Mancarea traditionala romaneasca este sanatoasa atunci cand este consumata in concordanta cu activitatea fizica desfasurata, in schimb detoxurile, veganismul si faina de slabit sunt “notiuni goale”, departe de medicina, spune medicul in diabet si boli de nutritie Simona Tivadar.
Dr. Tivadar a facut o radiografie a obiceiurilor alimentare, in care a explicat ce este cu adevarat sanatos pentru organism si a analizat “miturile” fara nicio legatura, in opinia ei, cu medicina. Medicul a vorbit si despre post, subliniind ca a manca o cantitate foarte mare dintr-un aliment permis nu inseamna ca ai postit cu adevarat.
“Daca mananci un lighean de cartofi prajiti, nu inseamna ca ai postit. Postul inseamna, pentru unii, sa nu manance carne, dar nimeni nu-si face restrictie la ulei. Un peste cu brocoli este mai de post decat un lighean de cartofi prajiti. Postul a aparut ca nevoie de reducere a grasimilor importante din alimentatie. Toate povestile care sunt acum, raw veganism, detoxuri, veganism nu sunt decat forme ale postului religios impinse intr-o extrema. Nimeni nu a facut o lista cu toxinele, cuvinte misterioase, toxine, energie. Astea nu exista, sunt niste baloane de sapun, notiuni goale pe care oamenii acestia (cei care le promoveaza – n.r.) isi construiesc o argumentatie departe de medicina, de realitate si de ceea ce se poate obiectiva”, explica Simona Tivadar.
Potrivit medicului, anumite analize ar fi suficiente pentru a stabili nevoile organismului in materie de alimentatie. “Eu pot sa demontez cu o dovada fiecare propozitie dintr-un text al unui raw vegan. Un buletin astrup este o analiza din sange si obtii sapte parametri de echilibru acido-bazic al organismului. Sa imi spuna mie cineva ca dieta X ne acidifica, ca intri in acidoza, ca acizii sunt periculosi. Mie trebuie sa-mi arati un buletin astrup. Ai un buletin astrup cu care sa dovedesti ca ai acidoza, atunci da, exista. Daca nu, nu exista”, explica dr. Tivadar, scrie Mediafax.
Cursuri de nutritie, si la scolile care te invata sa pui unghii false.
Specialistul a etichetat drept “porcarii” anumite “reguli” privind alimentatia vehiculate pe internet: “Circula niste porcarii de ti se increteste carnea pe tine. Daca mananci gulia care este deasupra pamantului cu rosia care este deasupra pamantului, e nenorocire. Este ca in Caragiale: daca ai mancat fasole cu ridichii, aveai o sansa sa te scapi, dar daca ai mancat ridichii cu fasole, nu mai ai nicio sansa. Este Caragiale curat”.
Tot Tivadar a facut referire la cei care se recomanda “nutritionisti” si dau sfaturi. “Pe toate site-urile pe care te uiti, toti oamenii care apar in public nu au o titulatura. Ei sunt consultanti nutritionisti sau nutritionisti. Apoi, meseria de nutritionist nu exista in Romania, in acest moment. Suntem noi, doctorii de diabet si boli de nutritie, care suntem specialisti, sunt endocrinologii, care au facut diabet si boli de nutritie ca a doua specialitate, si mai nou, de cativa ani, Facultatea din Targu Mures si Facultatea din Cluj au deschis o catedra de nutritie dietetica, care inseamna ca ai terminat liceul, faci acesti trei ani de nutritie dietetica, dupa care, eventual, un masterat si rezulta ceea ce se numeste nutritionist dietetician. Nutritionistii de pe piata sunt facuti cu cursuri online, 180 de euro, si in scurt timp ai diploma de nutritionist. Cursuri de nutritie se fac si la scolile care te invata sa pui unghii false”, spune dr. Simona Tivadar.
In opinia medicului, aceasta situatie este urmarea faptului ca “legislatia este proasta, doctorii nu fac nimic, Colegiul Medicilor nu face nimic”. “Mi-ar placea sa-l intreb pe presedintele Colegiului Medicilor: domnule, cand o sa ne sesizam legat de toate aspectele acestea? Pentru ca o fetita care a facut trei saptamani de curs sa scoata cosuri se numeste estetician si medicul estetician devine un fel de cosmeticiana, amestecandu-se in capul oamenilor aceste notiuni. Ca nutritionistul si medicul specialist in boli de nutritie s-au amestecat si au devenit o varza. Suntem foarte putini care ne-am putea numi nutritionisti. Mencinicopschi este inginer de chimie alimentara. El poate vorbi despre aliment, adica ce contine alimentul. Este fix treaba lui si a unitatilor derivate sa permita sau sa nu permita punerea pe piata a unui aliment. Nu sa-mi spuna mie sa nu mananc E 742. Apoi, doamna Gabriela Man, care a inventat faina care slabeste. De aici apar nutritionistii ‘de opereta’, care vor sa dea o lovitura pe piata, cum a fost si femeia care spune ca laptele produce cancer si ca laptele este pentru vitei. O prostie fara margini. Era o speculatie pe cresterea estrogenilor, ca laptele are mai mult estrogen. Serios? Cum au tras concluzia ca laptele este pentru vitei? Suntem in plin teatru absurd – Eugen Ionescu. Toate pisicile mor, Socrate a murit, deci Socrate a fost pisica”, considera dr. Tivadar.
Medicul a comentat si teoria “tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte” in care leacul miraculos este graul incoltit. “Graul incoltit este pentru ierbivore care au doua sau patru stomacuri. Oamenii au unul singur, care este plin de pepsina si tripsina. Aceste enzime sunt secretate de pancreas si glandele din mucoasa tubului digestiv, alaturi de enzimele ce participa la digestia celorlalte componente ale bolului alimentar. Cum sa manance grau incoltit? Niciodata sa nu manance grau incoltit. Si cat mai putine cereale. Este o prostie. Cerealele sunt facute pentru americanul care mananca numai paine alba, numai produse procesate, care nu au avut nicio vitamina si nicio fibra si s-a umplut de cancer de colon si atunci, ca sa contrabalansam, in loc sa ii punem in mana o fructa si o leguma, i-am facute cerealele, macar sa manance ceva, si i-au dat si vitamine si minerale”, explica Simona Tivadar.
Unul dintre sfaturile medicului este acela ca dimineata sa fie mancata o proteina. “Pentru ca din proteina pe care o mananci dimineata, in cursul zilei se vor constitui toti neurotransmitatorii, toti ‘postasii’ care circula intre creier si intestin si isi transmit infromatii. In intestin avem atatia neuroni incat marimea lor ar egaliza marimea unui creier de pisica, aceasta nefiind un animal prost. Si creierul din cap, si creierul din mate vorbesc continuu si isi transmit tot felul de informatii legate de nutrientii din care este constituit corpul, pe care i-ai luat sau nu i-ai luat din mancare. Corpul nostru este o chimie, este construit din ceea ce mancam. Ar putea manca paine cu branza, cu ou, sau paine cu o sunca sau o felie de friptura rece. In cantitate mica si avand grija la cantitatea de grasimi pe care o contin”, precizeaza dr. Tivadar.
In opinia specialistului, un alt mit legat de nutritie este legat de a bea un suc de portocale sau de mere, asemenea celui potrivit caruia stafidele aduc aport de calciu.
