Scurtul drum de la Marxisti, Comunisti si Internationalisti la Populari, Crestini si Democrati… si Globalisti
Spre desosebire de foarte mulți politicieni moderni, Angela Merkel nu crede în punerea pe tapet a vieții sale private. Știm că îi place să gătească prăjituri cu prune, își face singură cumpărăturile, îi place să asculte ciudatul concert al lui Wagner și câteodată merge în drumeție alături de soțul ei.
Dar mai mult de atât nu de prea dezvăluie în interviuri. Poate refuză să vorbească despre viața ei de când era tânără tocmai pentru că a munict atât de mult să-și atingă ambițiile.
Determinarea și ambiția sa, până la urmă, au ridicat-o dintr-un mediu dificil sub o dictatură depresivă pentru a deveni figura dominantă de acum din Europa și femeia cea mai puternică din lume.
(foto) Întotdeauna numărul 1: Angela Merkel la vârsta de 3 ani, înainte de accederea ei la putere pentru a deveni una din cele mai influente figuri în politica mondială
Există, totuși, o anecodotă pe care o spune cu plăcere celor care o intervievează. Acum douăzeci și unu de ani, a aplicat pentru o slujbă la biroul de presă al guvernului german, dar nu a primit această slujbă- un eșec rar.O examinare medicală a relevat faptul că suferea de presiune arterială ridicată, motiv pentru care aplicația ei a fost respinsă, stressul slujbei fiind considerat a fi prea ridicat pentru ea.
După aceea, ea alege să devină politician și a fost aleasă în Parlamentul reunificat al Germaniei mai tîrziu, în acel an. A fost punctul de lansare al unei cariere ascendente prin care a ajuns să conducă propriul său partid în zece ani și propriul popor cinci ani mai târziu.
“Trebuie sa am grijă puțin de presiunea mea arterială”, a spus ea unei prezentatoare de emisiune la o televiziune luna trecută, repovestind întâmplarea. “De-atunci, beneficiez de un bun tratament medical”.
Nu prea are efect, având în vedere stressul prin care trece Merkel acum. Pentru tot ceea ce deja a obținut în viață, ea știe că va fi definită de istorie raportat la modul în care se luptă cu criza care îi consumă continentul. (În această săptămână, economia germană a ajuns sub o presiune maximă din cauza vânzarii unor acțiuni guvernamentale.)
Iată contextul în care o găsim pe doamna Merkel, crescută în perioada comunistă, luptând să salveze capitalismul și strecurându-se cu greu printre conflictele economice, politice și sociale.
Și totuși, ce cred concetățenii săi germani despre ea?
Wolfgang Stock, profesor universitar, biograful ei, spune: “Nimeni nu o iubește, nimeni nu o adoră, dar este foarte respectată”. Alții sunt mai sceptici în privința ambiției sale nemiloase pentru putere. “Seamănă cu Tony Blair, doar că nu are principii”, remarcă unul dintre criticii săi cu o ironie mușcătoare.
Se află la doar o oră cu mașina la nord de vibrantul Berlin printre câmpuri joase, păduri de fagi și sate care încă își trădează moștenirea comunistă, în mod special într-o zi gri de Noiembrie târziu.
În acest loc pastorul protestant Horst Kasner s-a mutat in 1957 cand fiica sa Angela avea 3 ani. Aici înca mai are o casa chiar daca acum conduce o natiune, o evadare in week-end si locul in care si-a ingropat tatal acum cateva saptamani.
La fel cum viata Angelei Merkel, in varsta acum de 57 de ani ar putea parea o metafora pentru succesul reunificarii Germaniei, in acelasi mod si orasul sau natal cu strazi pietruite, cladiri colorate si cafenele confortabile ar putea reflecta transformarea acestei tari care a trecut de la un nefericit experiment la socialism.
La fel ca alte orase din regiune, se lupta din greu pentru a atrage vizitatori, prezentand o fateta vesela, autoproclamandu-se “perla” din Uckermark, o regiune agricola, candva cicatrizata de colectivizare.
Cancelarul german a provenit dintr-un mediu dificil pentru si a devenit una din cele mai puternice femei din politica mondiala.
Fostul camin Friederich Engels Worker, numit asa dupa filosoful german- este acum un hotel elegant pe malul lacului, unde exista si un parc american cu tematica din Vestul salbatic, ceva ce ar fi socat cu siguranta pe cei din Stasi, politia secreta din Germania de Est.
Vorbind cu prietenii, colegii si criticii doamnei Merkel in acesta saptamana, toti ai cazut de acord ca in spatele succesului sau se afla doi factori in principal: o copilarie in timpul unui regim despotic si pregatirea ei ca om de stiinta.
Claudia Crawford, fosta colega de cabinet care a fost si ea crescuta in Germania de Est, spune: “Stiu cum este sa cresti intr-un sistem nedemocratic, ceva atat de stupid incat nu ai voie sa citesti cartile sau sa asculti muzica pe care o doresti. De aceea m-am implicat in politica- si acelasi lucru este valabil pentru Angela”.
Mutarea tatalui lui Merkel a fost foarte neobisnuita, deoarece a parasit Hamburgul frematator din Germania de Vest pentru a conduce o casa pentru copii cu dizabilitati mentale intr-un orasel din Germania de Est inca in ruine din cauza bombardamentelor din timpul razboiului, cu strazi din nisip si cateva masini. Cand Zidul Berlinului a fost construit patru ani mai tarziu, mama sa- o profesoara de limba engleza- a plans in biserica, in timp ce tatal sau, partizan de stanga, se spune ca s-a simtit eliberat.
A ramas neclar si acum cat de mult a simpatizat cu regimul comunist, dar in timp ce autoritatile in acest stat ateu ii privea pe protestanti cu suspiciune, pentru faptul ca era un pastor, familia sa avea voie sa se uite la televiziunea de Vest si sa citeasca ziare vestice. Chiar se jucau Monopoly, cel mai in voga joc capitalist.
Kasner, un tata rece si distant dupa toate spusele- Angela a avut un frate si o sora mai mici decat ea- isi educa fiica cu severitate, spunandu-I in permanenta ca trebuie sa fie mai buna decat ceilalti elevi de la scoala locala din Templin.
Drept rezultat, Merkel s-a asigurat ca era mereu in fruntea clasei. Ba chiar a invatat limba rusa, limba opresorilor, aratand atat de multa dedicare incat a castigat o excursie premiu la Moscova. Era de asemenea un membru al grupului socialist Tineretul Liber German, pentru care organiza excursii.
Cand prima ei casatorie s-a destramat, a locuit intr-o cladire abandonata
“Oricand face ceva, vrea sa fie numarul unu”, spune Gerd Langguth, un profesor de stiinte sociale si un alt biograf al Angelei Merkel. “Va fi intodeauna mai informata decat ceilalti- si acum, bineinteles, este numarul unu din Europa”.
Colegii din Berlin atesta faptul ca aceasta etica intensa a muncii, fiindu-i inoculata inca din copilarie, este prezenta si astazi. Un ministru s-a plans prietenilor de plictiseala la o intalnire recenta pe sanatate, in timp ce ea se lua in continuu de cele mai minore detalii ale legii propuse.
Crescand intr-o tara in care copiiilor li se cerea sa-si desconspire parintii daca simteau ca acestia sfidau in vreun fel autoritatile- si in care un cuvant nelalocul lui putea distruge vieti- Merkel a invatat, ca alte cateva milioane de oameni sa-si pastreze gandurile ascunse.
A pomenit chiar despre faptul ca ducea o viata dubla in tineretea ei, vorbind deschis doar in “sanctuarul” casei sale.
Aceasta abilitate de a-si tine ascunse gandurile, combinata cu felul ei de a fi inofensiv, au ajutat-o sa-si construiasca o cariera ca om de stiinta fara sa trebuiasca sa se alature partidului comunist la putere dupa ce a studiat fizica la Universitatea din Leipzig.
In timpul studentiei a fost chelnerita cu jumatate de norma intr-o discoteca, apoi l-a intalnit pe Ulrich Merkel, un coleg student la fizica si el si la varsta de 23 de ani, in 1977,s-a casatorit cu acesta. S-au mutat la Berlin dar relatia lor s-a destramat curand si ea s-a mutat intr-o cladire dezafectata.
“Suna stupid, dar nu m-am casatorit avand cantitatea necesara de seriozitate”, a spus Merkel mai tarziu.
La vremea divortului lor, in 1982, deja intalnise pe omul care urma sa-i devina al doilea sot, un chimist la fel de studios, divortat si el, cu doi fii, pe care-l chema Joachim Sauer.
Razboiul Rece incepuse sa-si arate coltii, iar Merkel si-a inceput viata academica la Academia de Stiinte din Berlinul de Est, Prima ei experienta politica a fost la varsta de 35 de ani, cand s-a alaturat unui grup care lupta pentru drepturi civice, cu patru saptamani inainte sa cada Zidul Berlinului.
“Pragmatica ca intotdeauna, s-a alaturat acestui grup cand nu exista niciun pericol”, spune Langguthartly. Cand acest grup a devenit parte din Uniunea Crestin Democrata, partidul conservator al lui Helmut Kohl, de asemenea s-a alaturat. Kohl, parintele reunificarii, a intalnit-o pe Merkel la o conferinta de partid dupa ce a cazut zidul.
Imediat a reperat-o ca avand potential, tanara protestanta din Est, neatinsa de comunism, care are putea mari puterea de atractie a unui partid cu radacini catolice catre electoratul proaspat eliberat din Est. I-a devenit mentor promovand-o rapid pe pozitii prin guvern si partid intr-o relatie reciproc avantajoasa.
Dar, la fel ca multi baroni ai puterii in politica Germaniei, s-a lasat pacalit de exteriorul sau, chiar adresandu-i-se arogant cu apelativul “das madchen” (fata mea). Apoi a venit si momentul lui Merkel, dezvaluindu-I atat curajul cat si brutalitatea.
Kohl a fost prins intr-un scandal politic acum 11 ani-in timp ce rivalii din partid au evitat sa aiba o reactie, protejata lui a scris un articol de prima pagina in ziarul de top conservator al Germaniei, cerandu-I demisia.
Kohl a numit-o “fata mea”, dar ea l-a distrus
A fost o lovitura zdrobitoare, marcand momentul in care ea a iesit din conul de umbra pe care si l-a creat cu grija.”Se poate spune cu certitudine ca niciodata nu m-am subestimat”, a spus ea mai tarziu unui intervievator cu acel zambet atat de familiar acum. Cu toate ca nu este un bun orator, a dovedit ca poate fi un politician intuitiv cu un simt al publicului dezvoltat.
De cand a devenit cancelar in 2005, si-a sconsolidat incet detinerea puterii atat in partidul ei cat si in tara ei, neutralizandu-si rivalii pentru a-si asigura pozitii de schimbare si siguranta pentru a-si mentine popularitatea.
Ea este liberal sociala, casatorita cu Joachim Sauer in 1998 din cauza presiunilor batranilor partidului, ingrijorati de coabitarea lor. Acum el este un profesor eminent de chimie caruia ii place mai mult viata in laborator decat sub reflectoare. Fiind din Est, unde femeile munceau mereu, a avut ceva de furca in privinta valorilor traditionale care idealizau femeia casnica germana care statea acasa sa creasca copiii.
O sustinatoare infocata a drepturilor egale, a avansat idei cum ar fi gradinitele de stat, care nu erau prea populare printre conservatorii din partidul ei.
(foto) Aliati puternici: De cand a devenit cancelar in 2005, Doamna de Fier, aici impreuna cu David Cameron in octombrie anul trecut, si-a consolidat pozitia
Aparatorii ei- cei mai entuziasti dintre acestia fiind se pare femei- o portretizeaza ca fiind o pragmatica rabdatoare, neincrezatoare in ideologie dupa ce a fost martora la raul cauzat de comunism. Ei spun ca abordeaza politica din punctul de vedere al omului de stiinta care este, considerand ca anumite provocari pot fi depasite folosind logica. “Daca exista vreo problema, ea o va rezolva”, spune o prietena.
Dar detractorii eu afirma ca doar se eschiveaza, amanand deciziile cat se poate de mult. “Se razgandeste de mai multe ori intr-o zi- nu poti sa o crezi”, spunea o figura importanta a Uniunii Crestin Democrate. “Nu stii niciodata ce gandeste, decat ca doreste sa detina puterea, si asta nu e de ajuns, sa vrei puterea de dragul puterii”, a conchis acesta. “Suntem intr-o lume in schimbare si avem nevoie de vizionari care sa ne scoata din criza”.
Oricare ar fi avantajele sale reale, popularitatea acestui politician enigmatic creste din nou acasa
Totusi, a afisat curaj necaracteristic in ultimele saptamani, fortand bancherii europeni sa accepte marile pierderi in imprumuturile catre Grecia si facand fata cu succes criticilor in timpul coalitiei sale guvernamentale instabile.
De asemenea, trage destul de tare pentru o Uniune Europeana mai profunda, in ciuda dificultatilor cauzate lui David Cameron, cu care se intelege bine. Blanda si inteligenta in viata privata, a surprins cu o apropiere neasteptata cu copiii acestuia, la prima vizita la Chequers dupa alegerea sa ca Prim Ministru.
Chiar si asupra acestui fapt, colegii sunt divizati in ceea ce priveste adevaratele ei valori. Unul mi-a spus ca de fapt nu prea credea in uniunea mai apropiata, altul- un coleg din Germania de Est- ca de fapt era un suporter fervent al unor relatii mai apropiate de-a lungul continentului pentru a asigura o voce puternica a unificarii.
In ciuda adevaratelor sale valori, popularitatea acestui politician enigmatic creste din nou, acasa. Sondajele spun ca germanii par sa creada ca le vrea numai binele si ca aceasta figura matriarhala ii pastoreste prin vremurile tulburi.
Curios, in timp ce Angela Merkel simbolizeaza succesul uimitor al reunificarii Germaniei, exista o regiune unde ea este privita cu suspiciune: acelasi loc care a ajutat-o sa devina acest politician formidabil.
“Oamenii din Est o vad ca fiind o tradatoare”, spune Matthias Matussek, autor si comentator influent. “O vad ca facand parte din sistemul capitalist si nemiloasa cand vine vorba de somaj si ajutoare pentru popr”.
Cu toate ca bani au fost investiti in Est in cei 22 de ani de la reunificare, cu anumite orase fiind transformate, somajul se incapataneaza sa aiba o rata mare, de doua ori mai mare decat in restul Germaniei, in timp ce salariile si pensiile sunt semnificativ mai mici.
Matussek spune ca “pragmatismul lui Merkel si lipsa de emotie face ca multi dintre locuitorii regiunii sa aiba indoieli in ceea ce priveste interesul ei in problemele lor”. “Practic, ei n-o mai considera una de-a lor”.
Avand in fata un asemenea viitor incert, cu nori de furtuna care inconjoara continentul, trebuie sa speram ca celui mai important politician al Europei i se vor adeveri predictiile- chiar daca nu este foarte apreciata pe pamantul ei.
Daca nu, daca chiar este un pragmatic pasiv hipnotizat de alegeri si opinia publica, asa cum o descriu detractorii sai ca este, s-ar putea sa avem toti o problema grava.
sursa: dailymail.co.uk
Traducere: gandeste.org
Adauga comentariu