Analize și opinii Politică

MEGAȚEAPA OLTCHIM

O comedie de zile mari se petrece sub ochii noștri. În faliment, scoasă la mezat și de pe bursă, se anunță oficial că Oltchim se închide. Salariile sunt neplătite de pe vremea lui Pazvante. În scena a doua, trage cortina, sindicatele se instalează în curtea combinatului, pentru o scurtă lecție de mînie proletară. Vreo sută de Lech Walesa se plimbă prin curte. Pentru impresie artistică se încearcă scheciul cu greva foamei. Scena 3, în faza asta apare trimisul guvernului ca să îi potolească pe protestatari și să parlamenteze cu directorii, care au prins rolul și au demisionat între timp. Trimisul de la București mai trebuie să aburească și locuitorii orasului, adică va fi bine. Obiectivul lui e să pacifice situația. De ex să scoată lumea adunată în curtea Oltchim, că e prea multă presă in jur și pe televiziuni numai Oltchim se vede.

Cînd te gîndesti că multe alte șmecherii de acest fel s-au făcut pe șest în acești 20 de ani, fără să se sinchisească nimeni. Una după alta, fabricile odioasei industrii ceaușiste au fost băgate in faliment, apoi cumpărate ieftin de terți, preluate de cine trebuie, închise și vîndute ca fier vechi. Terenurile au fost speculate în mare cîștig. Grangurii, securiștii, inginerii din eșaloanele 2-3 pcr au făcut afaceri bune. Atunci, ce este tevatura asta acum!?

În actul doi, scena 1, prin diverse capitale, de la Bruxelles la Moscova, unii își manifestă interesul. Noi suntem fericiți că iată, mai mai avem cîte ceva de vindut, Ieftin și bun. Au zbîrnîit niște telefoane, pentru că exista unii care vor sa preia Oltchim – să ne facă un pustiu de bine, capitalist. Actul 2, scena 3, Se anunță mare licitație. Și – lovitură de teatru. Ce piesă e aia fără așa ceva! Cind grangurii tocmai se tăiau in oferte, apare DD ca o zambilă și zice ca vrea el hardughia. A ridicat două degete ca la școala, și dom diriginte i-a dat cuvîntul.

DD a intrat in jocurile mari. Acum zice că vrea și alte inteprinderi românești , firește ca să salveze patria de la dezastru! Cînd să se liciteze, luni la Rm Vlacea, DD a zis nu, pe aici nu se trece ! Si treaba s-a oprit – e magic! Cum ai scoate iepurele din joben, sau ai tăia cu sabia fata din sicriu cu fierăstrăul. Aplauze! Eh, afacerea devine serioasă, trece din comedie burlescă la una de situații. Se fac pariuri.  O ia nu o ia! Dacă DD va cîștiga Oltchim, măcar aflăm cîți bani se fac amestecînd politica și televiziunea ! Cind televiziunile cad ca popicele și se închid falite, în insolvemță, și suferă cronic de subfinanțare, iată o poveste de succes – DD. Merită să il votați, că știe ce face !  Zău !

Trebuie -ca să nu mori prost- să te întrebi cine e in spatele lui DD? Cine pune banul? Cumva niște structuri cu ochi albaștri ? Sau niște băieți de bani negri care vor să îi spele făcînd și pe patrioții? Povestea nu are haz, dacă nu zici că așa se apără puținul care a rămas din industria romănească de lifta străină. În fond, privatizările de acest tip, făcute în serie din 89 incoace, a creat noua clasă de îmbogățiți. Situația are și mult haz involuntar. Trăim în epoca derizoriului. Ceva de bîlci, cu barăci care ni se prezintă drept zgîrie-nori, cu piticanii prin guverne și partide care se dau drept giganți ai politicii europene. Cu scapeți care se pretind supermani în afaceri, dar au portofelul gol. Baraca asta cu femeia șarpe, piticul cu trei capete, șarpele păros, am mai văzut-o cîndva in Oborul copilăriei mele!

Comedioara sună cam așa – privatizăm Oltichim, o dăm cuiva baban, de preferință românaș de-al nostru, și jucăm și rolul de salvatori ai nației. Apoi gata o băgăm in faliment, că doar nu o să hrănim 2000 de nemîncați,. Avantajul, dacă o inchidem, este că rivalii pe piața externă scapă de un concurent, iar terenul se imparte între complici. Apoi trimitem mii de proletari în șomaj, deschizindu-le frumoasa perspectivă de a pleca în occident să se cocoșeze întinzînd asfalt. Păi nu! Între, timp mașinăria de propagandă inventează un Erou, un Elodiu, un binefăcător, un filantrop, un inteprinzător care îi iubește sincer pe sărmani. Toți in persoana lui DD. În plus, facem și o alianță electorală cu el, că vine ca zestre și cu cîteva procente. Frumos scenariu, merge la sigur. Prostimea va înghiți și de data asta, cum a înghițit atîtea rahaturi de atîtea ori. Va oferi la final aplauze și voturi. Bună afacere Oltchim.

sursa: stelian-tanase.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu