după decembrie 1989: FSN, PSD, PD, PDL, UANPR, UDMR, PMR etc., nu ne mai obosim să încrucișăm aici inițialele-jucării de amăgit proști. Acum, în spectru mai larg, clasa politică formează de fapt un singur mare partid de sorginte comunistă, indiferent față de suferința poporului. Avem un singur mare partid ajuns captiv al propriilor reguli de epurare și blocare politică, incapabil de a evolua și astfel de a se democratiza.

În spectru mai restrâns, partidul captiv este PSD ajuns la mâna clanului zis reformator, ale celor mai noi ajunși la putere, tabără coagulată în jurul lui Băsescu și Ponta. Ținta lor o reprezintă clanurile din jurul lui Năstase, Hrebenciuc, Voiculescu și alții din generația mai veche a greilor marelui partid.

Avem un micro-războic civil în interiorul puterii, iar interesele românilor sunt practic nule din punctul lor de vedere. Se întâmplă precum în mitologia greacă, atunci când muritorii priveau spre cer la războiul dintre zei și titani, unde se hotăra soarta lor, celor de jos, fără ca aceștia să poată interveni. Zeii putreziciunii (căci nemuritori nu pot fi) se bat între ei deasupra unei țări care se evaporă cu încetul atât demografic (suntem tot mai puțini și mai săraci), dar și ca autoritate (în România se cumpără hălci de țară cu acte false!)

Să revenim pentru a detalia. Războaiele interne au fost în istorie mai sângeroase și mai dure decât cele purtate cu adversari externi. Acest lucru se constată din perioada greco-romană până în perioada epurărilor staliniste. Și astăzi vedem în România un necruțător război în interiorul celui mai mare partid – PSD, dus cu o arme aparent legale. Evenimentul privind „capturarea” teroristului Omar Hayssam nu este decât un scenariu bine învăluit sub aspecte juridice.

Trecând peste ignoranța așa-zișilor jurnaliști de actualități, care se interesau cu ce avion a fost repatriat Hayssam, noi ne vom ocupa de esența acestui incident.

Este vorba de o reglare de conturi între aripa câștigătoare din PSD (coabitarea Băsescu-Ponta) și aripa care pierde, condusă de Adrian Năstase și Hrebenciuc. Atât presa fidelă Cotrocenilor (Evenimentul Zilei, B1TV), dar mai ales discursul lui Traian Băsescu anunță o toamnă teribilă pentru adversarii săi.

Exact ca în perioada epurărilor staliniste, nu condiția poporului conta, ci condiția învinsului și a învingătorului. Așa că putem face și o mică speculație privind viitorul actorilor politici: clanul Voiculescu (Dan și Camelia) vor avea clipe grele atât în dosarul privind șantajul DGtv, cât și în procesul I.C.A. Având în vedere actorul principal, Omar Hayssam va vorbi despre subiecte care vor redeschide niște vechi dosare de corupție și, mai mult ca sigur, nici celebrii Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc și Adrian Năstase nu vor fi cruțați.

De altfel, Traian Băsescu a spus-o explicit: „Ținând cont de condamnare și de vârsta înaintată a lui Hayssam, ar fi bine ca el să colaboreze cu justiția din România”. Acest lucru nu l-a priceput Gigi Becali și vedem unde s-a ajuns. Traian Băsescu se vede că este un profesionist al puterii fiindcă doar puțini oameni cunosc în intimitate cercurile decidente. Savantul Ioan Petru Culianu, plecat regretabil dintre noi, avertiza că există nivele ale puterii care nu utilizează banul! Dar omul comun gândește într-o manieră simplistă: doar cine are bani poate influența jocurile puterii! De astă dată se pare că cercuri mult mai puternice și bine ocultate au decis ca Omar Hayssam să vorbească și vă dați seama în ce direcție va vorbi și în favoarea cui va fi discursul?!

Ca orice agent dublu, fiindcă în realitate asta a fost Omar Hayssam, el va tăcea despre afacerile protejaților săi, dar va face dezvăluiri senzaționale despre partea adversă. Având în vedere că a fost membru PSD și cunoaște din interior afacerile greilor partidului din vechea generație, „grei” cu care de altfel a avut și afaceri, este sigur că pozele și înregistrările compromițătoare vor inunda anumite posturi TV particulare sau tabloide. De altfel, într-un articol din Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu atrăgea atenția că Omar Hayssam a călătorit în străinătate alături de toți decidenții importanți din preajma lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. Între actanții care au dorit foarte mult debarcarea lui Traian Băsescu din funcția de președinte se numără Hrebenciuc, Dan Voiculescu și Adrian Năstase. Ori, ca urmare a acestor alianțe duplicitare de tip Băsescu-Ponta, putem spune că acela care a ieșit definitiv din joc este Crin Antonescu. Fie prin naivitatea sa, fie că a evitat conflictele directe, plecând în voiaje particulare, de acoperire slabă, cum a fost și în cazul Fenechiu. Electoratul sancționează de obicei această lașitate prost acoperită.

Până la viitoarele alegeri se vor întâmpla multe răsturnări de calcule ale hârtiei. De exemplu, referendumul lui Dragnea s-ar putea nici să nu mai aibă loc. Dragnea însuși este amenințat cu posibile procese. Pentru următorul an, mulți dintre favoriții politici ai momentului s-ar putea să dispară, după cum ne stau mărturie și epurările staliniste.

autor: Adrian Majuru

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Se spune că la asediul Constantinopolelui, minţile luminate dinăuntru dezbăteau, îndrăcit, despre sexul îngerilor, cu rezultatul, cunoscut în istorie, ca ..Istambul. Este halucinant că astăzi, într-un ziar în care Nistorescu îşi spală multe şi grele păcate anterioare, preluat de un site care ne îndeamnă la gândire, să mai apară o astfel de morfoleală a unei teme profund false şi moarte prin deces de mult. Chiar nu există explicaţii mai simple, mai prozaice care leagă calităţile intrinseci sau “dobândite” ale personajelor de situaţia dezastruoasă a ţării, ca şi de primejdiile care au trecut deja de zidurile cetăţii? Mai cercetaţi, dar repede cât încă mai e voie şi cât mai puteţi merge la meci la Koloşvar fără paşaport.