Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Mugur Isărescu, unul din artizanii dezastrului economic din ultimii 20 de ani

Criza economică actuală a determinat tot mai multe state să solicite fonduri de la FMI. În curând FMI ar putea epuiza resursele, sau cel puţin pe cele publice, transparente, în condiţiile în care numărul ţărilor creditate este în continuă creştere, acestea regăsindu-se pe toate continentele.

Brad Setser, expert la infama organizaţie Council for Foreign Relations (CFR) declara că nevoia de finantare externă a tuturor ţărilor vizate de FMI ajunge la 600 de miliarde de dolari, şi atentionează că… “suma ar scufunda complet Fondul Monetar’. Din păcate, încă nu s-a întâmplat aşa ceva şi oamenii acestei instituţii dictează în România legi şi instaurează guverne. Ca să ajungă aici, au avut ajutor, chiar din interior.

Un personaj cheie din tara noastra este guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de Banca Centrala din lume, cunoscut mason si membru in Comitetul Executiv al Comisiei Trilaterale.

Dupa un curs de calificare in SUA de scurta durata, in 1990 ocupa functia de guvernator al BNR, acelasi lucru intamplandu-se si astazi. Sub tutela lui sistemul bancar romanesc a fost practic lichidat, distrugand atat banci de stat cat si private. A reusit sa supravietuiasca doar CEC Bank, ca rezultat colateral pozitiv al unei interventii in Parlament.

Ar fi de interesat de stiut daca domnul Isarescu poate sa gaseasca alta tare in lume al carei guvernator de Banca Nationala sa-si fi lichidat sistemul bancar si sa fi inmormantat bancile autohtone. De asemenea  domnul academician, singurul roman membru al Comisiei Trilaterale, la randul ei subordonate Grupului Bilderberg, ar putea sa ne explice noua, muritorilor de rand, cum a reusit Coreea de Sud, ca dupa criza din anii 1997-1998, sa nationalizeze toate bancile straine iar de atunci sa inregistreze o dezvoltare economica si a nivelului de trai fara precedent…

Incalcand Legea nr. 312/2004 privind statutul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a protestat pentru ca prin decizia Curtii Constitutionale nu au fost taiate pensiile cu 15%. Conform aceleasi legi, obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.

Acest obiectiv este imposibil de indeplinit deoarece guvernele ‘noastre’ au renuntat la control in interesul cetatenilor si astfel statul roman nu are nici o parghie pentru a mentine stabilitatea preturilor. De exemplu în Romania, tara producatoare de titei, gaze naturale si energie elctrica, preturile la carburanti si curent sunt mai mari decat in celelalte tari europene care importa acest tip de produse. O scurta verificare a datelor oficiale, sau a celor care mai pot fi considerate ca oficiale si reale, ne duc la concluzia ca guvernatorul Isarescu a aceptat impreuna cu presedintii Iliescu, Constantinescu si Basescu ca populatia sa fie facturata la cele mai mari preturi pentru a se asigura astfel compensatii la astfel de cheltuieli pentru clientela politica.

Nici in ceasul al doisprezecelea, cand milioane de romani au fost afectaţi drastic de masurile de austeritate, guvernatorul BNR nu cere public guvernului sa vina in sprijinul cetatenilor si sa ceara pentru acestia aceleasi drepturi si preturi ca si pentru particularii in interesul carora, probabil, lucreaza.

Niciodata guvernatorul Isarescu, ‘de-a lungul indelungatului sau mandat’ nu s-a opus la politicile antiromanesti ale firmelor straine. Cand Curtea Constitutionala a hotarat ca taierea pensiilor si recalcularea celor speciale Guvernul Boc IV a decis, prin OUG, majorarea cu 5% a TVA, iar Isarescu a anuntat ca va creste inflatia la 8%. Ca o consecinta directa, preţurile au crescut  iar puterea de cumparare a angajatilor si a pensionarilor a scăzut.

