Politică

Mausoleul dinozaurilor tăcuți

1275642815isarescu-mugur_timi-1Faronicul „escu” din Mausoleul Băncii neNaționale a României a mai făcut un pas spre „eternitate”. Și nu prin faptul că, pe șoptite, a fost „reales” prin vară de către cel de al cincilea congres al Micii Adunării a Băncii pentru cel de al cincelea mandat, nici prin depășirea cu un lat de toc a neveșniciei celui mai longeviv fost cârmaci al țării, ci prin tendința de a-și atribui (sau a i se decerna de către noncomunicatorii micului MAN al BNR) a unui viitor statut de geniu de renume bancar. Păi, cum altfel se numește omul priceput la toate și care strânge sub compasul de ocârmuire cercul a tot mai multor atribuții?! Și nu este vorba de atribute fără conținut, ci de segmente decizionale care afectează direct țara. Dar „escu” este prin esență multilateral dezvoltat și face față nu doar storcătorului de boabe oenologice, ci și presei de zemuit sâmburii sărăciei noastre. Că nu degeaba l-a lăsat acolo Pilat-ul din Nevictoria noastră, să-și treacă mândria de mandat și peste cumpăna ce va desparte Anul Politic Electral 2014 de Anul Spolierii Naționale 2015, evident, pentru achitarea pungilor de pomeni făcute țării. Unei părți a țării. Căci, de ceea ce au beneficiat puțini vor plăti cei mulți, și nu pe hârtie, așa cum au fost făcute pomenile electorale, ci tot cu hârtii, dar dintr-acelea pe care le tot vopsesc politic slujbașii mausoleului „escu”.

Firește, împărțeala funcțiilor a făcut-o chiar el, bancherul de renume mondial începând să elibereze „loja” de coordonare, nu a băncii „esculizate” (!), ci a politicilor bancare ale țării, de rosturile, deciziile și, curând, mandatele celorlalți executori ai Consilului de Administrație.

De fapt, redistribuirea funcțiilor a început din clipa în care două „guvernanțe” ale țării au bătut palma politică, prețul falsei veșnicii a uneia fiind acoperit prin decizia celuilalt. Căci, cum altfel să explici faptul că deciziile BNR sunt anunțate, iar aici nu avem pe cine să sesizăm pentru încălecarea instituțiilor, de către oratorul Pilat. Care anunță, de exemplu, „probabila” decizie/acțiune a BNR, iar mai apoi BNR pune în aplicare „probalitatea”. Or, a zis premierul că, „probabil”, dobânda de referință va fi modificată de BNR?! A și fost modificată, chiar dacă, în termeni reali, nu folosește sistemului bancar, ci scopurilor celuilalt guvern.

Și cum altfel ne-am aștepta să fie într-un mausoleu în care „faraonicul” trebuie să stingă el lumina o dată cu ultima grimasă de mandat a neveșnicie sale? Sau, mai bine spus, „candela”…

Iar „faraonul” s-a înconjurat de „dinozauri” (ca experiență, desigur!) care nu au ce să comenteze. Primul este cel ce îi făcea concurență matusalemică, desenând bugetele țării, este vorba de deja celebru Gherghina, al doilea fiind personajul tras în țeapă de țeparul investițiilor pe bursă (fugit între timp în Elveția). Doi dinozauri cu sânge rece (financiar) dar care și-au găsit un loc călduț (căci și lor le place „soarele” – ăla de lângă compasul lui „escu”!). Mai ales ultimul care trebuie să-și recupereze banii furați (care de la care – aici nu ne-am lămurit încă!) de către celebrul Sima, megabrokerul samsar de investiții la bursă, Daniel Dăianu fiind însă potrivit la BNR, că la mausoleu nu se cer coduri etici, de onoare și alte cele!

Și nici unul dintre cei doi nu va avea a comenta când faraonicul Isărescu își va mai pune o cunună de „sacrificiu”. Adică va mai prelua căteva departamente…

P.S.:

În 2009, Isărescu a trecut în directa sa supraveghere operaţiunile de piaţă valutară şi monetară, monitorizând intervenţiile pe curs și dobânzi, injecţiile de lichiditate pe piaţa monetară, administrarea rezervei valutare şi plasarea celor aproape 104 tone de aur. Astăzi, Isărescu preia și coordonarea Direcţiei de politică monetară, aflată în mandatele anterioare în portofoliul unuia dintre viceguvernatori. Tot în subordinea geniului nerecunoscut au trecut Direcţia de modelare şi prognoze macroeconomice și cea de Politica monetară…

Autor: Cezar Adonis Mihalache

Sursa: Ziarul Natiunea

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Oare, ilustrul Guvernator va iesi vreodata la pensie? Are totusi 65 de ani si a muncit enorm la daramarea economiei romanesti! Bine ar fi, am putea sa vedem ce bravuri a facut. Asta daca am avea norocul sa-i succeada un om serios, eventual nesecurist.

  • Cel mai mult rău a făcut Isărescu acestei țari pentru că nu a protejat-o. Urmeaza Iliescu și compania, apoi Băsescu. Îmi este frică de ce ar putea face un Ponta!