Analize și opinii Politică

Mamaliga fara detonator

Guvernul Boc a reusit sa evite declansarea protestelor sindicale masive. Guvernul portocaliu a castigat timp, nimic mai mult. In cazul cel mai bun, blocarea Bucurestiului a fost amanata cu doua saptamani. Daca privim lucrurile realist, cel mai probabil, protestele vor deveni din nou o problema peste cel mult o saptamana. Nu se stie ce a promis Boc sindicatelor transportatorilor rutieri si sindicalistilor de la metrou, insa putem presupune cu certitudine ca promisiunile care au fost facute sunt departe de posibilitatile reale ale guvernului. Daca echipa micului prim-ministru avea ce sa ofere sindicalistilor, atunci, in mod firesc, echipa de negociatori de la guvern ar fi incercat sa obtina o rezolvare definitiva a problemei grevelor, si nu o amanare pe termen scurt.

In aceasta situatie, este notabila lipsa completa din peisajul activitatii politice curente a presedintelui jucator care, pana nu demult, era un mare amator de interventii in actul de guvernare. Desigur, vreun idealist si optimist impatimit ar putea teoretiza precum ca presedintele Basescu a descoperit intr-un mod miraculos respectul fata de Constitutia tarii pe care o conduce si, in consecinta, a lasat premierul sa se ocupe de economie si problemele sociale. Din punctul nostru de vedere, explicatia este mult mai simpla. Traian Basescu pregateste sacrificarea lui Emil Boc pentru a calma mania populara si a exploata credinta poporului in ideea ca exista un mare Voda Basescu cel drept si just, iar toate problemele in Tara Romaneasca provin de la boierii rai, pe care Voda ii pedepseste din cand in cand.

Ironic, dar chiar si in secolul XXI se repeta evenimentele din Evul Mediu. Ceva sute de ani in urma, poporul cerea de la Voda Lapusneanu capul boierului Motoc. Peste cateva zile vom vedea sindicalisti in Piata Victoriei care vor cere demisia lui Emil Boc. Istoria unui popor seamana in anumite aspecte cu istoria unui elev de scoala generala. Daca nu ai invatat bine vreo materie, repeti anul. Se pare ca timp de mai multe secole nu am reusit sa intelegem la nivelul intelectului colectiv diferenta intre papusar si marioneta, voda si un boier, Traian Basescu si Emil Boc. Daca este asa, suntem condamnati sa ajungem in situatii de acest gen din nou.

Barack Obama a spus odata ca, prin natura functiei, un presedinte de tara este responsabil pentru tot ce se petrece in tara. In aceasta privinta ar fi foarte bine ca Traian Basescu sa ia exemplu de la Marele Licurici. Carmaciul tuturor romanilor a fost recent in Japonia, o tara cu traditii milenare de asumare a responsabilitatii personale din partea conducatorilor, atat a institutiilor de stat, cat si a companiilor private. Nu cerem un seppuku (harakiri) al domnului presedinte, dar ar fi util ca liderul clasei politice din Romania sa preia catusi de putin din spiritul responsabilitatii individuale care caracterizeaza clasa politica nipona.

Desigur, se poate spune ca Traian Basescu, spre deosebire de Barack Obama, nu este conducatorul unei republici prezidentiale. Daca majoritatea parlamentara ar fi fost una ostila fata de presedintele PD-L, atunci un astfel de argument ar fi avut ceva merit. In conditiile in care presedintele are o majoritate confortabila pentru a lua orice decizie, iar partidul din care face parte este perfect obedient fata de presedinte, nu exista niciun motiv pentru care Traian Basescu sa nu poata fi considerat responsabil pentru tot ce se intampla in tara. Momentan, mamaliga tensiunilor sociale a ramas fara detonator, dar nu s-a castigat altceva decat o scurta perioada de respiro inaintea furtunii.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu