Directorul Directiei Agricole Buzau, Cosmin Florea, spune ca deja sunt cultivate peste zece hectare, iar culturile experimentale nu sunt noutate pentru Buzau. In alte judete astfel de soiuri sunt cultivate pe sute de hectare, cu toate ca mai multi specialisti romani si straini sunt impotriva acestui mod de a face agricultura. Potrivit surselor din cadrul directiei Agricole, inca nu poate dezvalui amplasamentul din cauza unor conditii contractuale stricte, dar adevarul este ca nu se vrea scandal de presa din acest lucru.
Potrivit unor stiri, anul trecut, ministrul Agriculturii, domnul Valeriu Tabara, a anuntat public ca “Romania e obligata sa accepte culturile modificate genetic”. Declaratiile domniei sale suna cel putin ciudat, in contextul actual, in care intreaga Europa investeste masiv in agricultura curata, ecologica. Din pacate, Ministerul Agriculturii pare ca ignora vocea opiniei publice, care prin asociatii non-guvernamentale a demonstrat cu argumente solide lipsa de rentabilitate a OGM si pericolul reprezentat de acestea pentru sanatatea oamenilor. In timp ce in statele occidentale, inclusiv autoritatile supreme de control din domeniul bio-tehnologiei, sunt puse sub semnul indoielii din cauza finantarilor dubioase venite de la firmele interesate, Romania isi supune cetatenii in mod oficial celor mai ciudate experimente alimentare.
Redam in continuare parerea fostului director Pionierr Romania – Karl. O: “Romånia are produse gustoase, cum noi de mult nu mai cunoastem, dar concernele se duc acolo si distrug agricultura, la fel ca in Occident“, spune acesta. In opinia fostului sef al Pioneer, marile concerne occidentale care cultiva in tara noastra organisme modificate genetic “vor distruge ce-a construit natura“. Intre Braila si Bucuresti, lanuri de porumb si floarea-soarelui se intind pe sute de hectare. La o ferma, taranii recolteaza vinete: legume de cea mai buna calitate pentru o cultura ecologica. „Vinetele romanesti sunt deosebit de gustoase, pentru ca se inmultesc din propriile seminte“, spune Karl O. Firma la care a lucrat produce seminte hibride. Ca urmare, vinetele “arata splendid, dar n-au nici un gust. (…) Cred ca totul se va schimba. Marile concerne o sa distruga ce-a construit natura. Standardul alimentar o sa scada. Lumea n-o sa mai stie ce inseamna un produs agricol gustos“, precizeaza sursa mentionata mai sus.
Iulian Gavriluta
sursA: newsbuzau.ro