Un reportaj realizat de postul TV Euronews abordează acuzaţia adusă mafiei italiene că spală bani prin firmele care gestionează deşeurile româneşti.
Ce a găsit Euronews în groapa de gunoi de la Glina?
Sub muntele de gunoi de la Glina stă ascunsă averea familiei unui cap al mafiei siciliene – Vito Ciancimino, fost primar din Palermo, decedat în 2002, potrivit procurorilor italieni. Ancheta a fost subiectul unui reportaj video transmis la sfârşitul săptămânii trecute de postul de televiziune Euronews. Administrarea afacerilor sale ar fi fost preluată de fiul boss-ului mafiot, Massimo Ciancimino. Moştenitorul celui numit Don Vito ar spăla banii murdari din activitatea grupării prin firme care gestionează groapa de la Glina.
„Spălarea banilor murdari cu ajutorul deşeurilor. Asta cred procurorii italieni că se întâmplă în România”, anunţă jurnaliştii Euronews.
Aceştia au venit în România pentru a afla detalii despre modul de operare al grupului mafiot. Massimo Ciancimino ar lucra prin interpuşi care controlează firmele administratoare ale deşeurilor de pe cele 114 hectare de la Glina. Omul său de bază ar fi Victor Dombrovschi, despre care s-a scris că ar fi lucrat pentru Serviciul Extern de Informaţii. Acesta este o figură retrasă, despre care presa română a scris foarte puţin şi care a preferat să stea departe de atenţia publicului.
Ancheta derulată în prezent în Italia şi în alte ţări din Europa şi-a propus să identifice persoanele şi societăţile cu care ar fi în afaceri Massimo Ciancimino, şi de a recupera bunurile materiale moştenite de acesta de la tatăl său. Acesta din urmă a avut legături strânse cu mafia siciliană, Cosa Nostra, spun autorităţile de la Roma.
Massimo Ciancimino: „N-am fost niciodată în România”
Fiul lui Don Vito, investigat de procurorii de la Roma, a acordat un interviu postului Euronews, dar numai pentru a insista că este nevinovat. A negat că ar fi fost vreodată în România şi că l-ar cunoaşte pe Victor Dombrovschi, cel despre care procurorii spun că este omul său de legătură. Dombrovschi este managerul societăţii Ecorec, care s-a ocupat de gestionarea deşeurilor de la Glina şi care, potrivit justiţiei italiene, ar avea legături cu fraţii italieni Pileri, aflaţi la conducerea unei alte companii din România. Jurnaliştii Euronews nu au fost primiţi de reprezentanţii Ecorec şi nu au fost primiţi la vreo discuţie.
Autorităţile române au fost însă mai cooperante. Primăria din Popeşti Leordeni le-a arătat contractul de administrare a gropii Glina iar şeful DIICOT, Codruţ Olaru, le-a vorbit despre colaborarea între procurorii italieni şi cei români.
La Roma, autorităţile continuă să caute dovezi pentru a demonstra o legătură directă între Massimo Ciancimino şi afacerea de la Glina. Garda Financiară italiană încearcă, de mai multe luni, să reconstruiască patrimoniul lui Vito Ciancimino, care a murit acum zece ani. Este vorba de un tezaur format din mari sume de bani ascunse în străinătate, un patrimoniu care ar fi rezultatul afacerilor făcute de familia Ciancimino în anii ’80 cu mafia din Sicilia, bani care ar fi utilizaţi acum de fiul lui Vito, Massimo Ciancimino. (ANDREI MĂRGĂRITESCU – romanialibera.ro)
Magistrații italieni acuză DIICOT că PROTEJEAZĂ MAFIA COSA NOSTRA!
Judecătorul Silvana Saguto, președinte la Tribunalul din Palermo, Sicilia, acuză autoritățile judiciare de la București, în speță DIICOT, de protejarea intereselor lui Massimo Ciancimino, fiul lui Don Vito Ciancimino, fost lider Cosa Nostra și fost primar al orașului Palermo, calități pe care le-a utilizat pentru a acumula o avere estimată la sute de milioane de euro.
