Analize și opinii Politică

Ne asteptam la mari tulburari sociale, chiar la revolutii

Proteste masive in Portugalia si in Spania, politisti manifestand impotriva altor politisti in Grecia: planurile de austeritate impuse de Uniunea Europeana provoaca un val de proteste in crestere, majorand temerile legate de o toamna sociala fierbinte in tarile Europei de sud, scrie AFP.

Sambata, in Portugalia, guvernul a renuntat sa mai impuna doua masuri respinse de o miscare de contestare fara precedent: o majorare a costurilor sociale ale salariatilor si reducerea simultana a celor suportate de patronat.

In urma cu o saptamana, sute de mii de oameni au iesit pe strazile Lisabonei si in alte aproximativ 30 de orase la apelul unei miscari create via retelelor sociale, luand prin surprindere sindicatele.

In Grecia, principalele doua sindicate din sectorul public si cel privat au lansat un apel la o greva generala de 24 de ore pe 26 septembrie impotriva noului pachet de austeritate negociat de autoritati cu creditorii internationali.

Politologul grec Ilias Nikolakopoulos se teme de un “accident” in timpul acestor proteste, care ar turna gaz pe foc intr-o tara aflata in genunchi, si unde partidul neonazist Zori Aurii nu inceteaza sa creasca in preferintele alegatorilor.

Un punct comun pentru cele doua tari: ambele beneficiaza de imprumuturi de la Zona Euro si FMI in schimbul unor masuri drastice de austeritate si reforme structurale, pentru liberalizarea economiei, in speranta asanarii finantelor publice si reducerea poverii serviciului datoriei.

Vecinii lor aflati si ei in dificultate, Spania si Italia, se vad si ele nevoite sa recurga la austeritate, fara a fi solicitat insa, pentru moment, un ajutor financiar UE-FMI.

“Se constata o majorare a miscarilor de contestare in toate aceste tari”, spune Bernadette Segol, care conduce Confederatia Europeana a sindicatelor (CES) din Bruxelles.

“Populatia tarilor aflate in dificultate din Europa de sud vede foarte bine ca aceasta cura extrema de austeritate nu functioneaza, nu vad capatul tunelului, iar acest lucru alimenteaza disperarea si furia sociala”, explica ea.

In Spania, nemultumirea a mai urcat cu un grad dupa o serie de reduceri bugetare anuntate in iulie, care includ o majorare a TVA de la 1 septembrie.

Zeci de mii de persoane au venit din toata Spania pentru a defila in Madrid impotriva austeritatii si a masurilor punctuale care continua, asa cum este cazul functionarilor, care protesteaza in fiecare vineri.

In Grecia, judecatorii, pompierii, militarii si politistii sunt nemultumiti de noile reduceri de salarii pe care guvernul se pregateste sa le impuna.

Miercuri, fortele de interventie ale politiei au tras cu gaze iritante impotriva altor politisti care manifestau in apropierea parlamentului, in centrul Atenei.

In fata acestui val de austeritate, sindicatele “sunt in dificultate”, recunoaste Segol. Deoarece majoritatea sindicalte continua sa pledeze pentru o solutie europeana de solidaritate in fata crizei, ceea ce implica o minima acceptare a austeritatii.

Sindicatele par neputincioase in fata amplorii miscarilor populare care pledeaza pentru o ruptura cu Europa si o repliere nationalista sau revendicari autonomiste, precum regiunile spaniole, spune Segol.

Pe langa decaderea progresiva a statului providential, care isi reduce ajutoarele sociale si majoreaza impozitele, tarile din sud sufera mai mult decat restul Europei, din cauza somajului mare care afecteaza in special tinerii.

Intr-un interviu acordat Wall Street Journal in februarie, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, vedea in acest acces al somajului o ilustrare a disparitiei faimosului “model social” european laudat de generatii intregi.

Bernadette Segol spera ca autoritatile europene sunt constiente de aceste evenimente: “Nu putem avea reforme care acorda prioritate concurentei slabind protectia sociala, in conditiile in care continuam sa avem frauda fiscala in intreprinderi si evaziune fiscala generalizata”. (sursa: hotnews.ro)

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Desi pot parea indreptatite protestele grecilor, portughezilor sau spaniolilor, tot ei sunt responsabili pentru situatia in care se afla. Ani de zile au risipit fonduri europene fara nici un fel de gand la viitor. Nu era clar ca toata cresterea de care s-au bucurat nu era sustenabila?