Dacian Cioloș l-a propus la ministerul Educației pe Adrian Curaj, un personaj controversat în rândul cercetătorilor. Adrian Curaj ocupă funcția de director general al UEFISCDI, instituția care împarte pe bază de competiții sau interese banii alocați cercetării de către guvern.
Adrian Curaj este profesor la Automatică – Politehnica București și a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO și Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educația terțiară, pe politici în știință și inovare.
Cercetătorii din Sindicatul I.N.F.L.P.R. “RADIATIA” – Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiatiei (INFLPR) spun despre noul ministru desemnat al Educației că a comis diferite abuzuri și a proferat amenințări la adresa acestora. Mai mult acesta face obiectul unui dosar penal, în urma tăierilor de fonduri și abuzurilor pe care le-a comis în cadrul instituției pe care o conduce.
”Ne exprimăm consternarea ca urmare a desemnării d-lui Adrian Curaj pentru ocuparea funcției de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Sindicatul nostru a demascat în ultimii 3 ani abuzurile, șantajul și amenințările acestuia la adresa cercetătorilor, toate culminând cu tăierile masive de fonduri pentru contractele de cercetare în derulare, cu peste 50% an de an începand cu 2013. Mai mult, Sindicatul a acționat în instanță Ministerul, UEFISCDI și pe Adrian Curaj și Tudor Prisecaru, Președinte al ANCSI. Acțiunile abuzive ale acestora fac obiectul Dosarului 4267/2/2015 aflat pe rolul Curții de Apel București.”, afirmă cercetătorii.
Actiune Contencios Administrativ Adrian Curaj
Cercetătoriii de la I.N.F.L.P.R. au depus și o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, însă se pare că procurorii îl protejează pe acest individ, care taie și spânzură în privința fondurilor destinate cercetării.
”Cu adevărat periculos este faptul că în data de 24 martie 2015 a fost depusă oplângere penală la DNA împotriva acestora pentru savârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, amenințare și șantaj (detalii aici). Deși am facut două cereri, pe 9 aprilie 2015 si 10 octombrie 2015 pentru a afla numărul dosarului și numele procurorul desemnat în acest caz, cererile au ramas fără răspuns. Protecția de care se bucură aceste persoane ne îngrijorează, atât din cauza încredințării domeniului educației și cercetării pe mâna unei persoane asupra căreia există dovezi covârșitoare că a săvârșit fapte de natură penală și corupție, cât mai ales pentru suspiciunile că, în aceste condiții, procesul civil nu se va desfășura în mod corect.”, reiese din comunicatul Sindicatulului I.N.F.L.P.R. “RADIATIA” – Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiatiei (INFLPR).
Autor: Adrian Marinescu
Sursa: Presa libera
Adauga comentariu