Proaspăt demascata reţea Păvăleanu e ca un carambol: nici nu bănuieşti ce speţe mai fac atingere ca bilele de biliard în acest caz cu ramificaţii dintre cele mai aiuritoare. Unul dintre tentaculele reţelei duce spre cazul bombei toxice plutitoare numită MSC Flaminia. Dosarul în care fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului, Mihai Păvăleanu, e arestat preventiv pentru presupuse infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani este disjuns dintr-un caz privind o tentativă de introducere frauduloasă în România a deşeurilor toxice de pe nava Flaminia, anunţă HotNews.
Câteva detalii “ambientale”:
– referatul procurorilor în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani: 35 de milioane de euro prejudiciu;
– Păvăleanu a fost arestat preventiv alături de alte persoane;
– dosarul lui Păvăleanu a pornit de la un alt dosar, deschis impotriva lui Răzvan Alexe, un apropiat al lui Păvăleanu.
Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care au iniţiat dosarul, cazul se referă la “deşeuri introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu pot fi utilizate în scopul pentru care au fost introduse”.
Curtea de Apel Ploieşti, care a preluat dosarul, susţine că se află în posesia unor indicii potrivit cărora Răzvan Alexe ar fi încercat sa transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra.
Care-i treaba cu Astra? Unu: rafinăria nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor. Doi: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a şi refuzat prelungirea autorizaţiei de funcţionare a staţiei de epurare. Trei: Astra este deţinută de omul de afaceri ultra-penal Ioan Niculae, prin societatea New Century Development SRL. Mai exact, conform datelor oficiale din Monitorul Oficial, prezentate de HotNews, New Century este deţinută majoritar de firma Galaxy Tobacco, fosta “Tutunul Românesc”, controlată de Niculae şi care îl are ca administrator pe Marcel Cadar. Marcel Cadar? Clasic, legături trofice! Este director general la InterAgro, grupul de firme controlat de Niculae. Alţi acţionari? Rectificăm: Alţi acţionari minoritari? Firma Dorjania Enterprises, înregistrată în Cipru, şi, direct, Rafinăria Astra SA.
The Story
Nava Flaminia. Poveste cu multe obscurităţi. Cum a început totul? Cu un foc. Focul a izbucnit anul trecut pe port-containerul german MSC Flaminia, aflat în apele Atlanticului. După foc, câteva explozii. Un marinar mort, unul dat dispărut. MSC Flaminia începe să rătăcească prin apele oceanului. Englezii, francezii şi olandezii o resping din orice port al lor. În cele din urmă, este tractată la Wilhelmshafen, dar dispare şi de acolo. Pe 15 martie nava MSC Flaminia, avariată şi încărcată cu substanţe periculoase, cu potenţial radioactiv, porneşte spre România. Pe 25 martie este deja în apele româneşti şi începe nebunia. 2.876 de containere, dintre care 149 conţin materiale periculoase. 23.000 de tone de deşeuri. Explozia care s-a produs la bord a distrus mai multe containere, iar echipajul a fost nevoit să abandoneze nava timp de patru zile. La trei zile după prima explozie s-a produs o a doua. O echipă de salvare a ajuns la bordul cargoului german şi l-au tractat spre Coasta Britanică. Aici a fost examinată de o echipă din Garda de Coastă a Britaniei şi din Comandamentul Central German pentru Urgenţe Maritime. Au fost prelevate probe pentru a se indica gradul de toxicitate rezultat în urma exploziilor şi cauzele care au declanşat incendiul. Franţa, Anglia, Spania, Belgia şi Olanda nu au dorit ca nava Flaminia să ajungă în apele lor, pentru a fi reparată, temându-se de substanţele nocive.
Ciondăneală pe bani
În prezent: nava Flaminia va fi dusă în Danemarca pentru decontaminare, iar apoi se va întoarce în România pentru reparaţii, pe Şantierul Naval Mangalia, precizează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Iniţial, prefectul Constanţei, Eugen Bola, anunţase că Flaminia ar fi urmat să plece pentru decontaminare în Grecia, la Salonic, explicând că legea din România nu permite distrugerea deşeurilor aflate la bordul navei. Declaraţiile lui Bola s-au bătut, însă, cap în cap cu cele ale reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului, care au spus că nu au primit încă nici o notificare privind plecarea navei din Portul Constanţa. De asemenea, nici Autoritatea Navală Română. În schimb, subliniază Replica, directorul Comisariatului Gărzii de Mediu Constanţa, Marian Râşnoveanu, a declarat că nu a fost reluată acţiunea de descărcare a deşeurilor aflate la bordul navei MSC Flaminia.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, reprezentanţii DMHI (Daewoo Mangalia Heavy Industries) au decis să suspende activitatea de descărcare din cauza vremii nefavorabile. Numai că între armatorul navei Flaminia şi reprezentanţii DMHI s-ar fi iscat un conflict. Motivul? Se pare că microbul pecuniar. Nu s-au înţeles la bani. Pentru că nu a mai fost dispus să scoată bani din buzunar, armatorul a hotărât să plece din portul Constanţa, conform informaţiilor obţinute pe surse de ziariştii de la Replica.
