Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Mihai Tănăsescu: Administraţia fiscală are rol de japcă!

FMI ştie cel mai bine cum ar trebui să funcţioneze instituţiile din România. Fiscul, de exemplu, ar trebui să îndrume contribuabilii, să-i înveţe ce trebuie să facă, nu doar să-i execute atunci când nu-şi plătesc taxele, a spus astăzi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Şeful Fiscului, Sorin Blejnar, şi-a însuşit criticile şi apoi a anunţat că, anul viitor, începe o campanie de control la marile companii.

“Administraţia fiscală nu joacă rol de îndrumător. Au rol de japcă, se duc, controlează şi dau o amendă. (…) Atitudinea asta are un rol dăunător”:
Get Adobe Flash player

Mediul de afaceri românesc este distrus. Cine-l distruge? Chiar Ministerul de Finanțe, zice Tănăsescu. Iar patronii știu de multa vreme ca are dreptate.
Va mai mirați ca din 2009 s-au mutat in Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova peste 22 000 de mii de firme? Marea majoritate sunt firme mici si mijlocii, cu capital românesc. Dar si firme mari, cunoscute in întreaga lume: Coca-Cola, Nestle, Kraft Foods, Nokia. In curând, sa nu va mirați daca si Renault își face pachet fabrica si o muta in Maroc. Ca nu e vina lor: e vina României.

Iar alte firme noi nu mai vin: de la începutul anului, investițiile au fost de numai 1,13 miliarde de euro, adică jumătate fata de 2010. Asta e egal cu zero! Pentru ca si 2010, a fost la jumătate fata de 2009. Iar 2009, a fost la jumătate fata de 2008 (când investițiile străine au fost de 9 miliarde de euro). Daca nici asta nu e prăbușire, mă întreb care o fi!

Ce vor face bugetarii si statul, fără banii firmelor private? E simplu: vor muri. Si n-o sa-i ajute nici un FMI (nici daca ar mai avea bani, FMI n-ar putea sa tina in spate o tara ca România). Exact asta le-a spus si Mihai Tănăsescu. (capitalismpepaine.wordpress.com)