Site icon gandeste.org

O înmormântare care putea fi decentă s-a transformat într-un eveniment bizar

Aruncarea unei priviri pe Facebook te poate lămuri asupra faptului că românii au faţă de recent decedată doamnă Ana principesă de Bourbon – Parma următoarele păreri:



– Nu a fost regină întrucât nici soţul său nu mai era rege.
– Nu are nimic de a face cu România, nu vorbeşte limba ţării, nu a trăit aici.
– A fost o persoană onorabilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să i se acorde funeralii naţionale şi să fie instituit doliul naţional.

Asta cred românii de rând. Cineva crede însă altceva.

Cine este acest Cineva şi de ce vrea altceva decât vor românii, nu ştiu. Cert este însă că o mână nevăzută face ca lucrurile să ia o asemenea turnură încât românii să fie convinşi că înmormântarea doamnei în discuţie este un eveniment istoric, cu implicaţii la nivelul relaţiilor internaţionale ale României.

Astfel, a apărut un program oficial al transmiterii de condoleanţe în care se spune că vor fi prezenţi reprezentanţii UE, NATO, ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţii instituţiilor statului, ai Academiei, ai bisericilor. Mai mult, aflăm că şi Preşedinţia şi Guvernul şi Academia Republicii Moldova îşi vor exprima condoleanţele la Peleş, miercuri, 10 august, conform unui program pe ore.

Iată cum arată acest program:

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul:
– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.
– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

În ultimii 26 de ani, au plecat dintre cei vii o mulţime de personalităţi cu adevărat importante pentru români şi România. Nu îmi amintesc să fi fost implicate în ceremonia funerară UE, NATO şi tot ce mişcă în plan oficial în România şi peste Prut.

Dacă îmi permiteţi o ipoteză, cred că aici s-a lucrat mult, într-un sens ciudat.

S-a lucrat la demonstrarea faptului că românii trebuie să regrete şi să omagieze nu pe cine vor ei, ci pe cine vor alţii. La înmormântarea doamnei Ana de Bourbon – Parma românii care nu vor să îngenuncheze vor fi şi ei îngenuncheaţi.

Pentru cei care vor considera acest text ca fiind naţionalist şi îngust ca viziune, fac următoarele precizări:

– Soţia fostului rege mi s-a părut întotdeauna a fi o doamnă în adevăratul sens al cuvântului.

– Sunt republici în lume care au avut infinit mai mulţi regi, ba chiar mai multe dinastii, însă nicăieri nu s-a întâmplat ceea ce se întâmplă în aceste zile în România.

O înmormântare care putea fi decentă s-a transformat într-un eveniment bizar.

Autor: Gheorghe Smeoreanu

Sursa: Criterii.ro

Exit mobile version