Conform Legii nr 312/2004, art. 2 alin. 3, ‘Banca Nationala a României sprijina politica economica generala a statului si administreaza rezervele internationale ale Romaniei’. Sau aşa ar trebui.

In baza articolului 30 ale aceleiasi legi, BNR stabileste si mentine rezervele internationale, rezerve alcatuite din aur detinut in tezaur in tara sau depozitat in strainatate, active externe, sub forma de bancnote si monede sau disponibil in conturi la banci sau la alte institutii financiare in strainatate, pe care le stabileste Banca Nationala. Poporul roman suporta cheltuiala depozitarii in strainatate celei mai mari parti a rezervei de aur a Romaniei.

Niciodata guvernatorul Bancii Romaniei nu a justifcat logica acestei cheltuieli, la fel cum nu explica de ce se opune cresterii rezervei de aur a Romaniei de cel putin 8 ori cu aurul de la Rosia Montana si de ce accepta ca Guvernul Boc, impreuna cu presedintele Romaniei, sa sprijine o firma straina (Rosia Montana Gold Corporation) sa jefuiasca poporul roman de peste 100 miliarde de euro, cat este evaluat zacamantul din Muntii Apuseni

Ori probabil nu este informat ca multe din tarile puternice si dezvoltate ale lumii achizitioneaza cantitati uriase de aur de pe piata mondiala, pregatindu-se introducerea monedei unice internationale. De aceasta data, guvernatorul Isarescu nu poate invoca lipsa cadrului legal in atitudinea sa ostila cresterii veniturilor Bugetului de Stat cu peste 100 de miliarde de euro, numai de la Rosia Montana.

In 20 de ani guvernatorul Isarescu nu a propus si nu a sustinut nici o sursa de crestere a veniturilor nationale, si nici nu a solicitat stoparea coruptiei si a risipei din banii publici. Guvernatorul Isarescu si Consiliul de Administratie al BNR au hotarat, fără să anunţe Parlamentul, ca rezerva valutara a poporului roman sa fie depozitata in banci americane pentru o dobanda de circa 1%, iar guvernul Boc au luat imprumuturi de la FMI si de alte banci, inclusiv americane, de peste 30 de miliarde euro cu o dobanda de 3,5-10%. Pentru astfel de manevre a fost, bineinteles, nevoie de taieri de salarii si pensii, concedieri de bugetari,desfiintari de IMM-uri, mariri de TVA si impozite etc.

Insa in caz ca s-ar fi gasit cineva sa-i traga la raspundere pentru acest masacru financiar pe respectivii, aceesi lege 312 din 2004 prevede ca membrii Consiliului de Administratie al BNR nu raspund civil sau penal. Ei au doar drepturi, printre care se regasesc indemnizatii de 90 000 – 100 000 euro pe luna, sau participarile la profit, pe care si le stabilesc singuri si nesiliti de nimeni.

Astfel, in baza legii cu pricina, pana la 30 iunie a anului urmator, guvernatorul prezinta Parlamentului raportul si pleaca. Nici vorba de responsabilitate, iar in urma raman numeroase intrebari fara raspuns cum ar fi: ce sume s-au acordat pentru investiti si ce obiective s-au realizat din creditele externe de peste 120 de miliarde euro?

De ce se opune la negocierea si obtinerea unui imprumut din partea Chinei, necesar pentru dezvoltarea agriculturii, a turismului si a infrastructurii de trasnport?
De ce se administreaza anual in pierdere, de miliarde de euro, rezervele internationale ale Romaniei?
Din ce resurse va platit poporul roman uriasa datorie externa si in cati ani?
Cat este datoria externa pe cap de locuitor?
Ce responsabilitate are guvernatorul Isarescu pentru situatia economica, financiara si sociala din tara, precum si pentru indreptarea Romaniei intr-o directie gresita?
Există posibilitatea unei legaturi intre criza autohtona in contextul celei internationale, imposibilitatea de rambursare a datoriei externe si acordarea cetateniei romane a peste 1 milion de persoane in ultimii ani?
De ce romanii au fost o generatie de sacrificu in hulitul regim socialist si de ce sunt o generatie de sacrificiu acum, in (prea) mult trâmbiţata democraţie de tip occidental, unde nu se construieşte nimic, ci doar se DĂRÂMĂ?

sursa: codrul.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Wow… un articol bazat in totalitate pe acuze nefondate, taieri din context, exagerari si minciuni.

