Analize și opinii Politică

Pactul Euro: Uniunea Europeana pune biciul pe angajați

Era inevitabil!

Ați văzut sâmbăta cum mii de greci si spanioli au ieșit in strada împotriva masurilor de austeritate? I-ați auzit urlând împotriva Pactului Euro, adoptat pe 11 martie? Sindicatele au lansat un apel la proteste si in Irlanda (adică s-au adunat prostii clasei: toți falimentarii).

O spanioloaica se plângea la televizor: Pactul Euro a dat mai multa putere patronilor(lucru perfect adevărat)! Acum te poate concedia oricând! Pactul Euro înseamnă concentrarea puterii de decizie in mâinile celor bogați!

Ceea ce, in capul ei prost, însemna un dezastru.

In realitate, Pactul Euro e mult prea slab!

Pactul Euro in original îl puteți citi aici. Pe scurt, Pactul Euro cere tarilor membre:

  • Sa crească competitivitatea si productivitatea muncii (adică puneți curul la munca, putorilor!)
  • Sa crească stabilitatea si sustenabilitatea finanțelor publice (adică destul cu pomenile la săraci).

Ce masuri concrete trebuie sa ia pentru asta guvernele UE? De exemplu:

  • Sa monitorizeze si sa ajusteze costurile forței de munca. Adică sa scadă salariile! (iar boii de la PDL si USL au promis cu toții in cor mărirea salariului minim pe economie după alegeri. Politrucii români au impresia ca tara se scalda in bani. Ce partide de căcat!).
  • Sa reformeze piața muncii si sa crească flexibilitatea. Adică sa simplifice concedierile! Ce-i aia, contract de munca bătut in cuie? Ce-i aia, siguranța locului de munca? Ia sa nu mai fie micuții siguri de nimic!
  • Reforma fiscala si scăderea taxelor pe munca (adică mai ușor cu taxele, cu CAS-urile, cu contribuțiile de pensie si alte tâmpenii). Firmele trebuie sa scadă preturile ca sa fie competitive.
  • Sa alinieze sistemul de pensii la situația demografica naționala. Asta îmi place la nebunie: o sa-i lase pe o grămada de securiști bătrâni fără pensioarele lor, date cu drag de Iliescu. Si pe alta grămada, de falși bolnavi, fără pensiile lor de boala. Adio, mărirea punctului de pensie! Adio, 6 milioane de pensionari! (iar PDL si USL au promis amândoimărirea pensiilor după 2012. Politrucii ăștia chiar sunt nebuni!).

Toate astea sunt masuri de bun simt, pe care le-am tot cerut in 2010 (vezi de pilda articolul: Visați sa-si revină economia in 2011? Care economie?). Așa ca ar trebui sa fiu mulțumit. Dar uite ca nu sunt! De ce? Pentru ca e mult prea târziu. De atunci, datoria României s-a dublat. Acum toate astea sunt insuficiente. Acum e nevoie de masuri mult mai brutale.

Băncile fug din zona euro!

Bănci mari, ca Barclays, au retras deja finanțări de miliarde de lire sterline, din zona euro. De ce? Pentru ca prea multe tari euro sunt in prag de faliment: Grecia, Irlanda, Spania, Italia, Portugalia. Situația României este si ea considerata dezastruoasa in mediul bancar; România se afla pe lista neagra încă de anul trecut. Noutatea este ca pâna si Germania, motorul Europei, a început sa dea semne de slăbiciune. Starea Uniunii Europene ii sperie pe investitori.

Banii au început sa fuga si din Statele Unite: Rusia a început sa vândă in disperare obligațiunile de stat americane. In doar câteva luni, din octombrie 2010 pana in aprilie 2011, expunerea Rusiei a scăzut de la 176 de miliarde, la 125 de miliarde de dolari. Si rușii vând in continuare! Toți se tem de falimentul SUA.

Unde se duc atunci investițiile? Spre capitalism! de pilda, in Turcia si in Hong Kong, unul din cele mai liberale si mai flexibile sisteme fiscale din lume. Si care nu omoară firmele cu protecția sociala si cu drepturile angajaților.

Amuzant e ca si PDL si USL au zis: daca după 2012 vom fi noi la putere, vor da navala investitorii. Vor da din părți! De ce, ca sa aveți voi bani de spăgi? Dar ce, s-a întâlnit hotul cu prostul?

Europa renunța la socialism sau moare!

Mesajul oamenilor de afaceri e limpede: vreți investiții? Atunci aruncați la gunoi protecția sociala! Dați afara bugetarii! Desființați pensiile de stat! Desființați ziua de lucru de 8 ore, dreptul la week-end, dreptul la concediu plătit. N-avem chef sa ținem noi in spate toți cerșetorii. Nu mai plătim pomenile voastre electorale. Nu va convine? Ii iubiți pe cerșetori? No problem! ne luam banii si va lăsam sa muriți de foame. Cerșetorii sa va pornească economia!

Banii au o viața a lor – si o voința proprie. Si ii pedepsesc pe cei care si-au bătut joc de ei: e si cazul poporului român. 

Știți mașinile alea din fabricile de mezeluri, unde au loc o mulțime de accidente de munca? Economia e o imensa mașina de tocat automata. Nu-i pasa de vaiete, de rugăminți, de proteste de strada. Nu-i pasa daca ești prost, deștept, leneș sau harnic. Ea merge înainte, indiferenta la oameni, pentru ca este prin esența inumana. Iar poporul român a reușit sa-si prindă mana in mașina asta de tocat. Si a început sa urle, fiindcă îl doare. Dar e numai începutul! O sa fie tras din ce in ce mai adânc in spirala economiei si o sa-l doară din ce in ce mai tare. Si nu e nimic de făcut. Nimeni n-o sa vina sa-l salveze. Poporul român, cel pe care îl vedeți acum, e condamnat la moarte. Când va ieși pe partea cealaltă, la sfârșitul crizei, nu va mai semăna cu nimic din ce știți. Va fi o grămada de carne însângerata.

Mihai Giurgea

sursa: capitalismpepaine.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Am auzit de sintagma “spălat pe creier” şi o lungă perioadă de timp nu prea am crezut, apoi am început să pricepep ceva, dar citind articole de genul acesta, sunt convins acum, că există nu doar indivizi cu creierul spălat, ci este şi clătit şi apretat. Slugile cu condei ale stăpânilor de vite, au ajuns mai periculoşi decât toate religiile de pe planetă pentru rasa umană. Să faci frecţii la un sistem social, care este criticat din ce în ce mai mult de majoritatea celor care au creier, nu poţi face decât dacă sugi la ţâţa acestui sistem şi fugi de muncă ca de dreak. Indivizi de ăştia cu creierul spălat şi apretat, eu i-aş lăsa pe o insulă în mijlocul oceanului, cu familie cu tot, şi cu un container cu toate bancnotele din lume, aşa vreo 500 de miliarde, dar fără unelte şi fără seminţe de orice plantă agricolă. Să văd ce sistem social adoptă şi cât porumb sau grâu vor scoate din bancnotele semănate. Autorul este de un penibil libidinos, şi este un individ de care mă dezic că ar face parte din aceiaşi rasă umană ca mine.