Decizia intempestivă a armatorului de a-şi strânge calabalâcul a trezit în presă ideea că, de fapt, “decontaminarea” va însemna doar o deversare a deşeurilor departe de ochii lumii, în mare.
Hop şi Brăila!
Decontaminarea ar fi trebuit făcută la Constanţa de un consorţiu format din Uni-Recycling, Setcar din Brăila şi Glar Construct din Ploieşti. Sc Setcar SA este coordonată de omul de afaceri brăilean Gheorghe Iulian Franga. Directorii firmei sunt fostul preşedinte PNŢCD Brăila Adrian Mavrochefalos şi fostul director zonal Lukoil Vily Ursan. Obiectul de activitate al SETCAR – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase. Setcar face parte din “Asociaţia pentru managementul deşeurilor industriale şi a siturilor contaminate”. Statutul asociaţiei – principalul scop al constituirii este reprezentarea, promovarea, apărarea şi susţinerea intereselor membrilor, specialiştilor din domeniu şi ale administratorilor, infrastructurilor de management al deşeurilor periculoase în relaţiile acestora cu autorităţile publice.
Interpelarea senatorului PC Brăila Mihai Dănuţ
În urma interpelării pe care senatorul brăilean Mihai Dănuţ, prin intermediul Comisiei pentru Afaceri Europene, a adresat-o Ministerului Mediului, Ministerului de Interne şi Ministrului Transporturilor, au fost iniţiate demersurile necesare pentru audierea parlamentară a instituţiilor competente ale statului în ceea ce priveşte analizarea riscului staţionării şi reparaţiei port-containerului german MSC Flaminia în apele teritoriale româneşti.
Pe 14 mai, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Afaceri Europene, au fost invitaţi în vederea audierii reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi ai Ministerului Transporturilor. La această şedinţă au participat doar reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care au oferit senatorilor o situaţie detaliată asupra rezultatului inspecţiilor efectuate de departamentele de control ale Ministerului la bordul navei avariate. Din primele cercetări, din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, port-containerul german MSC Flaminia a îndeplinit până acum standardele de siguranţă ale transportului pe teritoriul românesc, dar o decizie definitivă asupra pericolului toxicităţii navei nu poate veni decât de la Autorităţile de Mediu.
În urma acestei concluzii, Comisia pentru Afaceri Europene a exprimat hotărârea de a continua verificarea modului în care se va respecta contractul de decontaminare şi repatriere a substanţelor toxice de către o asociaţie de firme specializate în asemenea operaţiuni. De asemenea, Ministerul Mediului a fost atentionat pentru că nu a dat curs unei invitaţii oficiale din partea unei Comisii permanente a Parlamentului României, lucru pe care îl va aduce şi în atenţia Biroului Permanent al Senatului.
Senatorul Mihai Dănuţ:
Nava germană MSC Flaminia, având la bord 2800 de containere dintre care 150 cu conţinut periculos, a fost avariată în apele Oceanului Atlantic în urma unor explozii a căror cauză nu a fost încă identificată, accidentul fiind soldat cu trei morţi şi pagube de zeci de milioane de euro. Prezenţa la bord a unui număr mare de containere cu substanţe periculoase a ridicat semne de suspiciune şi semnale de alarmă atât în presa internaţională, cât şi în presa românească, mai ales în urma deciziei proprietarilor de a descărca o parte din încărcătura rămasă la bord în Şantierul Naval Constanţa şi a repara nava în portul Daewoo-Mangalia Heavy Industries.”
Ministerul Mediului a dat răspunsul, precizând următoarele:
– conform documentaţiei suplimentare trimise din Germania, la bordul navei se află deşeuri metalice (8000 t) şi nămol (1000 t);
– aceste deşeuri urmează a fi pre-tratate, tratate şi valorificate de către SC DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES SA, prin contract cu SC SETCAR SA;
– importul şi transferull deşeurilor metalice în România se face conform Convenţiei Basel;
– conform unor derogări obţinute în Tratatul de Aderare, România are dreptul, până în 2015, să controleze toate deşeurile (periculoase şi nepericuloase) introduce pe teritoriul ei;
– din seturile de analize făcute până în prezent, nu au fost semnalate deşeuri radioactive sau emisii radioactive la bordul navei MSC Flaminia.
Nemulţumit de răspuns, senatorul Mihai Dănuţ a cerut continuarea precedurii interpelării în Comisia pentru Afaceri Europene.
Sursa: Sud-Est Forum
Adauga comentariu