“Nu bem sucuri. Un pahar de suc de portocale se obtine din sase fructe si are atata glucoza cat patru felii de franzela, care nu sta in stomac o ora si jumatate, cat ar sta fructele, sau doua ore si jumatate, cum ar sta painea, ceea ce face ca organismul sa nu il digere corespunzator, iar creierul sa nu inteleaga faptul ca ai mancat. Ai luat o sumedenie de combustibil, despre care organismul nu stie ca l-ai luat si se trezeste cu el. Sucuri, cand omul poate sa manance cu dintii? Cand omul este bolnav si nu poate manca fructul cu dintii, ii dam, in compensare, sucul. Altfel, care este rostul? Aduci incarcatura calorica. Era o raw vegana care zicea sa luam stafide pentru calciu. Ce?! Trebuie trei kilograme de stafide sa obtii cantitatea de calciu de care ai nevoie. Trei kilograme de stafide au 12.000 de calorii. Ce face cu 12.000 de calorii pe zi, ca nici daca sapa santuri in pamant inghetat nu are cum sa consume 12.000 de calorii? Dimineata, daca nu ai timp, bei o cana de lapte, iar mai tarziu mananci un sandwich, un fruct. In schimb, un sandwich din comert este de nerecomandat, pentru ca are un kilogram de paine, margarina si o urma de sunca. Mama sa faca sandwich-ul acasa”, a mai spus medicul primar specialist in diabet si boli de nutritie.
Regula de aur: jumatate din alimente, fructe si legume
Simona Tivadar a subliniat si importanta mancarii gatite. “Mamele sa nu se mai spele atat pe mani de obligatia de a pregati hrana si sa nu se mai ascunda in spatele deciziei copilului, spunand ‘nu-i place, nu vrea’. Copilul este de acord cu ce l-ai invatat. Sa gateasca, sa aiba mancare gatita. Decat sa faca crize de nervi ca nu mananca porc, mai bine sa nu manance nici pui crescut in crescatorie si sa faca bine sa incerce sa cumpere animale care traiesc, cat de cat, natural. Cred ca animalele astea de crescatorie sunt o forma diferita de viata, o forma extraterestra, un experiment de laborator. De aici vin problemele. De la faptul ca animalul nu mai este ceeea ce trebuia sa fie, de la faptul ca industria face amalgamuri de produse si de chimicale, pe care noi nu le identificam. Dar nu ne pune nimeni sa mancam acele amalgamuri. Niciodata in viata mea nu cumpar mezeluri, poate sunca de Praga sau muschi, pentru ca altele nu au carne. Sa fie in ele carne. Daca nu are carne, atunci de ce sa il mananc?’, a explicat medicul.
In opinia Simonei Tivadar, o problema de baza a omului modern este ca mananca prea multe calorii “goale”. “Corpul face un bilant si spune: iti trebuie vitamina B, C, calciu, magneziu, fosfor…Tu trebuie sa te hranesti ca sa iti asiguri acesti nutrienti, toate proteinele. Dar mancand foarte multe calorii ‘goale’, te vei ingrasa ingrozitor. Nu rontai covrigei, sticks-uri. Toata lumea rontarie nuci, migdale, alune, fistic seminte. Putem manca sase-opt seminte, pentru ca ne trebuie doar nutrienti, dar nu mai mult. Daca mananci o punga pe zi, te ingrasa si te imbolnavesti”, spune specialistul.
O alta mare problema a omului modern este, in opinia Simonei Tivadar, aceea ca, pe langa faptul ca mananca produse netraditionale, o face fara sa coreleze ce si cat consuma cu efortul fizic pe care il are de facut in orele urmatoare. O regula de aur este, potrivit medicului, aceea ca jumatatea din ce mancam fie fructe si legume.
“Unii spun ca beau o palinca, sa dilueze grasimile. Povesti! Nu dilueaza. Palinca va stimula insulina sa incorporeze mai repede nutrientii. Majoritatea incearca sa manance seara ca sa ‘plateasca’ ziua, insa organismul nu functioneaza pe datorie, ca orice motor cu combustibilul care ii vine continuu. Seara, poti manca un peste, o branza. Regula de aur ca jumatate din ceea ce mananc sa fie legume si fructe este de netrecut, indiferent cine esti si cum te cheama. Sigur, bine spalate. Spala si oul”, spune dr. Tivadar.
Specialistul s-a referit si la miturile privind sursele de anticorpi. “Anticorpii sunt proteine. Imunitatea se bazeaza pe proteine, nu pe vitamina C, echinaceea si vise. Pe proteine”, subliniaza Simona Tivadar.
Sursa: Wall Street
Adauga comentariu