Summit-ul G20 Finance, ce reuneşte miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările industrializate şi emergente, s-a deschis astăzi cu discursul primului-ministru britanic Gordon Brown, care a făcut apel la prudenţă vizavi de entuziasmul nefondat privind ieşirea din criză.
„Orice tentativă de a arde etapele pentru a ieşi repede din criză ar putea duce inevitabil la o nouă distrugere a încrederii pe care companiile şi consumatorii o au în economie. Nu este vremea să ne complacem în ideea că am trecut peste criză”, avertizează Brown.
Premierul britanic a ridicat, de asemenea, problema bonusurilor primite de directorii executivi ai marilor corporaţii, care, în viziunea lui, „nu pot recompensa eşecul celor care au condus instituţii financiare de renume sau care şi-au asumat riscuri prea mari pentru a obţine profit pe termen scurt”. Brown este de părere că aceste bonusuri nu fac decât să jignească publicul contribuabil, care este până la urmă cel care a salvat de la înec economia.
“Statele membre G20 trebuie să dezvolte politici comune şi coerente privind remunerarea bancherilor, cu sancţiuni la nivel naţional pentru băncile care nu vor să joace după regulile jocului” atrage atenţia primul-ministru britanic.
Misiunea acestui summit G20 nu este una uşoară, în contextul în care statele sunt divizate în privinţa mai multor subiecte delicate cum ar fi acceptarea reformelor sugerate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), problema (ne)acordării bonusurilor, reforma regulilor contabile sau normele privind activele proprii fiecărei banci.
Ştefan Bârliba
sursa: capital.ro
Adauga comentariu