Ambitiile personale si calculele politice egoiste si inguste sunt singurele lucruri care nu se schimba in Coalitia care se zice ca ne guverneaza.
Drept dovada, lupta dintre PSD si PD-L s-a ascutit in ultimele saptamani, iar unul dintre cele mai disputate ministere este cel al Internelor. Alaturi de Interne, SPP si STS sunt scoase la mezat, deoarece, se sustine de ambele parti, intotdeauna e important cine sta la “butoane” inainte si in timpul alegerilor.
Pesedistii sunt decisi sa nu dea drumul din mana Internelor. Pare cel putin ciudat ca PSD si PD-L se lupta pentru controlul unui minister care ar mai putea aduce 1-2% din voturi unuia dintre candidatii la prezidentiale. Daca ne amintim insa ca diferenta dintre candidati in turul doi din 2004 a fost mai mica de un procent, atunci miza devine una importanta.
Dar ce poate face PSD daca PD-L ii ia Ministerul de Interne sau daca Emil Boc il remaniaza pe ministrul Dan Nica? Sa paraseasca barca guvernarii tocmai inainte de alegeri? Ce baron ar accepta acest lucru? Pana si Ion Iliescu, adversar al coalitiei cu PD-L de la bun inceput, a sustinut ca nu este momentul pentru “o criza politica”.
Ce e drept, nu e deloc momentul pentru o criza politica in timpul unei crize economice care se agraveaza de la o zi la alta. Insa, avand in vedere certurile permanente chiar din momentul in care au intrat la guvernare, putem considera ca ne aflam de luni de zile intr-o criza politica. Ce ne-ar putea aduce insa vantul schimbarii?
Odata amenintati cu remanierea, tonul radical al liderilor pesedisti s-a inmuiat, ba si mai rau, de frica sa nu mai fie spionati si inregistrati, membrii Comitetului Executiv s-au reunit intr-un… lan de porumb din Arges. Ca un raspuns la dorintele de remaniere ale premierului Boc, Hrebenciuc a aruncat saptamana aceasta o noua bomba. Vrea sa modifice legile de functionare a SPP si STS. Dar pentru aceste modificari, cererea lui Hrebenciuc trebuie sa treaca prin CSAT, controlat chiar de Traian Basescu si de unde liderul PSD, Mircea Geoana, s-a retras si apoi sa-si asigure voturile Parlamentului.
Toata aceasta lupta pe Interne, pe servicii si securitate ne arata cat de increzatori sunt politicienii ca putem fi manipulati cu usurinta, ca daca detin “ochiul si timpanul” vor castiga fara probleme alegerile.
Insa, pana la o eventuala schimbare a legilor de functionare a SPP si STS, PSD si PD-L se acuza reciproc ca ar cauta sa fraudeze scrutinul la alegerile prezidentiale.
Pana in prezent, pare ca PD-L a lucrat cel mai mult la acreditarea ideii ca PSD pregateste fraudarea. Este un fel de continuare a sloganului din 2004: “Nu pot ei fura, cat poti tu vota”.
Orientarea catre frauda, manipulare, sabotare, acuzatii nu arata decat cat de putine sunt realizarile pe care le pot scoate la inaintare politicienii in campanie. Manipularea este arma celui care nu poate castiga cinstit, pe merit, a celui care stie ca nu merita ceea ce cere.
S-a ajuns la un nivel in care niciun vot in plus nu mai poate fi obtinut prin promisiuni, de care ulterior sa uiti cu usurinta. De aceea, este greu de crezut ca vom avea parte de o campanie cu lupte de idei, cu batalii aprige pentru a convinge ca programul unui candidat este cel mai bun pentru Romania.
Manipularea, apelarea la sentimente, luptele in noroi, circul sunt manifestarile care vor mai culege un vot sau doua, de la un electorat scarbit, derutat, incapabil sa mai discearna rolul campaniei electorale, dar si al propriului vot. De data aceasta insa, fata de alte alegeri, trezirea va fi foarte dureroasa.
In timp ce politicienii se concentreaza pe farduri si circ, criza musca tot mai adanc din economia romaneasca. Cu conturile pline, cu pungile umplute in scurta trecere pe la guvernare, avand prea putine de pierdut, politicienii zilei se vor spala pe maini rapid de o guvernare intr-o Romanie in faliment.
Nimeni nu se va mai bate atunci pentru un vot care poate abia in acel moment va incepe sa valoreze ceva.
sursa: ziare.com
Adauga comentariu