Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Napolact a devenit… Hungarolact! Producătorul olandez importă lapte din Ungaria, în dauna fermierilor din Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu-Mare

lapte1După ce au făcut investiții pentru a putea vinde lapte de calitate, micii producători din județele Satu Mare, Bihor, Maramureș și Sălaj se văd puși în situația de a da laptele la porci, ca urmare a decizie Friesland Campina, proprietarul mărcii Napolact, de a renunța la contractele cu aceștia.

Potrivit site-ului Știri Agricole „Din iunie, nu mai preiau laptele de la noi, ci din Ungaria. Este un dezastru pentru că numai în Maramureș avem peste 60 de centre de colectare, unde se livrau zilnic 100.000 de litri de lapte. Oamenii sunt terminați”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Fermierii români livrau laptele către multinațională cu 80-90 de bani pe litru, în condițiile în care laptele importat din Ungaria costă 70 de bani pe litru. Situația în care se află producătorii din Transilvania s-ar putea extinde și în alte zone ale țării, după 1 ianuarie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, astfel că se vor putea face importuri pe bandă rulantă.

Sursa: Napoca News

FrieslandCampina neagă zvonurile potrivit cărora ar import lapte din Ungaria pentru produsele Napolact

Declaratia este facua de dl. Cornel Caramizaru, director de vanzari FrieslandCampina Romania:

“In primul rand, am vrea sa subliniem ca informatiile privind activitatea de colectare a laptelui de catre FrieslandCampina Romania sunt incorecte. Pentru toate produsele Napolcat, compania foloseste, pe toata durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Avem peste 1000 de ferme partenere in Ardeal.
In al doilea rand, colectam in prezent mai mult lapte decat in 2013. Problema cu laptele crud nu tine de cat de mult putem colecta, ci de diferenta intre volumele produse vara si iarna. In Romania, datorita climei si a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud in sezoanele calde si prea putin in cele reci, creind un dezechilibru ce trebuie rezolvat de catre companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizeaza pe perioada verii, dar acum, cresterea este de 30% in productia de lapte crud. Datorita acestei cresteri, am decis in ultimele luni sa oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul in Maramures.
In aceste conditii, in lunile de iarna trebuie sa compensam deficitul de lapte produs in Romania cu lapte crud importat din alte tari membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezinta aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durata unui an si nu este utilizat niciodata pentru produsele Napolact, care sunt facute exclusiv din lapte din Ardeal. Din Martie 2014 pana acum nu am folosit, in toata productia FrislandCampina Romania, niciun pic de lapte provenind din alta tara decat Romania.”

Abonează-te la newsletter