Analize și opinii Politică

Nocivitatea diagnosticului fara tratament

Actuala clasa politica a devenit experta in diagnosticarea tuturor “bolilor” cu care se confrunta democratia autohtona. De peste 20 de ani, toti sefii de stat si cei de guvern, alaturi de ministri si liderii Opozitiei s-au remarcat prin constatarea unei stari dezastruoase de lucruri la nivel national. Nici in 2010, situatia nu sta altfel. Sistemul educational este la coada Uniunii Europene. Cel de Sanatate se confrunta cu o subfinantare cronica Justitia este incapabila de o reforma reala, care sa ii redea prestigiul pierdut printre interesele politice si coruptia din sistem. Administratia publica este politizata iresponsabil. Cercetarea se afla la un pas de colaps. Terenurile agricole sunt, intr-o proportie uriasa, lasate in paragina. Somajul a scapat de sub orice control.

De aproape sase ani, presedintele Basescu iese in fata opiniei publice, la diferite reuniuni, seminarii si bilanturi si devine acuzatorul de serviciu al Romaniei, in timp ce tara se ingroapa in criza prin neputinta si aroganta guvernantilor sai. Avem nevoie de solutii, de masuri ferme care sa combata criza, nu de discursuri care se rezuma la acuzatii generale. Ce sunt aduse tuturor si nimanui. Din pacate, “boala” aceasta a avertismentelor fara finalitate a inceput cu primul mandat al lui Ion Iliescu si pare a nu se incheia prea curand. Daca Educatia, Sanatatea, Justitia sunt atat de puternic decredibilizate de ce nu se iau decizii in consecinta? De ce premierul Boc si ministrii din Modrogan au fost numiti inca o data si sunt sustinuti in functii care le depasesc cu mult competenta? Asta este marea drama a Romaniei. A unei tari ce se indreapta spre un viitor ce ii va rezerva multe surprize neplacute.

Decidentii se multumesc sa vorbeasca. Sa tina cuvantari demagogice care, poate, prind la electorat. Basescu este nemultumit de toti si de toate, mai putin de vasalii din PDL si de grupurile de interese din jurul acestora. De cei care au cotizat serios si bineinteles “dezinteresat” la o campanie costisitoare ce i-a adus presedintelui un nou mandat. Acuzele sunt aruncate, insa, in vant. Nu poti poza in responsabilul de serviciu, in avocatul celor multi si necajiti, cat timp esti principalul responsabil de problemele pe care le resimt in fiecare zi milioane de romani. Boc, Berceanu, Udrea, Videanu, Blaga, liota de profitori ce se ascunde in spatele sintagmei de independenti se afla la Putere doar in urma aprobarii venite de la Cotroceni.

Boc este o creatie suta la suta basesciana. Iar esecurile guvernarii sunt generate de aroganta, incompetenta si dispretul unor decidenti ce se indeparteaza tot mai mult de nevoile cetatenilor, de interesul national. Cat timp discursurile inutile din cadrul unor seminarii cu aplaudaci docili nu vor fi inlocuite cu decizii radicale luate la varful Puterii, nu vom merge in directia dorita de fiecare dintre noi.

Liderii vor continua sa ne amageasca, in functie de interesele lor marunte, evident politice, in timp ce populatia va continua sa simta efectele nocive ale unei austeritati tot mai nemiloase. Ale carei efecte se vad la tot pasul si care nu ne va parasi prea curand…

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu