Politică

Micşoraţi şpăgile nesimţite din Justiţie!

În timp ce guvernul vrea să micşoreze pensiile magistraţilor, DNA vine cu o informaţie năucitoare referitoare la veniturile unora din această breaslă: nivelul şpăgii la instanţa supremă ar fi ajuns la peste 200.000 de euro pentru un dosar soluţionat favorabil. Procurorii spun că unul din regii asfaltului, Costel Căşuneanu, ar fi dat 260.000 de euro mită la Înalta Curte, prin intermediul senatorului PSD Cătălin Voicu, pentru a câştiga un proces. Cei doi susţin că nu e vorba de şpagă ci de un împrumut; în plus, nici un judecător nu a fost încă învinuit pentru luare de mită. Până când instanţa va decide care a fost destinaţia reală a banilor, suntem nevoiţi să plecăm de la prezumţia de responsabilitate a procurorilor anticorupţie. Şi aceasta pentru că este greu de acceptat că o instituţie precum DNA poate face publice informaţii atât de grave fără să aibă anumite dovezi.

Revenind la cuantumul mitei, acesta este – aşa cum am mai spus – năucitor. Şpăgile luate până în prezent de judecători nu depăşeau cel mult câteva zeci de mii de euro. Un judecător de la Tribunalul Arad a cerut 30.000 de euro pentru a respinge o plângere împotriva unei rezoluţii de NUP a parchetului. Alt judecător de la Tribunalul Prahova a primit 37.000 de euro tot pentru a da o soluţie favorabilă. Alţi judecători şi procurori – cei mai mulţi – au fost condamnaţi pentru sume mult mai mici, câteodată chiar câteva sute de lei sau câteva sute de euro. Câţiva sărmani de pe la ţară au acceptat chiar şi şpăgi în natură, sub formă de damigene sau curcani.

Acestea sunt însă cazuri ceva mai vechi, întâmplate acum doi-trei ani. Între timp, în România a ajuns şi criza economică dar acest lucru pare că nu se resimte şi la nivelul şpăgii. În mod paradoxal, în loc să scadă, şpaga creşte. Nici vorba de discount-uri, de reduceri, de adaptare la condiţiile economice nefavorabile.

În plus, mita asta de 260.000 de euro strică piaţa, mercurialul a luat-o razna. Justiţiabilul nu mai ştie care e acum tariful la un NUP, la o punere în libertate, la un litigiu comercial etc.

Dacă e adevărat ce spune DNA-ul, doar o intervenţie a statului ar mai putea rezolva problema aceasta atât de delicată, a preţului actului de Justiţie. De aceea, nu ar fi rău ca, odată cu micşorarea pensiilor magistraţilor, guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să micşoreze şi şpăgile. Evident, acestea să fie unele la nivel de criză economică şi ca magistraţii să fie siguri că nu sunt traşi în piept, ele să fie indexate o dată cu creşterea inflaţiei. În acest mod, s-ar putea realiza o dublă protecţie socială: a magistraţilor şi a justiţiabililor.

Gabriela ŞTEFAN
sursa: gardianul.info

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu