Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Mizerabilii

Suna prea dur? Sa facem un targ, de dragul acestui text. Cat timp unii se joaca cu taberele si promisiunile, ne permitem si noi o joaca a cuvintelor.

Mizerabilii! Acesta este, in rezumat fireste, romanul politicianului-maidanez, care se tine dupa traista care miroase a mancare. Roman cu multe personaje, cu nume sonore ori ba, cu comunitari blajini sau care musca, in functie de cine le ameninta ciolanu’ la care au tanjit atata amar de vreme. Li se mai spune si traseisti. Eu am tinut sa-i marchez cu eticheta de mai sus, pentru a sublinia faptul ca sunt politicieni care n-au nici o jena in a se murdari de diverse culori politice. Curcubeul e oricum invidios pe cv-ul lor!

Aceste personaje nu se inscriu niciodata in partide ci in capsule temporale de putere sau cu potential de a-i propulsa la putere. Doctrina si tinta lor politica e precum nisipul dintr-o clepsidra. Mizererabilii mei misuna in capsula de sus, la putere deci, dar se scurg incet si sigur catre compartimentul de jos, anticipand momentul cand alegatorul va inversa clepsidra pentru inca 4 ani. Pervers joc!

Trist este ca pe-acesti oameni uitam sa-i sanctionam, desi ne este foarte clar viciul prin care tot ei aterizeaza in locul din care am fi vrut sa ii vedem plecati. Stiu ca cei din opozitie se bucura de balastul ce se scurge acum la ei in compartiment, dar acest nisip va ramane mereu miscator. Pe mine, toleranta fata de, insist sa scuzati metafora, mizerabilii post-decembristi, ma dezgusta si ma revolta. Migratia lor e dovada vie ca astfel de personaje nu alearga cu disperare dupa satisfacerea doleantelor alegatorilor ci dupa propria lor protectie, functie si prosperitate. Dovezi? Cand s-au micsorat salariile bugetarilor au fost parca si cateva vociferari, dar nimeni nu a parasit incinta. Cand barca se scufunda, traseistii incep sa nu se mai regaseasca in deciziile partidului x sau y. Poftiti de serviti galusca!

Acum, clepsidra indica scurgeri din PDL. Au patit-o si altii in trecut. Transferul de mizerabili e constant. Si e interesant ca partidele care in urma cu ceva ani au fost colectoare, acum acuza socul pierderilor, suferind practic de o amnezie a racolarilor anterioare.

Analistii spun ca PDL-ul culege in aceste zile furtuna semanata. Si au dreptate. De ce se darama piesele de domino? De ce fug pionii, soldatii, sergentii?  Pentru ca partidul asta a fost magnet cand plesnea de forta. Si pentru ca e un caz aparte, o constructie, imi permit sa spun, artificiala formata din nepermis de multe acumulari, transformari si racolari. Practic, PDL-ul e o inventie recenta si  pe-acel ceva artificial l-am tot explicat. Imi asum redundanta:  democratii sunt rupti din FSN, o schimbare de macaz din internationala spre populari (Frunzaverde stie!), hop si-o lipire cu liberalii lui Stolojan si Valeriu Stoica, plus cativa meteoriti de ocazie din varii directii. Carcalete ar spune mamaia de la tara. Ba o coabitare cu PSD-ul, ba un pic de dreptate si adevar cu PNL-ul, hai si-o infratire cu UDMR-ul, cu UNPR-ul, cu PNG-ul etc.

Si toata mixtura asta ar fi avut pretentia sa ne vanda noua ideea de corectitudine, consecventa si stabilitate. Greu, nu? Greu. Si la fel presimt ca va fi si cu viitorul amestec.

Bogdan Ciuclaru
sursa: voxpublica.realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dar daca este o strategie de infiltrare a PDL -ului in structurile USL si atragerea ulterioara a PNL -lui la guvernare ?

  • sper ca la aceste alegeri,romanii sa se trezeasca.ce s-a facut pina acum a fost o rocada intre pnl,psd,pdsr,pnt,pntcd,pd,pdl… dar sa nu uitam lingaii:udmr care din 1990 sunt tot la ciolan,oricine a fost la putere.ce demonstreaza acest lucru:lipsa coloana vertebrala.putem vorbi si despre natiunea lor dar cred ca toata lumea cunoaste istoria asa ca n-are rost.
    de ce nu am incerca altceva la nivel de natiune?
    sa votam toti ppdd si coalitia vadim-becali.
    pare o aiureala,dar eu o vad ca fiind singura solutie de a scapa de leprele care sunt acum la conducere si care se rotesc intre ei.nici eu nu-i agreez deloc pe diaconescu,becali,vadim,dar cred ca ar putea face ceva pentru tara,pentru noi.ce avem de pierdut? cred ca nimic!avem doar de cistigat.scapam de toate gunoaiele care sunt acum la putere si daca ceilalti se tin de promisiuni ne recuperam TARA!daca nu vor fi in stare sa faca ce au promis peste 4 ani ii schimbam,asa ca nu pierdem nimic.
    GINDITI-VA LA:
    -ROSIA MONTANA
    -GAZELE DE SIST
    -PETROM
    -FLOTA ROMANIEI
    -AGRICULTURA
    -COMBINATELE DEMOLATE,VINDUTE PE NIMIC
    -ENERGIE ELECTRICA
    -GAZE NATURALE
    -AVERILE COLOSALE FACUTE IN 20 ANI

    SI APOI VOTATI!!!

  • Asta zici sa votam:
    Cam ce are olteanul prefacut:
    Bloc în Băneasa – 2.700.000 €; Apartament la Mamaia – 600.000 € ; Casă de vacanţă la Sinaia – 300.000 €; Vilă în Primăverii – 1.500.000 €; mai are o vilă de 2,5 milioane de euro, tot în cartierul bucureştean Primăverii, dar alta decât cea în care locuieşte în prezent, şi un… bloc în buricul Capitalei, chiar pe bulevardul Carol, care valorează 10.000.000 de euro; un iaht de 2.000.000 de euro; un Rolls-Royce Phantom de 385.000 de euro, un Rolls-Royce Drophead de 340.000 de euro şi un Bentley Flying Spur, de 200.000 de euro; două elicoptere un Puma şi un Cessna;
    Asta este “saracul”, care plange pe umarul romanilor !
    MAFIA OTV_ista SI NASUL – DAN DIACONESCU:
    http://www.vreaudreptate.ro/articole-dezvaluiri-socante/218-dumitru-puzdrea-si-mafia-audio-vizuala-de-la-otv.html

    Si o concluzie:
    Traian Băsescu a realizat că brandul PDL este unul terminat şi acum este interesat de refugierea la un alt partid, aşa că s-a orientat către p u r a d e lu l Dan Diaconescu.
    * Traian Băsescu, Marele Sforar, dictează fiecare pas al lui Dan Diaconescu.
    * Traian Băsescu vrea să-şi continue cariera ca prim-ministru şi se foloseşte de Dan Diaconescu.
    * Scopul lui Băsescu este de a băga în Parlament escrocheria OTV pentru ca, din toate aceste partiduleţe (vezi si UNPR), să-şi croiască o majoritate parlamentară şi să guverneze, tot el,cu Ungureanu, România.