Politică

Neputinta lui Obama in fata lumii

Dezamagirea provocata pana acum de Barack Obama este evidenta: de la schimbarile climatice la redresarea economica sau la procesul de pace din Orientul Mijlociu, presedintele Statelor Unite nu a reusit sa-i convinga pe liderii lumii ca cei opt ani de ghinion din timpul Administratiei Bush – nepopulara si nefericita pentru multi – au luat sfarsit.

Toata lumea ii spune “nu” lui Obama, zilele astea. Si nu e vorba numai ca-l refuza, important este si modul in care se face acest lucru. Jerusalem Post comenteaza cum sauditii i-au spus “nu” la cererea de normalizare a relatiilor cu Israelul. De doua ori chiar. Prima data in timpul intalnirii dintre Barack Obama si regele Abdullah al Arabiei Saudite, si apoi, la Washington, in timpul intalnirilor cu Hillary Clinton.

Nord coreenii i-au raspuns “nu” la repetatele apeluri la dialog privind dezarmarea, lansand, in aprilie, rachete cu raza lunga de actiune. Coreea de Nord continua sa ignore sanctiunile decise de ONU in luna iunie, iar Phenianul a anuntat recent ca intentioneaza sa construiasca noi arme nucleare.

Rusia si China continua sa-l refuze atunci cand SUA cer sanctiuni mai dure impuse Iranului.

Iranienii continua sa spuna “nu” la apelurile de negociere asupra programului nuclear.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a refuzat sa negocieze cu premierul israelian Binyamin Netanyahu pana cand Israelul nu ingheata orice constructii ale caselor pentru colonisti, in Cisiordania, iar Bibi Netanyahu a spus ca nu opreste constructiile pana cand nu primeste un semn de “buna credinta” din partea palestinienilor.

Singurul lucru pe care Obama l-a reusit, marti, a fost sa-i convinga pe cei doi lideri din Orientul Mijlociu sa dea mana in fata camerelor de luat vederi, in hotelul Waldorf Astoria din New York. In rest, nimic.

Netanyahu si Abbas si-au reafirmat pozitiile anterioare si au ramas surzi la mesajul lui Barack Obama. “Presedintele Statelor Unite si-a pierdut rabdarea”, a declarat, sub acoperirea anononimatului, un diplomat prezent la intalnire.

Dosare sensibile

Primii pasi in diplomatie ai presedintelui Barack Obama au fost marcati de dorinta deschisa a liderului de la Casa Alba de a incepe un dialog cu adversarii Americii, ceea ce contrasta cu rigiditatea atribuita Administratiei Bush.

Cu toate acestea, unii analisti se arata nelinistiti, apreciind ca metoda nu va da rezultatele dorite. In schimb, altii, printre care Zbigniew Brzezinski, fost consilier al presedintelui Jimmy Carter, ii reproseaza presedintelui ca intarzie in luarea deciziilor.

“Intotdeauna am crezut ca, pentru rezolvarea problemelor dificile, este bine sa te grabesti”, a declarat el pentru Financial Times, referindu-se la Afganistan. Si in privinta situatiei din Orientul Mijlociu, adauga Brzezinski, “s-a intarziat prea mult”.

Mai mult, fostul consilier pentru securitate nationala a spus, in cadrul unui interviu acordat Daily Beast Web, ca “nu suntem niste copiii impotenti ca sa nu spunem clar Israelului ca, daca ataca Iranul via Irak, le vom dobori avioanele”.

Brzezinsky l-a sfatuit pe Obama la inceputul campaniei sale electorale, dar nu a ocupat oficial postul de consilier.

Testul ONU

In fata unei scaderi de popularitate fireasca daca este sa luam in calcul criza economica si incapacitatea Americii de a se redresa rapid, Obama urmeaza sa faca fata unui nou test: primul sau discurs in fata Adunarii Generale a ONU, programat pentru miercuri noapte.

Dupa esecurile din ultimul timp, analistii asteapta de la presedintele SUA un discurs puternic. Potrivit Reuters, discursul va arata o schimbare de ton a politicii externe americane. Mizand pe cooperare si pe consultari, Barack Obama o sa renunte la unilateralismul strident promovat de George W. Bush.

O miscare care s-ar putea dovedi gresita, mai ales intr-un moment in care Statele Unite au nevoie, mai mult poate decat oricand, de pozitia de lider mondial.

Nici la summit-ul G20 de la sfarsitul acestei saptamani, Obama nu are de gand sa se prezinte de pe pozitii de forta. Discursul care va fi sustinut la Pittsburgh va fi axat pe neproliferare, pace, securitate, schimbarile climatice si dezvoltarea mondiala. Potrivit unei surse diplomatice, Obama va sublinia apararea valorilor fundamentale si va invita statele membre G20 sa faca acelasi lucru.


Madalina Mitan

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Va fi greu pentru Obama sa se impuna, cel putin acum, la inceput. Ii trebuie atitudine pe care nu o va dobandi cu adevarat decat in timp.