    D-ta intelegi macar care este rolul BNR-ului ? … ce poate si ce nu poate face banca centrala ?
    De concepte precum “economie” nu mai vorbesc.

    Dar sa le luam pe rand:

    1) Coreea de Sud:

    In 1997/1998 economia Sud Coreeana a trecut printr-o puternica criza financiara, care a determinat guvernul tarii sa treaca la restructurarea

    sistemului financiar si la revizuirea politicilor de creditare.

    Faptele reale, nu cele trunchiate de catre D-ta, arata cam asa:

    Planul guvernului Coreean a avut 3 etape, redate mai jos.

    – 1998/2000: nationalizarea bancilor cu probleme, urmata de o injectie masiva de capital (fonduri publice) in piete. Din 27 de banci private,

    cate activau pe piata Coreeana in 1997, 2 erau aproape in insolventa si alte 12 aveau probleme grave. Nu toate bancile comerciale au fost

    nationalizate: 5 banci mai mici au fost lasate sa falimenteze.
    Chiar si dupa nationalizare, participatia statului la sistemul bancar nu a depasit 54%.

    – 2001: dupa restaurarea stabilitatii sistemului bancar, guvernul a trecut la privatizarea bancilor. Metodele preferate au fost fuziunea

    strategica si vanzarea de pachete de actiuni catre fonduri de tip Private Equity.

    – vanzarea unor pachete insemnate de actiuni catre corporatii financiare multi-nationale majore (spre sfarsitul administratiei Kim Dae-jung si

    in timpul administratiei lui Roh Moo-hyun )

    2) BNR are ca obiectiv mentinerea stabilitatii preturilor. Totusi, D-ta nu ai apucat sa citesti si mecanismele pe care BNR-ul le are la

    dispozitie pentru a-si atinge obiectivele. Aceste mecanisme sunt:
    – politica monetara (Legea 312/2004, Articolele 5, 6)
    – politica de curs de schimb si regim valutar (Legea 312/2004, Articolele 9, 10)
    – operatiuni de creditare (Legea 312/2004, Articolul 7)

    BNR nu are deci dreptul de a interveni in piata si de a dicta pretul la carburanti sau curent, dupa cum insinuezi tu.

    BNR nu are nici puterea de a suplini lipsa unei economii reale, care sa produca si sa genereze venituri la nivel de tara. Prin urmare, BNR nu

    are nici capacitatea de a controla inflatia, in lipsa unui sprijin real din partea economiei tarii.

    Chiar si asa, peste 80% din veniturile BNR se varsa la stat (Legea 312/2004, Articolul 43)

    3) Poporul roman nu plateste pentru depozitarea rezerveri de aur in strainatate. O buna parte din rezerva e depozitata in tara, iar BNR

    suporta din venituri propri orice alte cheltuieli conexe.

    4) Afirmati ca aurul de la Rosia Montana ar valora 100 de miliarde de euro. Numarul asta e clar ca l-ati scos din burta.
    Nu exista nicio dovada stiintifica reala care sa-ti sustina afirmatiile. In plus, Romania nu are tehnologia necesara exploatarii aurului de la Rosia Montana, iar tehnologia folosita de firme precum RMGC se remarca prin faptul ca a distrus mediul pe termen lung in cam toate tarile in care a fost utilizata (din Peru pana in Africa de Sud)

    5) Rezerva de valuta a BNR e folosita in principal pentru apararea cursului de schimb. Cursul de schimb e dictat de piata internationala.
    Fara rezerva, Romania nu ar putea contrabalansa in niciun fel:
    – deprecierea masiva a Leului (mai ales in contextul actual de instabilitate),
    – scaderea abrupta a puterii de cumparare
    – colapsul economiei

    6) Rezervele Romaniei nu au fost administrate in “pierdere” in niciun an. Din contra, BNR-ul a inregistrat profit an de an, iar 80% din el a fost varsat la bugetul statului.

