Politică

Moldova va avea alegeri anticipate

alegeri_moldovaParlamentul de la Chişinău nu a reuşit nici a treia oară să voteze un preşedinte al statului, ceea ce înseamnă că vor trebui organizate alegeri anticipate.

Partidele de opoziţie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră au ieşit din sală la momentul votului, ceea ce a făcut să nu se strângă cele 61 de voturi necesare desemnării unui lider al statului. PLDM şi PL au declarat, la consultările avute în Parlament cu formaţiunea majoritară, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, că nu vor participa la alegerea preşedintelui R. Moldova, pentru că şi-au asumat anumite angajamente faţă de electoratul care i-a votat şi pentru că vor alegeri anticipate, relatează Omega, în pagina electronică.

În cadrul consultărilor, preşedintele liberal-democraţilor (PLDM), Vladimir Filat, a menţionat că formaţiunea sa va insista în continuare pentru organizarea de alegeri anticipate, deoarece “asta vrea o bună parte a populaţiei”.

Potrivit publicaţiei “Jurnal de Chişinău”, Vladimir Voronin s-a interesat care sunt motivele pentru care liberal-democraţii nu vor să participe la alegerea şefului statului, iar Vlad Filat i-a răspuns că aceasta ar însemna ca partidul “să accepte toate fărădelegile PCRM, nu doar cele din campania electorală, ci şi cele comise în toţi cei opt ani de guvernare comunistă”.

Pentru funcţia de preşedinte au fost propuse două candidaturi, ambele ale Partidului Comuniştilor.

Este vorba de ex-premierul Zinaida Greceanîi şi ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă. Opoziţia susţine şi în continuare că nu va participa la alegerea şefului statului.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, declarase la RFI că PCRM ar fi fost dispus să cumpere “votul de aur” de care aveau nevoie pentru a obţine cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui în Parlament contra unei sume cuprinse între trei şi patru milioane de euro. PCRM a obţinut doar 60 de mandate la alegerile legislative din 5 aprilie.

sursa: cotidianul.ro