Politică

Marile necunoscute cu privire la Ucraina

ucrainaDincolo de zgomotul inerent al unor asemenea evenimente care au loc la vecinii nostri, dincolo de senzationalul stirilor si articolelor raman cateva semne de intrebare la care ai nostri politicieni ar trebui deja sa aiba scenarii precise de actiune in functie de rezolvarea lor. Si in ciuda aparentelor, nu recuperarea Bucovinei si nici cine va prelua puterea in Ucraina sunt semnele de intrebare.

Primul semn de intrebare dupa parerea mea este: VA INTRA UCRAINA IN DEFAULT? Sa zicem ca Ucraina trece peste criza, se stabilizeaza politic cat de cat, se anunta alegeri politice. Cu toate acestea, Ucraina are probleme economice imense. Banca Nationala e secatuita si datoriile bat la usa, la fel ca si la noi. Ucraina va avea nevoie de o gramada de imprumuturi ca sa faca fata scadentelor si cum este vorba de cateva zeci de miliarde, e greu de crezut ca SUA sau UE vor sari peste noapte sa ofere unui guvern provizoriu al unei tari aflate deocamdata in limbo un ajutor de asemenea anvergura. Excludem aici si varianta ca creditorii sa pasuiasca Ucraina: nu au pasuit ei Grecia si in plus … unul dintre cei mai mari creditori este Rusia. Ajungem asadar destul de repede si la a doua intrebare: CE FACE RUSIA? Multi raspund superficial la intrebarea asta: Putin asteapta sa se termine jocurile olimpice si apoi sa vedeti ce face. Evident, nimeni nu are habar ce va face Putin si in afara lansarii unor submarine “stealth” la flota din Mediteraneana nu stim de nici o reactie.

Evident, Rusia e cumva prinsa si ea la mijloc in toata treaba asta cu Ucraina, nu doar pentru ca evident lui Putin & Co. nu le convine aproprierea vantului “primaverii”. Care primavara de mult nu mai e doar … araba si care in ciuda optimismului rusilor, are mai multe sanse sa bata inspre est decat inspre vest. Ursul este acum strans cu usa de doua mari chingi:

1) caderea puterii pro-ruse, valul de schimbare care ameninta indirect Moscova
2) situatia conductelor (!)

Una strange dintr-o parte, alta din alta parte. In ciuda aparentelor si oricat de firesc ar fi, nu orientarea pro-europeana si valul democratic este principalul atac asupra Rusiei, cat situatia conductelor de gaz prin care Rusia supravietuieste. Dupa cum stim, prin Ucraina trec conductele rusilor inspre vest. Fara astea, Rusia este cam strangulata, trebuie sa intre rapid in super-austeritate. Asta cred ca justifica oarecum si linistea rusilor: sunt atat de luati prin surprindere de evenimente si atat de ametiti incat se gandesc la variante: ce pot ei sa faca daca conductele o sa aiba de suferit. Am auzit azi o stire – nu stiu cat de reala si cat de corecta – ca ar fi probleme si pe la depozitele de arme nucleare. Nu stiu ce nucleare mai aveau ucrainienii, ma indoiesc, dar ganditi-va ce haos era la noi dupa revolutie si cat s-a furat tot ce s-a putut. Situatia evident se va replica si la ucrainieni si evident tranzitul gazelor va fi un mare semn de intrebare pe viitor, oricat de important este pentru toti jucatorii. Pur si simplu, atat Rusia, Ucraina si Vestul desi au acelasi interes cu privire la conducte (sa curga gaz prin ele in continuare) au un mare dusman comun in situatia asta: haosul. Iar haosul nu poate fi controlat.

Putin s-a tot pregatit pentru situatia asta si a incercat sa directioneze cat mai mult din gaze inspre chinezi, dar americanii nu de prosti s-au plantat acum ceva ani buni in Afganistan si au dat foc la Siria. Toate tentativele rusilor de a-si diversifica desfacerea gazelor sunt blocate ca si toate tentativele de diversificare a industriei rusesti – o misiunie de altfel imposibila intr-o oligarhie. Singura directie pe care a putut plusa Putin a fost micsorarea expunerii datoriei suverane, altfel spus creditarea minimala si crearea de rezerve cat mai multe, inclusiv in aur.

Principalul efect negativ probabil asupra Romaniei ar fi cresterea costului de indatorare. Un default al Ucrainei nu poate lasa nepasator nici pe cel mai optimist investitor in bondurile romanesti, de unde evident urmeaza o crestere a costului creditarii. Acest factor, cuplat cu programul de tapering al americanilor care pune presiune mai ales pe curs (dar si pe obligatiuni) vor trage in sus peste noapte costul creditarii si de asemenea moneda. BNR se poate lupta o perioada, dar chiar daca va tine leul in frau, Isarescu nu are cum sa ajute costul creditarii suverane. Vom vedea la urmatoarele licitatii de ce surprize vom avea parte si cat de puternic va fi impactul. Evident, pana defaultul Ucrainei nu devine explicit (exista deja avertismente), impactul poate fi chiar pozitiv, banii de la ei, venind inspre noi (penibil sa fim doar o “alternativa” la Ucraina, dar asta e). Insa daca riscul se activeaza, efectul nu va mai fi deloc pozitiv.

Si asta, ca sa nu ne mai gandim la celelalte posibilitati legate de alte tensiuni interne (razboi civil, haos) sau externe (inverventia Rusiei, ciocnirea cu NATO).

Dupa cum spunea Tutea, un mister daca are o explicatie il numim “problema” si explicatia se numeste “raspuns”. Din pacate insa, ai nostri politiceni nu au semne de intrebare, pentru ei totul este un mare mister. Realitatea il loveste pe ei mai dur decat pe noi, care nici macar nu prea avem mistere si ei, in ciuda aparatului pe care il au la dispozitie vor ramane la fel de perplecsi ca si noi cand istoria va mai face un pas inainte.

Autor: Gigel Chiazna

Sursa: Chiazna.ro