Analize și opinii Extern Politică

“Nu Celui de-al Patrulea Reich!”. Violenţe la Atena, în timpul vizitei cancelarului german, Angela Merkel.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a aflat ieri, pentru câteva ore, la Atena, într-una din cele mai riscante vizite din cariera sa politică. Prezenţa sa a scos în stradă zeci de mii de oameni, care o consideră principalul vinovat pentru măsurile de austeritate aplicate de guvern. Angela Merkel a salutat progresele grecilor pe calea echilibrului bugetar şi i-a îndemnat… să continue eforturile.

Merkel i-a anunţat pe greci că fără noi economii de 13 miliarde de euro nu vor primi următoarea tranşă de împrumut, de 31 de miliarde, de la Uniunea Europeană şi FMI. Declaraţiile sale au fost văzute ca o dovadă în plus că Germania este cea care impune austeritatea bugetară. Manifestanţii nu au ezitat s-o compare pe Angela Merkel cu Hitler şi soldaţii săi, care le-au ocupat, cândva, ţara.

În pofida mobilizării a peste 7000 de poliţişti, protestele din faţa parlamentului grec au degenerat repede în violenţe. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare, în timp ce forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

În faţa ziariştilor, Angela Merkel a încercat să se arate optimistă, spunând că, deşi problemele Greciei nu pot fi soluţionate peste noapte, se întrevede, deja, luminiţa de la capătul tunelului. Mulţi greci sunt, însă, deja, prea disperaţi pentru a-i asculta încurajările.

Conferinţă de presă comună Antonis Samaras-Angela Merkel, la Atena

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a susţinut o conferinţă de presă comună cu premierul elen, Antonis Samaras.

Antonis Samaras: …Perspectiva comună a ţării este integrarea europeană. (…) Pentru acceptarea angajamentului pentru rezolvarea crizei, Grecia trebuie să treacă de recesiune şi de problema şomajului, care paralizează ţara. Pentru asta, este necesar ca Grecia să rămână în zona euro şi să aplice reformele structurale necesare. Disciplina bugetară nu este doar o obligaţie, este necesară, aşa cum o solicită troika. Grecia a decis să rămână în zona euro şi trebuie să devină mult mai competitivă. (…) Sacrificiile nu trebuie risipite. (…) Poziţia Greciei s-a îmbunătăţit semnificativ, aşa cum a transmis şi Eurogroup ieri, cancelarul german este printre primii europeni care recunosc asta. Am discutat despre metode de integrare mai strânsă, mai ales în domenii cum ar fi sănătatea şi guvernarea locală. Grecia poate câştiga din ajutorul european în investiţii şi tehnologie. Cancelarul german şi-a exprimat dorinţa de ajuta Grecia. (…) Grecia va ieşi din această criză, mai puternică. Salutăm Germania, ca pe un prieten al ţării şi bineînţeles pentru cauza noastră europeană. Multumesc foarte mult!

Angela Merkel: Aş vrea să-mi exprim recunoştinţa pentru primirea prietenoasă. Astăzi am ajuns aici, la Atena, cu bucurie, după invitaţia premierul grec şi vizita sa din luna august, în Germania. Suntem prieteni, suntem, împreună, în Uniunea Europeană, avem aceeaşi monedă şi cooperăm în cadrul NATO, iar din acest motiv, dorim să încercăm să rezolvăm problemele împreună.

Astăzi, am venit aici cu convingerea şi cunoştinţa fermă a faptului că perioada prin care Grecia trece prin în acest moment este una foarte dificilă, mai ales pentru populaţia ţării. Mulţi oameni suferă şi din acest motiv aş vrea să spun că o mare parte a călătoriei a fost, deja realizată. Ieri, am aflat de la miniştrii europeni de finanţe şi de economie că au fost progrese şi au fost, deja, realizate progrese, în Grecia, în ceea ce priveşte provocările actuale. Şi chiar dacă este o cale dificilă, aceasta merită urmată, pentru că, dacă problemele nu vor fi rezolvate acum, ele se vor acumula, în viitor. Este în interesul nostru comun, să păstrăm credibilitatea în Europa şi în lume, să arătăm că ne putem rezolva problemele împreună şi că pregătim drumul pentru generaţiile noastre viitoare.

Tocmai pentru acest drum, vorbim astăzi şi discutăm despre multe chestiuni. Multe lucruri trebuie, încă, rezolvate, iar Germania şi Grecia vor colabora foarte strâns. Se subînţelege că astăzi nu s-a întalnit Troika. Ei sunt cei care vor emite raportul, dar, cu toate acestea, putem discuta despre multe proiecte bilaterale. În primul rând, aş vrea să menţionez că îl avem, în delegaţia noastră, pe secretarul de stat, care va lucra cu omologul său şi care este o persoană foarte entuziastă, ce a obţinut, deja, destule rezultate. Există o bună cooperare între ţările noastre şi, cu referire la problemele de proiecte bilaterale, aş vrea să reiterez două proiecte pe care le-am înaintat în cadrul grupului de lucru: primul, privind îmbunătăţirea serviciului de sănătate, iar al doilea pentru îmbunătăţirea administraţiei regionale.

Am îndeplinit, acum, condiţiile pentru gestionarea acestor două proiecte, iar acest lucru deschide, cu adevărat, un nou capitol al cooperării noastre. Per ansamblu, am fost, în totalitate, de acord, că, dincolo de reformele structurale şi de măsurile de austeritate, există, de asemenea, necesitatea unor stimulente de creştere economică şi vom crea premisele necesare, pentru a ne asigura că va fi folosit tot potenţialul băncilor de investiţii.

Orice avem în termeni de cooperare, întreprinderile mici şi mijlocii din Grecia au nevoie de asemenea de susţinere. În luna noiembrie, vom încerca să avem prorgnozele economice pe termen mediu, pentru următorii doi ani, pentru a găsi o soluţie în alegerea măsurilor structurale necesare pentru Grecia. Bineînţeles că, în următorii ani, va fi o competiţie legată de cât de repede poate să crească o ţară, cât de repede poate procesul de stabilizare să progreseze. În final, aş vrea să spun că s-a făcut un progres important şi vreau să reiterez că, între 2009 şi 2011, deficitul primar al Greciei s-a redus de la 110%, la 102%. Se înregistra un deficit în comerţul exterior, dar acum toate aceste cifre indică progresul care s-a făcut şi acest lucru ar trebui să se traducă în progresul pentru populaţie. Germania vrea să fie un partener bun în acest proces. (CNN, Euronews)

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ha ha ha, ce gluma buna! Grecii, niste puturosi innascuti tipa ca trebuie sa stranga cureaua. Au trait pe banii altora zeci de ani si acum trebie sa dea inapoi. Foarte bine!