Analize și opinii Politică

Orbecaind prin ceata crizei

ceata005_x1Morometii, filmul lui Stere Gulea, se termina intr-un mod colosal, epocal, spectaculos! Victor Rebengiuc (Moromete senior) mana trasura printr-o padure cufundata in ceata si la un moment dat, intr-o raspantie, opreste caii si-l intreaba pe cel de langa el, fii-su, un copil abia dat la scoala, il intreaba extrem de serios si de preocupat: “Niculae, unde mergem noi, domnule?” Si pronunta corect si apasat “domnule”, nu zice “dom’le”.

Asa-i si cu caruta asta, numita Romania, care se deplaseaza, scarta-scarta, prin ceata care a cuprins jungla relatiilor economico-financiare. Stau si ma intreb si eu, si ar face bine s-o faca si cei care o conduc, pe tara asta, pe caruta asta, unde mergem noi, domnule? Guvernul ce face? Parlamentul, Camera Deputatilor, Senatul, comisiile de specialitate, unu-altu, oamenii de bine, parlamentarii in general, ei ce vor mai fi facand? Sper ca-s bine-ok.

Ultimul eveniment cu impact social major care a avut loc, de la imprumutul cu Fondul Monetar International: am inteles ca ne facem scut antiracheta, cu ajutorul americanilor. (Da’ n-or avea si ceva bani sa ne ajute?! Eeee, glumeam si eu. Sau ne-or fi dat si n-am aflat noi???!!!) Cu scutul asta antiracheta, nu stiu ce sa zic, habar n-am, o fi de bine, eu asa sper. Da’ nu despre asta este vorba. Ce altceva se mai petrece prin tara?! Incotro mergem noi, domnule?! Am ajuns la destinatia finala, integrarea in NATO si in Uniunea Europeana si gata! Ne-am oprit, toata lumea se da jos?! Legea Educatiei. Fara doar si poate, un lucru extrem, extrem de important. Tocmai de aceea eu consideram potrivit ca dezbaterile sa se desfasoare sub egida si patronajul Academiei Romane, nu a lui miss Roberta Anastase si a Camerei pe care o conduce. In orice caz, o dezbatere nationala pe acest subiect, subliniez, extrem de important, este in mod firesc necesara. Dar asta nu inseamna ca o asemenea dezbatere trebuie sa blocheze activitatea intr-o tara. Sa stam toti cu cartea-n brate, sa cadem pe ganduri si sa ne dam cu parerea, fiecare, ce credem ca ar trebui sa se intample de la clasa intai pana la doctorat.

Alt subiect de mare actualitate e arestarea sau non-arestarea unuia, vai de el, saracu’, spagar sau nu, traficant de influenta ori ba, ce ma intereseaza pe mine? Aaa, ca e parlamentar. Si ce daca??? Mai sunt inca vreo cateva sute pe langa el.

Eu as vrea sa vad o preocupare la nivel inalt in ceea ce priveste situatia economico-financiara din Romania. Ca cine incearca sa vanda gogosi umplute cu “situatia este sub control, nu riscam situatia din Grecia”, n-o sa gaseasca in mine un cumparator. Nu ma pricep deloc la invartitul banilor, cu tot ceea ce presupune lucrul acesta. Insa fac presa de douazeci de ani. Asa ca eu mi-as dori ca primul-ministru sa se aseze la masa cu toate partidele parlamentare si timp de doua-trei saptamani, o luna de zile, cat e nevoie, sa negocieze, sa dezbata, asupra unui pachet de masuri menite sa combata anumite riscuri majore privind stabilitatea economico-financiara si eventual, sociala, din tara asta. Asa ceva as vrea eu sa vad. Nu, tra-la-la, tara arde si baba se piaptana! Ca-l aresteaza sau nu pe unu’ care are o singura calitate evidenta, faptul ca e gras ca un carciumar, el fiind de fapt parlamentar. Fas! Legea Educatiei, da! Dar si aici, ca si in cazul modificarii Constitutiei, nu-si poate da cu parerea orice poporean, trebuie sa ai la activ scoala multa, nitele studii de specialitate, putintica experienta in domeniul respectiv. Cu banii e mai usor, intelegem si noi, pentru ca avem de-a face cu ei zilnic. Nu-i vorba de subtilitati economico-financiare, nu! E vorba de salarii, preturi, inflatie, dobanzi si credite la banci. Cam despre asta ar trebui sa ne vorbeasca Guvernul, in direct sau prin intermediul Parlamentului. Cam chestiuni de genul asta ar trebui sa faca obiectul preocuparilor majore ale senatorilor si deputatilor, nu duelurile oratorice (altminteri insipide, cele mai multe dintre ele) pe tema principiilor de baza ale democratiei, sau care partid a gresit acum nu stiu cati ani. Sa interpeleze Guvernul in legatura cu soarta pe termen mediu a cetateanului roman!

Asta e! Ca vorbeam de finalul filmului Morometii, la inceputul articolului. Termin acum cu o scena aflata mai pe la inceputul magistralei creatii cinematografice a lui Stere Gulea. De la intrebarea “unde mergem noi, domnule?”, ne-am asezat cu totii in fund, roata, si dezbatem stirile zilei ca-n fata fierariei lu’ Iocan.

Dragos Moldovan
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • nu exista o ceatza care veezi doamne a cuprins jungla relatiilor economico financiare, decat pt cine nu are informatie, care desigur, formeaza majoritatea populatiei pamantului hehe…