Deși a fost condamnat, Vito Ciancimino a murit în urmă cu 10 ani, la venerabila vârstă de 78 de ani, fără să fie deposedat de averea acumulată ilicit. Averea i-a rămas fiului, iar Massimo Ciancimino este acuzat că o „spală” în România, la… groapa de gunoi Glina,prin intermediul fraților Giuseppe și Sergio Pileri, parteneri de afaceri cu Victor Dombroschi, fost general al Serviciului Român de Informații Externe (SIE).
Ani de zile, paravanul afacerii a fost firma Ecorec, controlată de Agenda 21, controlată, la rândul ei, de firma Sirco, din Palermo – considerată a fi controlată, prin interpuși, de Massimo Ciancimino.
În anul 2005, autoritățile judiciare italiene au impus sechestru pe cele trei firme. Însă, doi ani mai târziu, printr-o manevră abilă, acționariatul Ecorec a fost preluat de o altă firmă, Alzalea, despre care autoritățile italiene consideră că este controlată de Massimo Ciancimino.
Magistratul Silvana Saguto a declarat, pentru Euronews, că autoritățile judiciare din România nu au procedat corect în cazul sechestrului Ecorec: „În loc să impună un sechestru total, care să presupună controlul administrativ, s-a efectuat un sechestru pe bunuri fizice. Am sfârșit prin a avea sechestru pe șapte camioane de gunoi”.
În replică, Codruț Olaru, șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a declarat că s-a acționat „conform procedurilor noastre interne”.
Silvana Saguto a anunțat că, în cazul în care autoritățile judiciare din România nu vor înțelege să coopereze deplin, va apela la Guvernul Italiei, pentru a face demersurile necesare, pe cale diplomatică. Rămâne de văzut cum va putea interveni Guvernul României în cauză, fără a fi acuzat de CSM de interferență în treburile Justiției.
Intervievat de Euronews, Massimo Ciancimino s-a apărat de acuzația că ar spăla bani în România prin faptul că nu a fost niciodată în țara noastră. Cât despre relația cu Dombrovschi: „Nu îl cunosc, nici nu am mai auzit de el. Are un nume urât, ca un cod de securitate socială”. (Robert Veress – jurnalul.ro)
Autoritățile române protejează afacerile Camorrei. Mafia napolitană sufocă România cu gunoaiele italienilor
Săptămânalul italian “L’espresso” a publicat joi o amplă anchetă despre cea mai recentă și extrem de profitabilă afacere a Camorrei. Cu ajutorul și cu binecuvântarea autorităților române, La Camorra aduce ilegal, în România, sutele de tone de gunoaie care sufocă orașul Napoli și întreaga provincie Campania. La București, așa cum era de așteptat, decidenții tac adânc în privința acestui subiect. Nimeni nu știe nimic, nimeni nu a văzut nimic.
Deșeurile italienilor sunt aduse în România, de la Napoli, prin strâmtoarea Dardanele, până în Portul Constanța. De aici, din momentul în care au fost descărcate, dispar ca prin farmec, și, după cum spun jurnaliștii italieni, nici cel mai iscusit comisar al Gărzii de Mediu nu mai dă de urma sutelor de camioane care transportă periculoasele gunoaie.
Din Portul Constanța, deșeurile italienilor ajung la Glina, la groapa Ochiul Boului, cea mai mare parte din ele, sau în alte sute de astfel de gropi de gunoi din România, în timp ce gunoaiele noastre sunt depozitate și incinerate în gropi ilegale de gunoi, răspândite prin toată țara.
“L’espresso” mai spune că Interpolul se află în alertă maximă, de mai bine de un an și jumătate, din cauza faptului că “aici, sub Carpați, a înflorit o imensă rețea de firme ale Camorrei care se ocupă de gunoaie. Circuitul este acesta: la suprafață, tot acest business al gunoaielor este gestionat de firme românești, în spatele cărora se află însă firmele Camorrei – stăpâna absolută a afacerii cu deșeuri”, a declarat sub protecția anonimatului un important investigator al Interpolului.
În acest punct, nu putem să nu întrebăm, de ce în România nu se știe nimic despre acest imens scandal? Cine este interesat în a acoperi afacerile cu gunoi ale Camorrei napolitane? Noi, cetățenii Romaniei, plătitori de taxe și impozite, habar nu am avut de plidă că, acum aproape doi ani, Procuratura din Palermo a deschis o mare anchetă pe teritoriul românesc pentru a investiga afacerile necurate ale camorristului don Vito Ciancimino, cel care își adjudecase groapa de la Glina, incineratorul de la Ploiești și multe alte gropi de gunoi în județele Mureș și Prahova. Procuratura din Palermo a încercat în acea perioadă să oprească operațiunile din România ale boss-ului italian – deja condamnat în Italia la 13 ani de închisoare. Însă Ciancimino și asociații săi, spun ziariștii italieni, au scăpat “prin strecurătoarea dreptului penal românesc”.
După acele evenimente, groapa de la Glina a fost gestionată pentru scurt timp de Ecorec, o societate care aparținea lui fostului pesedist, acum membru de bază la UNPR, Viorel Gheorghiu (ginerele lui Bebe Ivanovici). După jumătate de an, Ecorec este cumpărată de grupul italian de firme Valente, care făcea același tip de afaceri cu gunoaiele, în anii ’80, în fosta Iugoslavie.
“Autoritățile române cunosc toate amănuntele necurate ale acestui uriaș business al deșeurilor și modul în care diferitele mafii controlează ofertanta piață a gunoiului. Astfel, de jos de la Marea Neagră și până sus, în toată partea de vest și de nord-vest a țării, bossii gunoaielor sunt camoristii italieni, în timp ce partea de est a României, legea o fac mafioții rușii și cei chinezi care se ocupă de gestiunea și traficul deșeurilor toxice care vin din fostele republici sovietice”, a explicat pentru L’espresso oficialul Interpol. Pentru ei, continuă investigatorul de la Interpol, “gunoiul nu murdărește, ci spală. Spală bani negri și suge uriașe fonduri publice. Cu alte cuvinte, UE crede că finanțează modernizarea sistemului de depozitare și incinerare a deșeurilor, dar în realitate, banii ajung în România doar pentru a umple conturile mafiei italo-române. Și uite așa, gunoiul de la Napoli a devenit o găină cu ouă de aur. Plătește guvernul român, plătește, Bruxelles-ul, în fine plătim noi toți, cetățenii europeni, pentru a umfla și mai tare conturile Camorrei, ale eco-mafiei, cum i se spune, mai nou. Și de fapt, știți unde e adevărată tragedie? În faptul că arderea acestor gunoaie venite de la Napoli se face foarte ușor aici în România, pentru că aici statul nu face nimic pentru a pedepsi distrugerea amestecată a deșeurilor, chestiune, totalmente interzisă în Italia. Nu, nu sunt povești SF ceea ce vă spun! Noi, echipa de la Interpol, investigăm această îngrozitoare afacere din România, aproape industrie, de mai bine de doi ani. Acest business italo-românesc e mai profitabil de o mie de ori decât traficul de droguri. Lucru ajuns la cote alarmante, după intrarea României în UE, atunci când criminalitatea organizată a făcut un salt calitativ, dacă putem să îi spunem așa, orientându-se către așa-zisele întreprinderi ecologice. Cu dublul avantaj că investițiile se fac la cost zero sau pe bani europeni, și în schimb se pot recicla fluvii de bani negri ai crimei organizate, într-o perfectă legalitate, într-o țară membră UE”.
Jurnaliștii de la “L’espresso” spun că, în baza datelor pe care le au, cei mai importanți exponenți ai Camorrei care au făcut o avere fabuloasă din aducerea și incinerarea gunoaielor în România sunt frații Giosue (cunoscut sub numele de Joshua) și Ciro Castellano, nepoții Pupettei Maresca, prima femeie șefă din Camorra. De ani buni de când s-au stabilit în România, frații Castellano desfășoară afacerea de zeci de milioane cu gunoi adus de la Napoli, sub paravanul restaurantelor și cluburilor de lux pe care le dețin în toată țara.
Cei de la “L’espresso” au stat de vorbă și cu un inginer italian din Lombardia, care a încercat o perioadă, pe căi legale, obișnuite, să înceapă o mică afacere de reciclare a gunoaielor, aici, în România. Inginerul s-a lovit de niște piedici imense, convingându-se în scurt timp că această piață a gunoaielor din România este doar pentru rechinii cei mari: “Aici, lucrurile funcționează așa: firmele românești, în spatele cărora se află marea criminalitate organizată italiană, obțin de la primării autorizațiile necesare pentru a înființa gropi de gunoi. Chiar acum câteva zile de exemplu s-au obținut autorizații pentru o groapă de gunoi la Cumpăna, lângă Dunăre, și pentru încă una la Valul lui Traian. Pe hârtie, adică pe autorizație, scrie că aceste gropi de gunoi vor fi folosite pentru gunoaiele urbane și industriale ale românilor din zonele respective. În realitate însă nu se întâmplă așa, întrucât sistemul de ardere a deșeurilor este rudimentar, în mare parte din cazuri, neexistând nici măcar contenitoarele cerute de normele de mediu ale UE. Astfel, primăria respectivă plătește bani mulți pentru gropile legale de gunoi, dar mare parte din gunoiul urban și industrial al românilor sfârșește în sutele de gropi ilegale de gunoi, care apar ca ciupercile după ploaie, peste tot. În acest fel, gropile de gunoi legale rămân goale și milioane de metri cubi din aceste gropi sunt libere de a fi umplute cu gunoiul adus ilegal din Italia”.
Ziariștii de la “L’espresso” încheie articolul ironizându-l pe președintele României: “Astfel, gunoiul de la Napoli a devenit un coșmar și pentru români, poporul condus de Traian Băsescu, același Traian Băsescu care, în 2007, refuza cu toată tăria afacerea gunoiului, oficial și legal propusă de statul italian. Acum, la distanță de numai trei ani, gunoiul de la Napoli intră ilegal în România, prin Portul Constanța, de unde se revarsă către miile de gropi de gunoi care au invadat țara. Aceste lucruri sunt știute și ne-au fost confirmate chiar de către Poliția Română. Însă, toți acești oficiali ne-au sfătuit să ocolim și chiar să abandonăm subiectul eco-mafiei din Balcani. Pentru că nu există, de fapt. Așa cum nu există nici sutele de nave cu deșeuri care acostează zi de zi în Portul Constanța. Și așa cum nu sunt reale nici camioanele care se aud noaptea la marginile orașelor sau comunelor, descărcând gunoaie în putrefacție”.
După cum se poate vedea, scandalul gunoaielor este imens, iar guvernanții români sunt vinovați nu doar pentru că protejează, cu bună știință au ba, interesele “eco-mafiei din Balcani”, ci mai ales pentru ocultarea acestui subiect. (Cristina Horvat – cotidianul.ro)
Numai ei sa aibe, numai ei sa castige, restul sa faca foamea.
Deputatul Alexandru Nazare, credit de 90.000 de lei pentru a-şi finanţa campania .Un scandal care zguduie Italia
Mafia Capitale, când înalta societate dă mâna cu interlopii.
Petricu Cristian Alexe, stia sa se planga, sa se vaite.Va cred si eu cu kg de aur si 10 case facute peste noapte…
http://mt.gov.ro/web14//documente/declaratia_avere/2015
/Petricu-Alexe-Cristian_2015-05-13.pdf