    7) Angajatii BNR nu isi stabilesc singuri participatie la profit. Cum ziceam (si cum zice si Legea 312/2004, Articolul 43), 80% din profit se varsa la stat, din start.

    8) Pensiile si salariile bugetarilor in mod normal trebuiesc platite din veniturile de la buget. Venituri pompate de economie (prin taxe si impozite in special).

    Cand venturile la buget nu pot sustine cheltuielile (pensii, salarii bugetari, etc) ca alternative mai sunt impruturile (de pe piete interne, externe, FMI, etc). Cand, in schimb, imprumuturile nu pot fi returnate tocmai usor (pentru ca economia nu produce suficient), unica alternativa e taierea cheltuielilor (inclusiv a pensiilor si a salariilor).

    Nici in acest ultim caz BNR-ul nu are nici datoria, nici puterea de a schimba lucrurile. Sarcina aceasta cade exclusiv pe umerii guvernului, guvern a carui forta financiara, la randul ei, depinde de … starea economiei.

    9) Romanii nu sunt o generatie de sacrificiu in capitalism. Doar ca in capitalism daca nu muncesti suficient si daca nu esti competitiv nu te cara nimeni in spate. Cat despre cum sta treaba in capitalismul de tip occidental uita-te la tarile ce au implementat astfel de modele: Suedia, Germania, Singapore, Coreea de Sud, Canada, Australia, etc.

    …QED

  • “Lucid”, aparentele arata ca ai ceva cunostinte; eu nu sunt nici pro, nici contra la articol, nici la raspunsul tau, pentru ca nu am cunostintele necesare. Dar:
    – nu ai raspuns la o acuzatie, cel putin, ca membrii Consiliului de Administratie al BNR nu raspund civil sau penal ?!?! Stii ceva despre asta?
    – este adevarat ca membrii CA au indemnizatii de ordinul zecilor de mii de euro/luna?
    – de ce BNR a refuzat in 2001 sa mai cumpere aur de la societatile romanesti de exploatare a aurului, acest lucru ducand la inchiderea lor si pierderea dreptului de a marca lingourile, din cate stiu eu ?
    – de ce se incearca vanzarea zacamintelor cunoscute in conditii f. proaste pentru Romania? Din informatiile publice, in prezent exista 4 licente de exploatare a aurului pe teritoriul Romaniei. Una la Rosia Montana, de unde vor fi extrase 250 de tone de aur de catre o companie canadiana. O companie inregistrata in Barbados detine alte 2 licente, la Certej si Băiţa Crăciuneşti, de unde se pot extrage alte 100 de tone. Ultima licenta este detinuta de un off shore din Insula Man pentru sterilul de la Baia Mare. Alte 3-4 tone de aur. Nu mai vb de metalele neferoase care insotesc, de obicei, zacamintele de aur…
    – de ce nu face un efort statul roman, sa exploateze el zacamintele de aur?
    O zi faina in continuare.

  • Sunteti niste” pupincuristi”lingaii socitatii capitaliste voi acesti comentatori de la acest articol cat si altii care il ridicati in slavi pe masonul si tradatorul de M.Isarescu cu toata gasca de banditi care ati vandut ROMANIA pe nimic.O sa vina timpul pana la cand poporul roman sa va scoata din pamant din iarba verde si sa va judece pe catafalc pentru raul ce l-ati adus acestei natiuni.TRADATORI DE NEAM SI TARA.

  • Clara denigrare si nepricepere. E un articol scris pentru prostime. Cititi cu atentie comentariul de valoare a D-lui Lucid. Are perfecta dreptate, dar numai pentru cei, care au habar de problemele bancare.