Politică

OMV începe demolarea Arpechim!

arpechimZiua de 18 februarie 2015 poate fi considerată una neagră pentru economia judeţului: conducerea OMV Petrom a transmis autorităţilor judeţene, inclusiv Agenţiei de Protecţia Mediului Piteşti, o notificare prin care anunţă că începe în curând dezasamblarea mai multor instalaţii de la rafinăria Arpechim (care, culmea, fusese modernizată în urmă cu mai mulţi ani). De acum, activitatea de bază pe platforma rafinăriei va fi aceea de depozitare a unor materiale petroliere. Se preconizează că activitatea de tăiere a instalaţiilor va dura până în anul 2018.

Ce spune Agenţia de Protecţia Mediului?

Agenţia pentru Protecţia Mediului a făcut câteva precizări în legătură cu demersul OMV. Iată ce spune instituţia respectivă: „OMV Petrom SA a informat Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş cu privire la intenţia de desfiinţare prin demolare a unor instalaţii de pe amplasamentul punctului de lucru Arpechim Piteşti. Conform notificării OMV Petrom SA, procesul de demolare pe care intenţionează să-l demareze este de lungă durată, demolarea instalaţiilor urmând a se realiza etapizat, întregul proces fiind estimat a se încheia în anul 2018. OMV Petrom SA – punct de lucru Arpechim Piteşti deţine Autorizaţia integrată de mediu nr. 2 revizuită în data de 17.02.2014, valabilă până în data de 26.04.2023. Societatea nu a solicitat la APM Argeş acte de reglementare în vederea începerii procesului de demolare instalaţii”.

„Este o crimă!”

„Pe cei de la OMV nu i-a interesat niciodată rafinăria din Piteşti. Nu au vrut decât să taie, să dea afară oameni, să închidă… Au fost fără suflet faţă de oamenii de la noi. Este o crimă ce se întâmplă! În toate programele lor de restructurare – de care s-au ţinut la virgulă – era trecut că se închide rafinăria. Am lucrat 38 de ani în Arpechim! Mă doare ce se întâmplă. Puteau să se implice şi autorităţile din judeţ, dar nu s-a făcut nimic…”, ne-a declarat consilierul local Mariean Neacşu, fost director comercial al Arpechim. „Arpechim era mândria ţării. Regret că s-a ajuns aici… Cei de la OMV spun că tehnologia de aici este depăşită, că nu au găsit investitori… Păcat, mare păcat”, ne-a spus, la rândul său, viceprimarul Cornel Ionică (acesta a lucrat la Arpechim şi încă are cartea de muncă).

Şi alte simboluri au dispărut…

Din păcate, multe unităţi economice importante din Argeş au fost distruse de cei 25 de ani de capitalism sălbatic din România. Pe listă se află nume grele precum ARO, Rolast, Grulen, Fabrica de Bere (Piteşti), Fabrica de Porţelan (Curtea de Argeş). Şi când te gândeşti că, în cazul rafinăriei, Guvernul ne ducea cu zăhărelul că poartă negocieri cu conducerea OMV Petrom pentru a o prelua, astfel încât să o privatizeze apoi la pachet cu Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu.

Istoricul Arpechim

Iată, pe scurt, istoricul platformei Arpechim, altădată mândria economiei argeşene şi naţionale:

1954 – a fost inaugurată prima instalaţie;

1971 – rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic;

2006 – rafinăria a fost modernizată de Petrom; se rafinează 3,4 milioane tone de petrol;

2007 – Rafinăria Arpechim furnizează 60% din bitumul rutier folosit la asfaltări;

2009 – Petrom vinde Petrochimia către Oltchim pentru 13 milioane euro. Au fost transferate activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate, polietilenă de înaltă densitate, o serie de rezervoare, dar şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare;

3 iunie 2010 – se opresc toate instalaţiile şi utilajele, rămânând în funcţiune una nesemnificativă, de fracţionare gaze;

2011 – OMV solicită autorizaţie pentru demolarea rafinăriei; statul intervine şi anunţă că vrea rafinăria pentru un sistem integrat cu Oltchim din judeţul Vâlcea. De altfel, într-un asemenea sistem fuseseră gândite în perioada comunistă să funcţioneze cele două combinate (Oltchim şi Arpechim). Ulterior, drumurile li s-au despărţit ca urmare a privatizării Petrom.

Date statistice

– Aproape 8.000 de muncitori număra platforma în anii ei buni, adică mai bine de jumătate din totalul angajaţilor;

– Unul dintre cele mai negre momente pentru Arpechim a fost explozia din octombrie 1978, când 11 persoane au ars de vii;

– Motorina mergea în ţările nordice, Norvegia, Suedia;

– Pe piaţa externă, Arpechim s-a impus în special cu produsele: benzine, motorine ecologice, polietilenă de mică densitate, polietilenă de mare densitate, acrilonitril, cianură de sodiu, negru de fum şi hidrocarburi aromatice.

Sursa: Argesul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu