Cuvântarea lui Traian Băsescu în Parlament şi contrele lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu nu sunt discursuri politice, ci reclame TV 100 la sută. Şeful statului a mers pe formula “am făcut”. Am făcut votul uninominal, intrarea în UE, cota unică, adevărul despre crimele comunismului, eliberarea unor jurnalişti din Irak, am făcut, adică preşedintele a făcut de toate.
În timpul discursului interminabil, destinat mai mult posterităţii, aproape că trăiai o reclamă stupidă, de tipul “Bob, Bob, un săpun/ Bob, Bob, cel mai bun”. Dar, după atâta reclamă pozitivă, au venit Antonescu şi Geoană cu reclama negativă. Preşedintele n-a făcut, săpunul are pete, frati-su a făcut ceva cu arme, fetele au făcut, Udrea a făcut. Şi dă-i cu discursuri mai pline de patetism decât vechiul film indian “O floare şi doi grădinari”. Dar Traian Băsescu, preşedintele României, Mircea Geoană, preşedintele Senatului şi al PSD-ului, şi Crin Antonescu, preşedintele PNL-ului, au uitat pe cineva: criza. Biata criză e, în discursurile politicienilor, un personaj secundar care e folosit pe post de capră ispăşitoare. Cum frumos s-a exprimat preşedintele, salariile profesorilor n-au crescut din cauza ei, nu din cauza aleşilor care au votat dând din mâini ca la ora de sport.
Totuşi, în ciuda acestei omisiuni, criza e mai vie ca oricând. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că, în septembrie, alţi 8.000 de români îşi vor pierde locul de muncă. Până la Crăciun, numărul şomerilor va trece de 16.000. În aceste condiţii, te-ai fi aşteptat ca cei trei preşedinţi să vorbească nu de ce-au făcut sau n-au făcut, ci de ce trebuie făcut de acum încolo.
Ce trebuie făcut cu investiţiile în infrastructură, care nu prea sunt, ce trebuie făcut cu impozitul forfetar, cu programul “Prima Casă” care are uşa înţepenită şi care e bun pentru casele second-hand, gata construite, cu programul
“Rabla” care a tras pe dreapta etc. Din confruntări, poate apar, nu-i aşa, idei valoroase. În loc de aşa ceva avem, mereu şi mereu, reclame TV, încât toată ţara o să ajungă să trăiască la fel ca într-o reclamă. Parcă şi vezi România întrebându-şi viitorul preşedinte, indiferent cine o fi el: “- Unde e maşina, pardon, unde e economia mea? – În lac. – În laaac!!!” După aia o să ne ducem cu toţii să ne spălăm pe cap cu discursurile politicienilor noştri.
Marius NIŢU
sursa: gandul.info
Adauga comentariu