Analize și opinii Politică

Parazitii economiei mondiale

Scena politica internationala demonstreaza ca ga­rantia principala a dreptului la libera exprimare nu este Declaratia Universala a Drepturilor O­mului, ci un buget excedentar cuplat cu cateva mii de rachete cu focoase nucleare. In timp ce majoritatea politicienilor europeni s-au grabit sa-i aplaude pe omologii americani pentru evitarea defaultului SUA, po­liticienii tarilor cu economii mai sanatoase decat cele din Uniunea Europeana isi pot permite luxul sa spuna adevarul despre situatia din America. Conducerea Chinei si cea a Ru­siei s-au aratat deosebit de sceptice in privinta planului de evi­tare a defaultului american.

Printre criticii cei mai vehementi ai “solutiilor” adoptate de politicienii americani se numara premierul rus Vladimir Putin care a gasit cuvinte potrivite pentru a descrie pro­blemele cu care se confrunta SUA si, implicit, o lume in­treaga.

“De fapt, nu exista absolut nimic bun in ceea ce s-a decis in SUA. S-a ajuns doar la o amanare a deciziilor sistemice”, a declarat Putin. “Aceasta datorie colosala de 14 trilioane de dolari, sau chiar mai mult, inseamna ca SUA au trait in cre­dit, ceea ce este foarte rau pentru una dintre economiile de top ale lumii. Ei cheltuiesc mai mult decat le-ar permite posibi­litatile financiare si transfera o parte din efortul financiar pentru sustinerea acestui stil de viata asupra intregii eco­nomii mondiale”, a adaugat premierul rus. Din perspectiva istoriei recente, Kremlinul are dreptul moral sa condamne conducerea americana pentru lipsa dorintei de a aborda in mod responsabil problemele fundamentale ale economiei proprii. Cu 13 ani in urma, Rusia a intrat in default, prefe­rand sa-si reseteze sistemul economic si sa cladeasca o economie mai functionala si mai competitiva. In ultimul deceniu, datoria publica a Rusiei a coborat de la 100% din PIB la 15,9%, iar datoria publica a SUA a crescut de la 60% la 100% si in aceste conditii trebuie trasa concluzia logica despre faptul ca guvernul rus este mult mai apt in dome­niul managementului bugetar decat cel american. Tradus in limbaj cotidian mesajul lui Putin arata in felul urmator: “A venit timpul ca Washingtonul sa-si ia medicamentele pe care o­bis­nuia sa le prescrie altora: austeritatea, reducerea cheltuielilor bugetare si a programelor sociale”.

Pentru cei care nu au inteles mesajul lui Dmitri Medvedev pe care acesta l-a lansat dupa intalnirea cu Angela Merkel (sau pentru cei care nu au citit editorialul nostru in care acest mesaj a fost descifrat), Vladimir Putin a descris in clar text viitorul sistemului monetar mondial: “Intr-o anumita masura, americanii actioneaza ca niste paraziti ai economiei mondiale si ai monopolului lor in domeniul monetar. Alte monede de referinta trebuie sa apara in lume, nu numai dolarul. Euro trebuie consolidat, rubla are abilitatea sa de­vina o mo­neda regionala de referinta, China si tarile asiatice pot lucra asupra unei monede de referinta regionala”. In acest context, este lesne de inteles ca Putin este o voce a tarilor BRICs care s-au saturat de hegemonia globala a mo­nedei americane si se pregatesc activ de crearea unui sistem monetar multipolar in care mai multe valute vor avea roluri dominante in diferite regiuni ale lumii. Aceasta este unica explicatie plauzibila pentru incercarile Chinei de a gasi mo­dalitati de a ajuta supravietuirea macar a unei parti din zona euro. Tarile BRICs au nevoie de o moneda de referinta pentru spatiul european pentru a minimaliza influenta do­larului in aceasta zona. Experienta ne invata ca declaratiile precum cele facute de Vladimir Putin se fac doar atunci cand pro­iectele despre care se face vorbire sunt intr-un stadiu avan­sat, declaratiile fiind o parte componenta a strategiei de pre­ga­tire a opiniei publice internationale pentru introducerea noului sistem monetar pe plan global.
SUA au reusit sa mentina aparenta unei economii func­tionale prin “exportul de inflatie”, avand posibilitatea sa-si mareasca masa monetara pentru acoperirea cheltuielilor, in timp ce efectele inflationiste erau “repartizate” asupra tutu­ror tarilor fortate sa desfasoare operatiuni comerciale internationale in dolari din cauza sistemului monetar actual. In momentul in care aceasta posibilitate nu va mai exista, parazitii economiei globale au sanse reale sa se confrunte cu o foame veritabila sau cel putin cu o serioasa cura de slabire.

sursa: cronicaromana.ro