Analize și opinii Cultură și Familie Politică

MAE: Informaţiile despre muncitorii români din Marea Britanie sunt nefundamentate

Britanicii afirmă că în Marea Britanie s-au angajat la fel de mulţi români ca şi în România

Ministerul de Externe susţine că sunt “speculative şi nefundamentate pe date reale” interpretările şi comentariile apărute în presa britanică potrivit cărora numărul de români angajaţi în Marea Britanie în trimestrul II din 2013 este egal cu sporul de forţă de muncă din România din aceeaşi perioadă. “Datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se referă la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la «numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie»”, precizează MAE într-un comunicat, citat de Mediafax

Potrivit sursei citate, creşterea nivelului ocupării în rândul cetăţenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârşitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puţin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare.

“Ca urmare, numărul cererilor procesate de autorităţile britanice în trimestrul II 2013 a inclus şi cereri depuse de cetăţeni români în cursul trimestrului I 2013 şi chiar trimestrul IV 2012. În aceste condiţii, interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale”, susţine MAE.

Potrivit ministerului, datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică de la Londra confirmă însă faptul că muncitorii români aleg această ţară pentru oportunităţile economice pe care le oferă, şi nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.

Românii şi bulgarii reprezintă doar 0,3% din forţa de muncă din Marea Britanie

MAE menţionează că, potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0,3% din totalul forţei de muncă locale.

“Principalii factori care influenţează numărul de cetăţeni români care lucrează în Regat sunt oferta de locuri de muncă şi calitatea solicitanţilor, indiferent de ţara de origine (calificare, îndemânare, experienţă profesională, adaptabilitate şi flexibilitate). Comunitatea românească din Marea Britanie este bine integrată şi îşi aduce contribuţia la dezvoltarea economiei ţării gazdă fiind, în acelaşi timp, redusă ca număr comparativ cu alte comunităţi străine din Regat”, se mai arată în comunicatul MAE.

BBC News Online informa joi că numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 26 la sută în trei luni, potrivit datelor oficiale.

Biroul Naţional de Statistică susţine că 141.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în perioada aprilie-iunie, comparativ cu 112.000 în precedentele trei luni, ceea ce reprezintă o creştere de 26 la sută.

Restricţiile de muncă temporare impuse cetăţenilor celor două ţări vor expira la sfârşitul anului, ceea ce i-a determinat pe activiştii care se ocupă de imigraţie să anticipeze o creştere şi mai mare anul viitor.

Corespondentul politic al BBC Susana Mendonca a afirmat că problema imigranţilor români şi bulgari este una controversată. Guvernul refuză să ofere o estimare a numărului de imigranţi la care se aşteaptă, în timp ce Migration Watch UK, care militează pentru un control mai puternic al imigraţiei, “sugerează că aceştia vor veni în număr mare anul viitor”.

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu