Site icon gandeste.org

Ministrul argentinian al Economiei: “Fără datorii suntem mai liberi”

Argentina va înapoia populaţiei, începând de astăzi (3.08.2012), prima tranşă din 70 de miliarde de dolari blocaţi în bănci în timpul crizei financiare care a zguduit ţara în 2001. Atunci, sistemul bancar al Argentinei a fost pe punctul de a se prăbuşi, din cauza datoriei publice imense, de 100 de miliarde de dolari, dar şi a blocajului economic. Colapsul a fost provocat, printre altele, de cursul dolar – peso, care a dus la retrageri masive din bănci ale economiilor populaţiei.


Argentina a rambursat vineri ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001, anunţând oficial sfârşitul pentru “corralito”, în timp ce preşedinta Cristina Kirchner a dat asigurări că va continua politica de dezîndatorare pentru a garanta “independenţa” ţării în faţa volatilităţii pieţelor internaţionale, relatează agenţiile AFP şi EFE.

“Am încheiat plata corralito. Fără datorii suntem mai liberi”, scrie acum pe pagina sa de internet a Ministerului argentinian al Economiei. Ultimele titluri rambursate au o valoare de 2,19 milirde de dolari, 78% din sumă fiind plătită creditorilor externi şi restul de 22% celor din Argentina.

După ce populaţia a retras 22 de miliarde de dolari din bănci în decursul a numai 3 luni, pe data de 1 decembrie 2001, guvernul de la Buenos Aires anunţa celebrul ‘corralito’ şi anume îngheţarea tuturor depozitelor bancare pentru a împiedica retragerea şi a restului de 70 de miliarde de dolari rămaşi în sistemul bancar, ceea ce ar fi condus la falimentul băncilor.

Această decizie a declanşat cea mai gravă criză economică şi socială din această ţară. Câteva zile mai târziu, FMI-ul a refuzat să acorde Argentinei un împrumut de 1,26 de miliarde de dolari şi pe 23 decembrie guvernul anunţa că ţara a intrat în încetare de plăţi, datoria sa fiind atunci de peste 100 de miliarde de dolari. În consecinţă, guvernul a fost nevoit să se împrumute şi a emis titluri în valoare de 19.6 miliarde de dolari, ultimele fiind rambursate vineri.

“O perioadă istorică s-a încheiat”, anunţa joi preşedinta Cristina Kirchner, susţinând că “ceea ce rambursăm acum nu este altceva decât ceea ce băncile ar fi trebuit să ramburseze cetăţenilor”. Ea a mai subliniat că datoria în dolari a ţării sale, ce reprezenta în anul 1992 un procent de 92% din PIB, este astăzi de ‘numai 8,4% din PIB’, după ultimele rambursări.

Dar în cazul multor argentinieni coşmarul pierderii depozitelor bancare după ce băncile străine au părăsit Argentina fără să-şi ramburseze clienţii nu s-a terminat încă. Unii şi-au recuperat de-a lungul anilor banii din bănci în urma unor decizii ale justiţiei, însă alţii se luptă în continuare pentru depozitele lor.

SURSA: cotidianul.ro // digi24.ro

Exit mobile version