Site icon gandeste.org

Măsuri semi-economice și semi-deștepte

Mărirea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” mi se pare una dintre puținele măsuri importante luate de guvernul Orban. Asta ar mai diminua din circulația repatriaților, reveniți în stoluri, grupuri, bande, clanuri și familii. Din păcate, nu are cine să le calce pe urme. Posturile de poliție din comune sunt sub nivelul de dotare necesar. SRI-ul vînează umbre, iar SPP-ul se plimbă după președinte pînă la Sibiu și retur și după miniștrii mascați în cosmonauți. Cine îi caută pe cei iresponsabili, hoți și interlopi de nivel european care împrăștie coronavirușii ca pe niște promisiuni politice?

SRI-ul se ține de învîrteli și apără ordinea constituțională, SPP-ul stă pe urmele politicienilor și a demnitarilor, iar polițiștii se învîrt printre. În vreme de epidemie, a rămas ca frica să păzească bostănăria! Drept pentru care, majorarea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” trebuie trecută la „decizii cruciale”. De asemenea, instalarea unui spital militar de campanie în spațiul Institutului de Geriatrie „Ana Aslan“ este iarăși un lucru demn de apreciat.

Cum au făcut chinezii un spital în 10 zile, iaca putem face și noi unul, în numai cinci! La fel de importantă mi se pare decizia Guvernului de a dezvolta o producție de material sanitar cu firme românești, rămase pe geantă din cauza epidemiei. Nu cu achitat salarii, ci cu redirecționat producția. De mirare cum fabrica de cămăși de la Brăila (Braiconf) n-a trecut imediat pe producția de măști și combinezoane sanitare. Avea ocazia să lase în urmă concurentele sale din China, India și Indonezia! Pînă soseau comenzile din sud-estul Asiei, românii făceau bani buni prin toată Europa contaminată. De ce firmele romanești n-au virat rapid după nevoile piețelor europene? Pentru că economia românească funcționează după „libertatea de a crăpa”. ”Supraviețuiești sau crăpi și, dacă nu cotizezi, te cercetăm și te închidem!”. Ministerele și atașații comerciali de la ambasade cu prea puține excepții fac numai figurație și sinecură pentru odraslele politicienilor și generalilor din serviciile secrete.

Să revenim asupra măsurilor economice luate într-o ședință electronică de 9 ore de membrii unui guvern condus de un șomer și băgător de seamă la o firmă de avocați. Și premierul și ceilalți miniștri au treabă cu economia cît au și Cîțu, și Turcan și Violeta Alexandru cu zborul în cosmos. Singura lor preocupare s-a redus la împărțirea banilor de la buget. Cui să dea și sub ce formă?

Nu se putea să avem parte de redirecționări economice precum cea legată de producția de măști și combinezoane? Lanțurile mari de restaurante să fie implicate în catering pentru românii strînși în cleștele carantinei? Hotelurile, la fel. Nu ar fi fost mai inteligent ca Guvernul să sprijine reorientări economice? Întîi, sănătatea și protejarea ei, apoi hrana și instituțiile statului. Nu este deloc complicat. Măsurile pentru salavarea României încap pe cel mult 2-3 pagini. Dar, pentru asta, este nevoie de puțină experiență și de mai multă minte și de o inimă de conducător. Din gîndirea unor flecari politici nu pot ieși niciodată idei de mare salvator de țară!

Restituirile de TVA sunt șmecherii contabile practicate de toate guvernele. Înțeleg că Orban și Cîțu s-au aruncat pe ele așa cum s-au aruncat pe restituirea banilor către Frații Micula. N-ar fi fost mai înțelept să aflăm lista de priorități a guvernului Orban? Prima, cu sănătatea, cu medicamentele și cu echipamentele necesare. Și, tot la primul punct, amenajarea spațiilor de carantină și asigurarea lor cu hrană și pază. ”Cruciale” (un cuvînt umflat, folosit de toți ziariștii împiedecați) ar fi protejarea și stimularea producției agricole și alimentare. Criza generată de epidemia coronavirus ne va atinge și mai serios spre toamnă cînd vom vedea rezultatele recoltei și producția alimentară. De ce să dăm banii împrumutați de Florin Vasile Cîțu (cîți mai sunt din cei împrumutați!) la marile lanțuri internaționale de magazine? Nu era mai deștept să stimulăm producția alimentară autohtonă? Nu era normal ca programele lui Petre Daea cu tomatele și cu oaia să fie extinse și de două ori mai susținute? Și cele cu subvenții pentru irigații și pentru distribuirea produselor românești în rețele care să absoarbă populația întoarsă de la muncile de „lux” de prin Europa de Vest.
De bună seamă că, mai la coadă, ar fi încăput și restanțele de TVA, mai ales cele pentru clienții politici. Nu sunt economist și nici profet. Dar o procedură de celeritate în desfășurarea dosarelor de zădărnicire a a combaterii bolilor și a celor civile cu specific economic n-ar fi stricat. De asemenea, ar trebui mărit numărul de procurori din Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție! Și o Ordonanță de Urgență pentru răspunderea magistraților ar fi binevenită!

E vreme de restriște iar nu de ifose, aranjamente și învârteli!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version